Cat din furturile de energie atarna in facturile noastre la caldura si curent. Peste 300 de plangeri la ANPC

Ultima actualizare: 12-04-2014 00:16
pierderi facturi energie

Sunt sanse mari ca facturarea pierderilor din retelele de energie termica si electrica sa fie interzisa si chiar pedepsita.

Un proiect de lege depus in Parlament propune ca cetatenii sa nu mai plateasca pentru ce nu consuma. Nu e normal, spun parlamentarii, ca furturile de energie sau avariile sa fie suportate de clienti si nu de companie. S-a ajuns aici si pentru ca retelele din Romania n-au mai fost modernizate de zeci de ani.

Unii oameni povestesc ca le-a ajuns cutitul la os. S-au imprumutat de la o luna la alta ca sa plateasca facturile de peste iarna.

Pensionar: "Noi, care suntem pensionari, ne atinge foarte rau."

Costurile includ: consum, pierderi tehnologice aprobate pretutindeni in UE dar si energia pierduta ori furata din retele invechite, spun initiatorii legii.

Cosmin Necula, deputat PSD: "Apar multe pierderi si nu e corect sa le suporte consumatorii."

In acest moment, pierderile in retelele de distributie a energiei electrice ajung pana la 14% si din cauza furtului de curent sau a contoarelor care inregistreaza eronat consumul. In cazul energiei termice, factura poate creste si cu 40% avand in vedere ca avem de-a face cu o retea nemodernizata de decenii.

Mihai Mereuta, presedinte Liga Habitat: "Oricata bunavoita ar avea inginerul ala, cand te carpesti si pui un dop in loc sa schimbi teava, hai sa fim realisti..."

Realisti sau nu, in 2013, comisarii ANPC au inregistrat peste 300 de plangeri care vizau inregistrari eronate ale consumului.

Marius Dunca, presedinte ANPC: "Aparea un alt consum si o factura fata de ceea ce consumasera ei. 90% din cazuri le redirectionam Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei."

O alta practica ce ar trebui eliminata, spun parlamentarii, este regularizarea. Asa cum se intampla de pilda in cazul energiei electrice, unde citirea consumului se face o data la trei luni. La finalul acestei perioade, oamenii se trezesc cu facturi uriase.

Ion Lungu, presedinte Asociatia de Furnizare a Energiilor Electrice: "Ar fi o iluzie sa creada cineva ca s-ar putea citi in aceeasi zi la toti consumatorii. Depindem foarte mult de prezenta lor acasa."

Revenind la pierderi, facturarea acestora s-ar putea pedepsi cu inchisoare sau amenda de pana la 250 de mii de lei.

E adevarat ca deocamdata nu exista norme de aplicare.

Reprezentantii Enel nu au dorit sa comenteze aceasta propunere legislativa. Cei de la RADET spun insa ca factureaza pe baza consumului inregistrat de contoare si nu iau in calcul risipa rezultata in urma avariilor.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO