Noile măsuri fiscale ar duce la pierderi de locuri de muncă. Reacția patronatelor: "Îngrijorare şi tensiune”
Creşterea salariului minim la 1900 de lei, impozitarea pe cifra de afaceri pentru 450.000 de firme din România, dar şi o nouă contribuţie pentru toţi angajatorii sunt măsuri care vor afecta mediul de afaceri.
Ar putea duce inclusiv la pierderi de locuri de muncă, spun patronatele. Guvernul i-a pus din nou pe antreprenori în faţă faptului împlinit: a anunţat joi revoluţia fiscală şi abia vineri i-a chemat la aşa-zise negocieri. Revoltaţi, patronii au cerut un răgaz pentru a face calcule şi spun că Mihai Tudose a fost de acord să amâne aprobarea ordonanţelor, planificată miercurea viitoare, până vineri, 3 noiembrie, când va fi o şedinţa specială de Guvern.
Cel mai mare impact îl are creşterea din pix, spun patronii, a salariului minim pe economie, cu care sunt plătiţi în prezent peste 1,2 milioane de angajaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Jianu, presecintele CNPIMMR: "Va afecta mediul de afaceri, după cum aţi văzut şi în acest an salariul minim s-a văzut în inflaţie şi în alţi indicatori economici. De altfel EU prin raportul de ţară în mod constant cere stabilirea unui mecanism prin care există un calendar pentru salariul minim "
Calculele arată că cei care iau acum minimul pe economie primesc în mâna 1065 de lei. De la 1 ianuarie, majorarea reală ar fi de doar 98 de lei, deşi brutul se majorează cu 450 de lei.
Iar analizele de până acum ale patronilor arată că şi impozitul pe cifra de afaceri pentru 450.000 de companii mici şi mijlocii va avea tot un impact negativ. Datele de la Finanţe arată că cele mai multe firme cu afaceri până într-un milion de euro au marje mici de profit. Asta înseamnă că vor plăti mai mult la stat pe nouă regulă. Costurile mai mari ar putea să se regăsească în preţuri sau în concedieri, spun patronatele.
Liviu Rogojinaru, antreprenor: "Este greu de făcut o predictiblititate atunci când ţi se schimbă regulile jocului aşa de repede. Îmi este teamă să nu fie cumva primii paşi spre un impozit global. De asta într-adevăr îmi este frică, dar e greu de spus. Spreram să nu se întâmple aşa ceva."
Florin Jianu, presecintele CNPIMMR: "Cerem ca înainte să iasă public să se realizeze analize de impact, testul IMM pentru că este o bligatoriu prin lege, creează instabilitate şi panică în rândul inteprinzatorilor şi a populaţiei în general.
Dragoş Anastasiu, reprezentantul Coaliţiei Pentru Dezvoltarea României: "Îngrijorare şi tensiune în mediul de afaceri când se anunţă lucrurile şi peste noapte şi cu implementare peste două luni. Am convenit că toate măsurile să nu între în următoarea şedinţa de miercuri, va fi o şedinţa specială de guvern vineri"
În nota de fundamentare a ordonanţei, impactul acestor măsuri este de 5 miliarde de lei scădere a veniturilor la buget, doar pe anul viitor. Ca să facă rost de bani, guvernanţii vor să îi sperie pe evazionişti şi îi ameninţă că le va confisca orice mijloc de transport în domeniul produselor accizabile, fie ele avion sau vapor, după cum spunea joi Ionuţ Mişa.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, guvern, masuri, revolutia fiscala,
Dată publicare:
27-10-2017 18:21