Oameni de afaceri: Noul program de guvernare arata situatia disperata a bugetului si creeaza senzatia de tara in criza
Noile masuri fiscale prevazute in noul program de guvernare reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si creeaza senzatia de tara in criza, au declarat vineri oamenii de afaceri din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romanie.
Oamenii de afaceri spun ca schimbarea de perceptie vine dupa o perioada in care Romania a avut o imagine de tara cu cea mai inalta crestere economica din Europa, fiind considerata un adevarat tigru economic al Europei.
“Prin introducerea acestor masuri, pe care nu le comentam in prezent de fond, ci comentam senzatia de criza si panica pe care o creeaza introducerea unor astfel de masuri, incepand de la impozitul pe gosodarii, acum impozitul pe cifra de afaceri, si asta dupa ce s-au introdus niste modificari structururale prin legea salarizarii unitare. Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar”, a afirmat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de afaceri subliniaza ca guvernul actual le ofera senzatia de impovizatie.
“Am trait ieri chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anuntau ca fondul de pensii se nationalizeaza si altii ca este o prostie”, a completat Pogonaru.
Ministrul desemnat pentru Finante, Ionut Misa, a facut joi o prima declaratie in care arata ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii vor fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.
Ulterior, premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, dupa discursul sustinut in plenul camerelor reunite inaintea votului de investire a Cabinetului sau, ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca va avea o discutie pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel care a facut anuntul referitor la desfiintare.
Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat tot joi, la Parlament, ca desfiintarea Pilonului II de pensii este „o prostie”.
In cadrul aceleiasi intalniri, omul de afaceri Dragos Anastasiu a spus ca atat masurile in sine, cat si modul de comunicare creeaza panica si au un efect imediat negativ asupra populatiei.
“Atrag atentia asupra cursului valutar, atrag atentia la ce s-a intampla ieri pe bursa, atrag atentia la lipsa investiilor care va duce la lipsa locurilor de munca. Acesta este un cerc vicios. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa dam in calul care trage la caruta, deoarece acel cal se desprinde si lasa caruta acolo”, a spus Anastasiu.
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.
Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.
Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.