Romanii nu-si mai deschid firme pe banii lor si asteapta finantari de la stat sau UE. Cate noi afaceri au aparut in ianuarie

Dată publicare: 01-03-2017 23:14
Dată actualizare: 04-03-2017 07:09


afaceri noi

Romanii s-au temut sa se lanseze in afaceri la inceput de an. In ianuarie s-au infiintat doar 5.500 de firme, cele mai putine intr-o luna din 2009 incoace.

Lipsa banilor, dar si situatia tulbure de dupa alegeri, i-au facut mai ales pe tineri sa se gandeasca de doua ori inainte sa devina patroni. Acum, sperantele lor se indreapta spre programele de finantare cu bani de la stat, ori de la Uniunea Europeana, ca sa-si puna in practica ideile de afaceri.

Daniel Amariei este coordonator al unui incubator de afaceri. Asta inseamna ca, sub coordonarea lui, alti tineri invata cum sa faca primii pasi in afaceri.

Daniel Amariei, coordonator incubator de afaceri: "Lipsa banilor este una dintre cele mai mari probleme pe care le au tinerii care vor sa-si deschida un business (...) nu-si asuma riscul de a-si deschide o afacere si de a invata din aceasta experienta."

In ianuarie, anul acesta, in intreaga tara au aparut doar 5.500 de noi afaceri, cu o treime mai putine fata de ianuarie 2016. Si in Bucuresti s-a inregistrat o scadere record a firmelor noi.

In ianuarie, anul acesta, au aparut doar 900 de firme in Capitala, cu 500 mai putine fata de aceeasi perioada din 2016. Iar daca ne uitam in urma, vedem ca prima luna a acestui an a adus si cel mai scazut numar de afaceri din Capitala din 2009 incoace.

Pe domenii, cele mai mari scaderi ale numarului de firme sunt in domeniul serviciilor financiare, al sanatatii si al IT-ului.

Florin Jianu, fost ministru al Mediului de Afaceri: "Anul trecut, fondurile europene nu au functionat deloc pentru intreprinzatori, fondurile nationale au functionat foarte, foarte putin la sfarsitul anului si acest lucru se vede in economie."

Sergiu Negut, reprezentant Romanian Business Leaders:
"Luna ianuarie a venit dupa o perioada de alegeri, a venit cu o incertitudine privind modul cum va arata constructia politica si de gestiune a economiei (...) In momentul asta, nu functioneaza inca programele noi si nu mai functioneaza cele vechi."

Cel mai asteptat program nou de finantare este Start-Up Nation, prin care 10 mii de afaceri aflate la inceput ar putea primi de la stat 45.000 de euro. Programul va demara in luna mai. Dar, spun antreprenorii, nu e nevoie doar de bani, ci si de programe de educatie pentru tinerii patroni ca sa invete cum sa nu dea gres.

Sursa: Pro TV

Tags: afaceri, firme,


VIDEO PROTVPLUS.RO