Producatorii de alimente bio sunt tentati sa-si vanda marfa la export. Nu mai primesc subventii


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 07:37
Data publicarii: Vineri 30 Martie 2012 18:32
Categorie: Stiri Economice

Degeaba vrem noi sa producem bio, ca fondurile europene nu mai ajung pentru toti doritorii. In numai un an s-a triplat numarul de ferme si culturi ecologice, dar suma totala pentru subventii abia a crescut cu un milion de euro.

E deja clar ca anul acesta agricultorii din sistemul bio vor primi mai putini bani. Nu e de mirare ca unii dintre ei se gandesc sa isi dea productia la export, iar noi sa mancam chimicale.

De patru luni functioneaza, in zona Agronomie din Bucuresti, o moara, un cuptor si o patiserie cu produse bio.

Este unul dintre cei 10.000 de operatori care au decis anul trecut sa devina eco. Au fost de trei ori mai multi ca in 2010. Vestea buna e ca se asteapta o crestere si in 2012. Vestea proasta e ca noii veniti vor primi mai putini bani.

Pentru 2011, Uniunea a acordat Romaniei aproape 3,1 milioane de euro, iar suma urma sa fie pastrata si pentru 2012.

In fata avalansei de doritori, Ministerul Agriculturii a cerut o suplimentare si a obtinut numai un milion de euro. Altfel spus, daca anul trecut un producator bio primea chiar si 3.000-4.000 de euro, acum, pentru ca sunt mult mai multi, ajutorul scade.

Ministerul Agriculturii crede ca nu e cazul sa dea, separat, alti bani, fata de ce a stabilit deja Comunitatea Europeana.

''La ora actuala, produsul bio nu mai este unul de nisa, care trebuie sustinut financiar in mod deosebit. Produsele bio au devenit produse de consum in masa", declara Stelian Fuia, ministrul agriculturii.

Extinderea suprafetei cultivate in regim bio, de la doar 2% cat e acum, depinde de profitul cu care ramai.

In Romania, cerealele, mierea, fructele de padure si vinul organic se vand cu 30% mai ieftin fata de tarile din jur. Ar fi pacat, spun producatorii, ca in lipsa de solutii sa-si vanda toata marfa peste hotare.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO