Vom avea anul acesta bere, paine si mamaliga din belsug. Afla care sunt culturile afectate de iarna
Iarna bogata in zapada ne-a impartit in doua categorii merindele de anul acesta. Pe de o parte, o sa avem materie prima pentru paine, mamaliga si bere, pentru ca stratul de omat a protejat bine culturile de cereale.
Semintele au stat, la adapost de ger, iar acum avem campuri acoperite cu plantute puternice de grau, porumb si orz. Dar vom pierde la fructe, legume si vin pentru ca inghetul a distrus mii de pomi, butuci de vita de vie si rasaduri. Iar ce ne-a ramas e amenintat e seceta anuntata peste vara.
Dupa o luna si jumatate, de sub stratul de zapada a iesit firul verde si sanatos al granei. Se mentin previziunile ca vom culege cu 20% mai mult grau, porumb, orz si orzoaica. In schimb, culturile de rapita sunt compromise in proportie de 80%. Cei care isi permit sa faca noi investitii se pregatesc acum de reinsamantari.
Ministerul agriculturii spera sa fie macar un an cu recolta normala. De la cea spornica de anul trecut ne-am luat gandul.
Povara zapezii a facut bucati zeci de hectare de sere, cu tot cu rasaduri. Castravetii, rosiile, dovleceii si vinetele, vor ajunge pe piata mai tarziu si cu 20% mai putine.
Cred ca 90% din producatori s-au imprumutat la banca si sa mergem inainte, ca alta solutie nu avem. Trufandaua de castraveti a aparut de o saptamana la Matca, salata nu e in cantitate mare ca a fost afectata.
Apoi, in unele zone din Buzau si Vrancea, pomii fructiferi au ramas captivi sub o crusta de gheata chiar si o saptamana. Dupa dezghet, multi si-au pierdut coroana, iar recolta de prune, caise si piersici va scadea, se pare, cu 15%.
Si butucii de vita de vie au fost afectati de ger in proportie de 10%. Daca vara va fi una calda, vom avea vin mai bun, dar mai putin. Oricum, avem de luptat, pana atunci, cu o posibila seceta. Doar ca ne lipsesc armele - ne lipsesc sistemele de irigatii si banii sa platim curentul pentru pompare.
Deocamdata n-avem nicio perspectiva. Singura noastra perspectiva este comunicatul Institutului de meteorologie, care ne anunta foarte clar de seceta, spune Marcel Cucu, de la Asociatia Producatorilor, Braila.
Cautam sa avem un pret reglementat pentru energia din agricultura. Probabil si fermierii merita sa intre in categoria acelor "baieti destepti" care folosesc energie ieftina, Stelian Fuia, Ministrul Agriculturii.
De viteza gasirii unor solutii depinde si ce vom pune pe masa tot anul.