Controverse la Finante asupra proiectului de dublare a CAS. Ministrul promite ca taxele nu vor creste anul acesta


Ultimul update: Vineri 09 Septembrie 2016 06:52
Data publicarii: Miercuri 07 Septembrie 2016 12:23
Categorie: Stiri Economice

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice, potrivit unui comunicat remis presei.

UPDATE 21:40 Existenta proiectului privind dublarea CAS a fost confirmata de Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, potrivit profit.ro. Biris a spus ca proiectul era doar in discutie, urmand sa fie prezentat si explica ulterior si ca adoptarea sa nu ar fi dus la cresterea taxelor, ci la simplificarea legislatiei.

Un proiect controversat, care vorbea despre cresterea contributiilor pentru angajati, a obligat-o pe Anca Dragu, ministrul de Finante, sa precizeze ca taxele, nu se maresc, iar salariile nu scad. Proiectul ar fi prevazut contributii mai mari pentru salariati, in timp ce patronii ar fi fost obligati sa mareasca salariile, pentru a acoperi majorarea. Ministrul Finantelor il dezminte, si precizeaza ca a fost doar o varianta de lucru a unor specialisti din minister care in nici un caz, nu se va aplica.

In prezent cine are un salariu brut de 2000 de lei plateste contributii sociale de pensii si de sanatate de 320 de lei. Patronul mai achita in plus inca 420 de lei cota de contributii datorate de angajator. Proiectul prevedea ca aceasta parte a angajatorului sa fie adaugata la cea platita direct de angajat, al carui salariu sa fie marit cu cei 420 de lei, adica cu 21 la suta. Astfel salariatul nu ar fi simtit nici o modificare a salariului.

Ministrul Finantelor a anunta si ca nu este vizata acordarea vreunei amnistii fiscale. In presa a aparut varianta ca averile nejustificate de peste un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, pentru a fi declarate. Ministerul nu are asa ceva in vedere, a insistat Anca Dragu.

Precizarile vin in contextul aparitiei in presa a unui proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor, conform caruia contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului ar fi fost majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS), de la 5,5% la 8,9%.

In schimb, angajatorii ar fi fost scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS.

"Am cerut expertilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiza interna care sa cuprinda mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea si crearea unor conditii mai bune pentru mediul de afaceri. In acest context, cresterea taxelor nu a fost luata in considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de masuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem masuri care sa creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activitati independente", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit comunicatului, Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo masura de crestere a taxarii.

"In egala masura, Ministerul Finantelor Publice nu a avut niciodata in vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile si nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizata acordarea vreunei amnistii fiscale. Informatiile aparute in presa, potrivit carora averile nejustificate de pana la un milion de euro primesc o perioada de gratie, respectiv pana pe 31 martie 2017, nu reflecta o decizie a Ministerului Finantelor Publice. Subliniem faptul ca nu exista un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finantelor Publice care sa includa majorari de taxe si de impozite sau de contributii sociale obligatorii", mentioneaza sursa citata.

De asemenea, proiectul citat mai prevede majorarea imperativa cu 21% a salariului brut lunar de baza pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui sa le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Deduceri fiscale pentru firme si PFA daca vor dona bani pentru
Deduceri fiscale pentru firme si PFA daca vor dona bani pentru "Cumintenia Pamantului". Cand spera Guvernul sa inceapa cheta
VIDEO PROTVPLUS.RO
rabla electrocasnice
Fondurile alocate programului Rabla pentru electrocasnice s-au epuizat în 24 de ore
Sprijin de la stat pentru fermele care angajează tineri. Student: ”Pentru început cer 3.000 de lei”
Românul care a devenit cel mai tânăr milionar din Silicon Valley, la doar 20 de ani
Cum poți evita falimentul într-o afacere de nișă. Sfaturile specialiștilor
BNR lansează monede care celebrează vizita Papei în România. Ce valoare au
Guvernul modifică programul ”Prima casă”. Care sunt principalele schimbări
masini taxa auto
Anunț al Guvernului despre restituirea taxei auto: ”Transferăm suma de 700 milioane lei”
Rabla pentru electrocasnice 2019. Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați aparatură nouă
Povestea celei mai mari plantaţii de trandafiri din ţară. Cât costă borcanul de dulceață
Firmele care le vând românilor "timp liber". Câte minute câştigi pentru 30 de euro
Prima victimă ”de calibru” a Brexit-ului. O mare companie britanică a intrat în insolvență
Șantierul Naval de la Mangalia a dat lovitura în Europa. Ce vase se vor construi aici