România, printre țările cu cei mai mulți pacienți vindecați de Covid-19. Câți s-au recuperat
România ocupă locul 19 în rândul țărilor cu cei mai mulți pacienți vindecați după ce au fost infectați cu coronavirus, potrivit platformei Worldometers.
În țara noastră s-au vindecat de Covid-19 73 de persoane până în acest moment, dintr-un total de 576 de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, potrivit ultimelor date oficiale, anunțate luni. Asta înseamnă că România are o rată de vindecare de aproape 13%.
Cele mai multe persoane s-au vindecat la Timișoara, acolo unde 51 dintre cei 54 de pacienți s-au refăcut.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" recunosc că folosesc o altă schemă de tratament, față de celelalte centre din țară, deoarece atâta timp cât nu există un protocol național, fiecare centru își stabilește, propriul protocol.
Până acum, la nivel mondial, peste 386.000 de persoane au fost infectate cu noul coronaviru și aproape un sfert sfert s-au vindecat, adică 102.000 de oameni.
Dintre aceștia, cei mai mulți sunt în China (73.000 vindecați din 81.000 de cazuri), Iran (8.300 vindecați din 24.600 de cazuri), Italia (7.400 vindecați din 63.900 de cazuri), Coreea de Sud (3.500 vindecați din 9.000 de cazuri) și Spania (3.300 vindecați din 35.000 de cazuri).
De ce la Timișoara sunt cei mai mulți pacienți români vindecați
De tratament s-a ocupat medicul specialist Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase. Doctorul susține că folosește o altă schemă față de celelalte centre din țară. S-a stabilit această politică terapeutică astfel încât, la nivel de țară, să fie testate în același timp forme de tratament diferite, tocmai pentru a-l găsi pe cel mai eficient.
La Timișoara, echipa medicală a stabilit administrarea unei singure tablete pe zi, care conține două substanțe antivirale.
Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: „Atâta timp cât nu este un protocol național, fiecare centru își stabilește propriul protocol. Se folosește o tabletă care conține două substanțe antivirale. Nu este nici foarte complicat.”
În cazul celor 51 de pacienți cu Covid-19, rezultatele pozitive au apărut după trei sau cinci zile de la administrarea primei pastile.
Schema de tratament folosită la Timișoara a dat randament pentru tratarea formelor ușoare. Pentru cele severe și cele care necesită internare la Terapie Intensivă, susține medicul Virgil Musta, folosește aceeași schemă ca în restul centrelor din țară.
Medicul spune că s-a inspirat din mai multe studii făcute în China și Italia.
Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: „Primesc telefoane de peste tot, și din străinătate. Chiar acum am primit un telefon din Elveția care ne solicită să le spunem protocolul nostru, că s-a auzit peste tot că avem niște rezultate foarte, foarte bune."
Succesul se datorează și faptului că în spital sunt reguli stricte.
Numărul pacienților de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara este în continuă dinamică, iar medicii se pregătesc să facă față oricărei situații.
În fiecare secție, au fost montate filtre de decontaminare. Medicii care petrec foarte puțin timp lângă un pacient poartă combinezoane, măști, mănuși și ochelari de protecție. Lucrează în echipe astfel încât, în caz de îmbolnăvire, să nu fie infectat tot personalul.
Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: „Intră doar cei care sunt antrenați, pentru că primul obiectiv pe care îl consider eu cel mai important, e de a ne păzi noi, să nu ne contaminăm, pentru că dacă noi ne contaminăm, nu are cine să îngrijească pacienții."
În lucru, la Timișoara, sunt încă 100 de teste. Protocolul spune că după două teste negative consecutiv, pacienții pot fi externați, însă mai stau în izolare la domiciliu încă 14 zile.