Romania, foarte aproape sa redevina "granarul" Europei. Suntem vice-campioni la porumb
Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010.
Romania a ocupat locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau si locul 2, dupa Franta, la porumb, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica.
Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe - grau, porumb, orz, orzoaica si ovaz - a crescut de la 5,04 milioae hactare in 2010 la 5,24 milioane hectare. Productia de grau a insumat 7,1 milioant tone, de la 5,81 milioane tone in 2010, obtinuta de pe o suprafata de 1,92 milioane ha, mai mica decat cea din anul trecedent, de 2,16 milioane ha.
Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului. In ceea ce priveste porumbul boabe datele INS arata o productie de 11,6 milioane tone, de la putin peste 9 milioane tone in 2010, obtinuta de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an in urma.
Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb, iar la productie ocupa locul al doilea, dupa Franta, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune, noteaza INS.
Datele sunt cuprinse in cercetarea statistica "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2011", realizata de INS.
Anul 2010 a fost unul mediu din punct de vedere al recoltei, iar 2011 unul foarte bun, ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile.
Agricultura este unul dintre domeniile care influenteaza intr-o mare masura Produsul Intern Brut. Cresterea economica de anul trecut, de exemplu, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca productia agricola va fi la fel de buna si in 2012, contribuind la cresterea PIB, cu 1,7%. INS arata, totodata, ca productia de floarea soarelui a crescut, de asemenea, la 1,8 milioane tone, fata de 1,2 milioane tone in 2010.