Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.
Suma reală ar fi însă mult mai mare, de ordinul miliardelor. Atenția inspectorilor fiscali s-a îndreptat spre sectorul monedelor virtuale mai ales în ultima vreme după ce alegerile din Statele Unite ale Americii au impulsionat această piață.
Investitorii din România au declarat la ANAF că au obținut câștiguri de 712 milioane de lei de pe urma transferurilor de monedă virtuală pe care le-au făcut anul trecut.
Sunt practic profituri făcute din tranzacționarea monedelor virtuale în alte criptomonede sau în bani clasici - precum lei, dolari, euro.
Față de anii trecuți, sumele declarate au fost mai mici. Autoritățile de la noi sunt însă cu ochii pe aceste câștiguri, mai ales că moneda virtuală bitcoin, cea mai valoroasă din lume, a ajuns să coste mai bine de 100 de mii de dolari. Apoi a coborât sub acest nivel. În același timp, piața criptomonedelor a marcat un alt record: volumul tranzacțiilor depășea 10 mii de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Și la noi, sumele care se învârt în jurul monedelor virtuale pot fi de ordinul miliardelor de euro, spune cofondatorul primei platforme de tranzacționare de bitcoin din România.
George Rotariu, Cofondator Platformă de exchange Bitcoin: ”Cred că de ordinul sutelor de mii sunt clienți care sunt constanți în tranzacționarea de criptomonede. Estimarea mea este că volumul total al tranzacțiilor în România este undeva între 5 și 10 miliarde de euro”.
O lege, care așteaptă să fie promulgată, prevede ca persoanele fizice care au câștiguri din monede virtuale să fie scutite de impozitul de 10%, până în iulie anul viitor. Măsura ar face investitorii în criptomonede să-și transfere banii câștigați în mediul virtual în băncile clasice și ar crește transparența acestui sector.
Legea a venit după alegerile din Statele Unite ale Americii, câștigate de Donald Trump, care au dus la creșterea cu 40% a valorii bitcoin.
Claudiu Cazacu, specialist piețe internaționale: ”Poziția lui Trump a fost net favorabilă și de susținere. Asta a fost un catalizator puternic al ascensiunii bitcoin, în primul rând, dar și al altor criptoactive, către maxime istorice în cazul bitcoin”.
Mohamed El-Erian, consilier economic, companie de servicii financiare: ”Ce vedeți este ascensiunea noilor elite în poziții cheie la Washington, care sunt pro-inovație. Dornice să-și asume mult mai multe riscuri, iar parte din asta este să relaxeze reglementările în privința criptomonedelor”.
Totuși, piața crypto, cu zeci de mii de monede virtuale, rămâne una volatilă, spun specialiștii. Posibilele câștiguri pot fi urmate de pierderi uriașe pentru investitori.