Românii s-au grăbit să își cumpere case în pandemie. Cu cât s-a vândut o locuinţă din Baloteşti

×
Codul embed a fost copiat

În complicatul an 2020, românii au fost cei mai rapizi din Europa în cumpărarea unei locuinţe. Le-a luat în jur de trei luni pentru achiziţie şi au văzut cel mult 5 proprietăţi, înainte de a se hotărî.

Mulţi au vrut casă pe pământ, dar cum oferta nu este foarte mare, şi-au cumpărat terenuri intravilane. În ultimele luni, vânzările de parcele s-au dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ceea ce a dus şi la o creştere a preţurilor.

O locuinţă din Baloteşti, aflată la câţiva paşi de lac, s-a vândut de la a doua vizionare, pentru 250.000 de euro. Iar mai multe case aflate la trei kilometri de Piteşti, s-au vândut anul trecut încă din faza de proiect.

Pandemia a schimbat viziunea multor români, când vine vorba de locuinţe. Zeci de mii de oameni muncesc acum de acasă. Distanţa până la staţia de autobuz sau de metrou nu mai contează atât de mult. Contează zonele verzi şi aerul curat.

Andra Dinu: "Majoritatea clienţilor corporatişti îşi doresc case noi, care să le asigure confortul de acea cameră în plus pentru a lucra de acasă, să aibă conexiune bună la internet, dar să fie cât mai aproape de natură. Sau renunţă la utilităţi cum ar fi apă şi canal pentru a fi aproape de pădure."

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Cum în oraşe oferta de case este limitată, mulţi s-au reorientat şi vor să își cumpere terenuri pentru a-şi construi singuri locuinţa dorită. Aşa că în ultimele trei luni, cererea a explodat. Numai acum, în ianuarie, la nivel naţional s-au vândut peste 16.000 de terenuri intravilane cu 70% mai multe ca în prima lună a lui 2020.

Consultant imobiliar: "Au crescut iniţial cu procente de la 20 spre 25%, dar pe alocuri avem creşteri puţin mai mari."

În Bucureşti, a crescut în ultimul an interesul pentru localităţile din nordul Capitalei, cu lacuri şi păduri.

În Otopeni şi Tunari, preţul pentru metrul pătrat de teren a urcat la 140 de euro, la Corbeanca a ajuns 120 de euro, iar la Baloteşti 100 de euro.

Consultanţii imobiliari ne sfătuiesc să nu uităm însă că pandemia va trece, iar noi ne vom relua o parte din vechile obiceiuri, iar Bucureştiul este al patrulea cel mai aglomerat oraş din Europa.

Georgian Marcu, consultant imobiliar: "Te muţi lângă Bucureşti, dar copiii tot în centrul Bucureştiului îi aduci la şcoală. Cel mai probabil, după ce trece pandemia vom trece la un model hibrid de lucru, adică tot va trebui din când în când să vii la birou şi atunci tot timpul ăsta petrecut în trafic se va simţi."

Suntem fruntaşi în Europa la numărul de proprietari de case, iar trendul continuă. Conform unui studiu făcut în mai multe ţări europene, jumătate dintre români iau în calcul să se mute sau să îşi compere o locuinţă în următorii doi ani. Asta deşi 44% dintre intervievaţi spun că le-au scăzut veniturile de la începutul pandemiei.

Consultant imobiliar: "Să ne cumpărăm acum o casă? Observ ce se întâmplă în piaţă, observ viaţa cât s-a schimbat şi încă nu îşi revine la un nivel de normalitate. Deci cuvântul de ordine pentru oricine este prudența."

Răbdarea nu a fost însă în anul trecut una dintre principalele noastre calităţi când a venit vorba de cumpărarea unei locuinţe. Am fost cei mai rapizi şi hotărâţi din Europa la achiziţii imobiliare.

Trei din cinci români şi-au cumpărat o casă în doar trei luni şi asta după ce au vizionat doar cinci proprietăţi. Consultanţii imobiliari ne sfătuiesc ca în acest an să ne uităm mai mult şi să cumpărăm cu atenţie.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Este lege: Românii vor plăti taxe și impozite mult mai mari pe proprietăți. Când va intra în vigoare
Este lege: Românii vor plăti taxe și impozite mult mai mari pe proprietăți. Când va intra în vigoare

Românii vor plăti din 2015 taxe și impozite pe proprietăți mult mai mari decât în prezent, iar în condițiile în care suntem țara cu cel mai mare număr de proprietari din Europa, legea va afecta direct practic întreaga populație a României.

ONU: Peste 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, deși 730 de milioane de oameni suferă de foame
ONU: Peste 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, deși 730 de milioane de oameni suferă de foame

Mai mult de 1 miliard de mese cu mâncare sunt aruncate în fiecare zi, atât în țările sărace, cât și în cele bogate, în ciuda faptului că peste 730 de milioane de oameni trăiesc în foamete în întreaga lume.

Statul, incapabil să încaseze taxe și impozite de la o treime din economie. Câte miliarde se pierd din cauza evaziunii
Statul, incapabil să încaseze taxe și impozite de la o treime din economie. Câte miliarde se pierd din cauza evaziunii

România este pe locul al treilea la nivel european într-un top nedorit al economiilor informale, neobservate.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.