România înregistrează cea mai mare cădere economică din ultimii 30 ani. Gaura uriaşă provocată de pandemie

Ultima actualizare: 14-08-2020 19:44

Boala atrage după ea şi sărăcie. În lunile de pandemie, România a avut cea mai mare cădere economică din anii '90 încoace.

Anunţul a fost făcut de Institutul Naţional de Statistică. Astfel că pensiile vor creşte cu 14% din septembrie. ''Am făcut maximum posibil'', le transmite premierul Ludovic Orban pensionarilor, deşi legea prevedea o majorare de 40 de procente.

Nu sunt bani suficienţi în buget, spun cei din Guvern, care, chiar în această seară, vor face o nouă împărţire a fondurilor.

După ce ministrul Finanţelor a anunţat o creștere-record pentru pensii, premierul a făcut anunţul aşteptat de 5 milioane de români.

Ludovic Orban: ''Am făcut maximum posibil, decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea''

Aşadar, creşterea de 14% înseamnă că punctul de pensie va ajunge de la 1.265 de lei, cât este în prezent, la 1.442 de lei, de la 1 septembrie. La pensia medie de 1390 de lei, majorarea aduce un plus de 194 de lei. Iar la pensia socială vorbim de o creştere de 100 de lei.

Cu bugetul sub presiune, ministrul finanţelor face o nouă împărţire a banilor din vistierie.

Florin Cîțu: La Ministerul Sănătăţii, faţă de bugetul iniţial, sumele alocate au crescut cu 45%, bani din care se asigură decontarea concediilor medicale, medicamente, echipamente sanitare, sporuri pentru medici.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Sănătatea va primi 3 miliarde de lei, la fel şi Agricultură. Pentru Ministerul Economiei sunt 4 miliarde de lei în plus, iar la Transporturi şi Educaţie - aproape un 1 miliard de lei.

Premierul a avut şi o explicaţie ''plastica'' pentru limitările din buget.

Ludovic Orban: ''E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plată chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”.

Declaraţia premierului a venit la puţin timp după ce Statistică a anunţat un record negativ. În perioada aprilie-iunie, în plină pandemie, cu multe afaceri închise, economia a avut o cădere de 12,3 procente faţă de ianuarie-martie. Este cea mai brutală prăbuşire a economiei din ultimul sfert de veac.

Adrian Codirlasu, preşedintele Asociației Analiștilor Financiari: ''Este o scădere istorică de PIB, dar e normal având în vedere că economia a fost închisă aproape 2 luni. România e undeva între Marea Britanie, pe de o parte, şi pe de alta, ţările din Europa Centrală şi de Est. Menţinerea locurilor de muncă este esențiala''

Pentru tot anul acesta, Guvernul estimează o gaură uriaşă în buget - de 91 de miliarde de lei - bani de care statul trebuie să facă rost din împrumuturi şi fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO