Revine optimismul: Bursele din Asia înregistrează creșteri puternice

Ultima actualizare: 24-03-2020 15:40
Revine optimismul: bursele din Asia înregistrează creșteri puternice
Getty

Principalele burse din Asia au înregistrat marţi relansări puternice, în frunte cu bursa de la Tokyo care a înregistrat un avans de peste 7% ca urmare a deprecierii yenului și a intervenţiilor Băncii Japoniei.

 

De asemenea, noile măsuri adoptate de Rezerva Federală americană privind limitarea consecinţelor economice ale Covid-19 au contribuit la relansarea burselor asiatice.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a încheiat şedinţa în creştere cu 7,13%, adică un avans de 1.204,57 puncte.

Este cea mai mare creştere înregistrată de bursa japoneză într-o singură şedinţă după luna februarie 2016 în termeni procentuali şi după luna septembrie 2015 ca puncte.

Indicele Kospi al bursei sud-coreene a înregistrat un salt de 8,6%, alimentat de optimismul provocat de pachetul guvernamental de sprijinire precum şi de măsurile de stimulare adoptate peste hotare.

În China, indicele Hang Seng al bursei de la Hong Kong a crescut cu 4,49%, în timp ce bursa de la Shanghai a încheiat şedinţa în creştere cu 2,34%, iar cea de la Shenzhen un salt de 2,37%.

Pe termen scurt, piețele vor reacționa exagerat

Shinichi Yamamoto, trader la Okasan Securities subliniază însă că, pe termen scurt, pieţele financiare vor continua să reacţioneze exagerat, fie în creştere, fie în scădere, dat fiind faptul că nu se întrevede încă sfârşitul pandemiei de coronavirus.

Analiştii sunt de părere că băncile centrale şi guvernele trebuie să implementeze măsuri de politică monetară şi fiscală curajoase pentru a evita riscul unei crize a creditului care să afecteze sistemul financiar global.

Un exemplu în acest sens este Rezerva Federală americană, care a anunţat luni un nou pachet de măsuri destinat salvării economiei americane de la gravele consecinţe ale pandemiei de Covid-19.

Printre aceste măsuri se numără achiziţionarea nelimitată de obligaţiuni şi diferite mecanisme pentru a veni în mod direct în ajutorul companiilor.

PIB-ul Europei va scădea cu 24%

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că acest pachet nu va putea contracara pagubele pe termen scurt provocate de măsurile de carantină şi de concedieri.

Economiştii de la JPMorgan estimează că solicitările noi de ajutoare de şomaj au înregistrat o creştere record de 1,5 milioane săptămâna trecută şi de asemenea prognozează o cădere de 14% în ritm anual a PIB-ului SUA în al doilea trimestru în timp ce în cazul Europei mizează pe o prăbuşire a PIB de aproape 24%.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO