”Revoluția fiscală” va aduce salarii cu 6,5% mai mici pentru IT-iști. Unii se gândesc să plece din țară
''Revoluția fiscala'' ar putea lovi puternic în industria IT din România, după ce a cunoscut un avânt în ultimii ani.
Din 2018, cei din domeniu vor fi nevoiţi să dea mai mulţi bani ca să-şi plătească angajaţii cu salariile din prezent. Asta pentru că, în cazul specialiştilor IT, povara contribuţiilor sociale va fi mai mare, iar angajatorii vor avea de ales: ori îşi cresc costurile ori îşi pierd oamenii.
În cazul specialiştilor IT, ''povara'' contribuţiilor sociale trecute de la angajator la angajat nu va putea fi ''acoperită'' de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, cum se întâmplă în alte domenii, pentru că în cazul lor impozitul este deja zero.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Valentin Mureșan, cofondator BanatIT: "Primele calcule arata că cei scutiţi de impozitul pe venit, netul, chiar dacă firmele hotărăsc să mute contribuţiile angajatorului în brutul angajatului, netul la IT-sti va scădea cu în jur de 6-6,5%.”
Specialiştii spun că o creştere de 20% a salariului brut e suficientă pentru ca un angajat obişnuit, plătit cu un salariu mediu, să rămână în 2018 cu aceeaşi leafă. În IT, însă, angajatorii trebuie să crească salariile brute cu 30%, astfel încât cele nete să se menţină la acelaşi nivel.
Să vedem ce se poate întâmpla cu veniturile unui IT-ist care are acum un salariu net 3.760 lei, adică un brut de 4.500 lei. Dacă, la anul, firma IT-istului decide să-i crească salariul brut cu 20%, atunci omul pierde la leafa brută aproape 250 de lei!
Ca să încaseze şi în 2018 acelaşi salariu net că acum, firma trebuie să-i crească brutul cu aproape 30%. Doar aşa angajatul va încasa tot 3.760 de lei, ca în 2017, dar angajatorul va avea costuri mai mari cu aproape 400 de lei.
Unele firme au decis deja să-şi protejeze angajaţii.
Cosmin Porumb, director companie IT: "Probabil firma va suporta în mare cheltuielile, deci această gaură, de să zicem undeva între 10 şi 15%, după care încercam cumva să diversificăm serviciile.”
Daniel Metz, CEO COMPANIE IT: ”Noi vom prelua aceste costuri, desigur! Preluarea aceasta de costuri va reduce atractivitatea României ca locaţie pentru investiţii în IT, pentru că 6% este o sumă imensă atunci când te lupţi cu creşteri salariale între 8 - 12% pe an."
Danuț Mihon, programator: "Speram să rămână totul la fel, să mergem în aceeaşi linie, salariile să rămână la fel.”
Pentru firmele mari, costurile vor fi atât de ridicate, încât ar putea decide să se mute în altă ţară.
Andrei Kelemen, director cluster "Cluj IT": "Odată cu creşterea costurilor salariale, poate că unele companii mari, care au sute sau mii de angajaţi, se vor uita în altă parte.”
Adi Iorgu, programator: ”Iau în calcul oricând să plec din ţară dacă voi fi nevoit.''
Industria IT este cel mai de success domeniu din ţara noastră, care număra peste 14 mii de companii pentru care lucrează circa 100 de mii de angajaţi. Deciziile Guvernului vor afecta şi persoanele cu grad de handicap, pentru că şi ele sunt scutite de impozitul pe venit şi se afla într-o situaţie fiscală asemănătoare cu cea a IT-istilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: IT, taxe, impozite, salarii, revolutia fiscala,
Dată publicare:
09-11-2017 18:45