Reactia FMI dupa ce Guvernul a anuntat scaderea TVA-ului la alimente. "E nevoie de masuri fiscale compensatorii"
Reducerea TVA-ului la alimente devine motiv de disputa intre guvern, FMI si Comisia Europeana.
"Sunt necesare masuri compensatorii cum ar fi taierea cheltuielilor" - au declarat joi oficialii FMI dupa ce si Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea. Ministrul Finantelor spune insa ca reducerea TVA-ului nu are "nici un fel de risc", iar premierul precizeaza ca decizia aduce TVA-ul la alimente la un nivel similar cu celelalte tari europene.
Sefa delegatiei FMI spune ca pentru a atinge tinta de deficit stabilita in buget, guvernul va fi probabil nevoit sa vina cu masuri compensatori cum ar fi taierea cheltuielilor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Scaderea deficitului fiscal in ultimii ani a fost o masura importanta pentru incredere si pentru stabilitatea financiara. Este, asadar, important sa protejam aceste realizari si sa mentinem aceste tinte fiscale in 2015 si in urmatorii ani. Desi intelegem dorinta de a scadea taxele, sfatul nostru este ca acest lucru sa fie facut gradual si sa fie compensat prin alte masuri fiscale, conforme cu planul de cheltuieli pe termen mediu si in concordanta cu Legea Responsabilitatii Fiscale. Reducerea TVA-ului la alimente va necesita, cel mai probabil, introducerea unor masuri de compensare, inclusiv taierea unor cheltuieli din bugetul guvernului. Imbunatatirile in ceea ce priveste respectarea obligatiilor fiscale, desi importante, trebuie sa fie sustenabile pe termen mediu inainte sa poate fi luate in considerare pentru taierea taxelor si asta pentru ca TVA-ul diferentiat ar putea complica administratia fiscala", a declarat Andrea Schechter, seful misiunii FMI in Romania.
Andreas Schechter lasa de inteles si ca guvernul ar fi trebuit sa mai astepte pentru a fi sigur ca ritmul incasarilor la buget pe primele 3 luni poate fi mentinut tot restul anului. Si vicepresedintele comisiei europene a avut miercuri o luare de pozitie similara.
Reducerea TVA-ului la alimente va genera un gol bugetar de 2,8 miliarde de lei in 2015 , pe care guvernul il poate acoperi cu incasarile suplimentare pe primele 3 luni .
Pe de alta parte masura ar putea sa ieftineasca alimentele cu peste 12% si sa incurajeze consumul, intr-o tara in care 40% din veniturile unei familii se duc pe mancare.
Totodata premierul a precizat joi pe o retea de socializare ca reducerea TVA-ului face ca Romania sa devina competitiva pe plan european. Si a dat exemplul celorlalte tari Europene care au deja cote de TVA mai mici decat noi.
Reducând #TVA pentru alimente la 9% și cota generală de la 24% la 20%, #România devine competitivă pe plan european!...
Posted by Victor Ponta on Thursday, April 9, 2015
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, Comisia Europeana, guvern, tva, reducere,
Dată publicare:
09-04-2015 18:57