Analiză: Economia zonei euro se prăbușește din cauza coronavirusului

Ultima actualizare: 24-03-2020 16:30
bani euro
Shutterstock

”Activitatea din cele 19 țări care impart zona euro s-a prăbușit în luna martie pe fondul închiderii magazinelor, restaurantelor și birourilor”, indică o analiză efectuată de Reuters.

Indicele PMI (Purchasing Manager`s Index) pentru zona euro, considerat ca un instrument de măsurare a sănătății economice, a ajuns la cel mai scăzut nivel, 31,4 %, în scădere de la valoarea din februarie, 51,6 %.

E cea mai mare scădere înregistrată de la apariția acestei măsurători, în 1998.

”Luate împreună, aceste deprecieri vor face ca produsul intern brut să scadă la finalul anului cu peste 10%”, susține economistul Eliot Kerr, de la HIS Markit.

Chiar și cea mai puternică economie din Europa, cea a Germaniei, a raportat o contracție record, în timp ce economia Marii Britanii manifestă scăderi mai importante decât în timpul crizei financiare din 2008-2009, mai arată analiza Reuters.

”Este un șoc de mari proporții, asemănător unui dezastru natural”, se arată într-un comunicat al Institutului de Investiții BlackRock.

Și în Japonia, sectorul serviciilor a încetinit într-un ritm record în această lună, iar activitatea fabricilor a suferit cea mai dură scădere din ultimul deceniu.

”Este echivalentul unei contracții cu 4% a economiei, în 2020”, spune Marcel Theliant, de la Capital Economics. A treia cea mai importantă economie a lumii va suferi și mai mult după amânarea Jocurilor Olimpice.

În Statele Unite, analiștii estimează că, joi, cererile de șomaj din ultima săptămână vor ajunge la un milion, iar până la finalul crizei ar putea ajunge până la 4 milioane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO