Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 martie. Peste 16 mii de decese la nivel mondial

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 martie. În întreaga lume, sunt peste 381 de mii de cazuri de coronavirus confirmate, și peste 16 mii de decese, cele mai multe, în Europa. 

 

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 24 martie:
 

Coronavirus în România. LIVE UPDATE 24 martie

UPDATE 22:00 Nou record de decese în Spania care cere ajutorul NATO
 

Spania, a doua cea mai afectată ţară din Europa, a solicitat marţi ajutor umanitar din partea NATO în momentul în care a înregistrat un nou record de 514 morţi de Covid-19 în 24 de ore, bilanţul total fiind de 2.696, scrie AFP.

Citește și
Controale pe șoselele din toată țara, după intrarea în vigoare a noilor reguli de limitare a circulaţiei
Controale pe șoselele din toată țara, după intrarea în vigoare a noilor reguli de limitare a circulaţiei

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Sănătăţii, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 20% de luni până marţi şi se apropie de 40.000 cu 39.673, în momentul în care autorităţile cresc numărul testărilor.

"Suntem în săptămâna dificilă" în care "aşteptăm" să vedem dacă, datorită izolării populaţiei, "vom reuşi să atingem vârful epidemiei şi să înceapă să scadă numărul de cazuri", a explicat directorul Centrului de alerte sanitare Fernando Simon.

Acest nou bilanţ este publicat în momentul în care guvernul socialistului Pedro Sanchez a decis marţi să prelungească până la 11 aprilie izolarea spaniolilor, decretată pe 14 martie. Parlamentul va trebui să aprobe această prelungire miercuri.

Spaniolii au voie să iasă din case, individual şi doar păstrând distanţa, doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la serviciu, când telemunca nu este posibilă, sau pentru a-şi plimba animalul de companie pentru scurt timp.

Presiunea pe sistemul de sănătate, decimat de contaminarea a 5.400 de profesionişti, va continua să se agraveze atât timp cât noii pacienţi trebuie să fie spitalizaţi, a prevenit Fernando Simon.

Potrivit acestuia, cazurile personalului medical sunt cauzate de lipsa de echipamente de protecţie în special la Madrid, dar el a subliniat că achiziţionarea de astfel de materiale este dificilă la nivel mondial.

În faţa acestei lipse de echipament, NATO a transmis un apel de "ajutor internaţional" al Alianţei "cu scopul de a preveni propagarea virusului în unităţile militare (...) şi în populaţia civilă".

Armata spaniolă a solicitat 500.000 de teste rapide de Covid-19, 1,5 milioane de mpşti chirurgicale şi 450.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3.

Regiunea Madrid este de departe cea mai afectată cu 1.535 de morţi, adică 57% din total şi 12.352 de cazuri (31% din total).

UPDATE 21:15 240 de noi decese în Franţa, mai mult de 10.000 de spitalizări
 

Directorul general al Departamentului francez pentru Sănătate, Jérôme Salomon, a anunţat că Franţa a înregistrat 22.300 de cazuri confirmate. În prezent, 10.176 de persoane sunt spitalizate, dintre care 2.516 în stare gravă la Terapie Intensivă, adică cu 434 în plus faţă de ziua precedentă, informează Le Figaro.

34% dintre aceşti pacienţi în stare gravă au cel puţin 60 de ani; 58% au între 60 şi 80 de ani.

De altfel, Franţa a înregistrat 1.100 de decese în spitale, ceea ce exclude decesele de la Ehpad, adică 240 în plus faţă de ieri seară.

85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani, a precizat Jérôme Salomon. 3.281 de persoane s-au vindecat de la începutul pandemiei.

În prezent, Franţa realizează 9.000 de teste pe zi. O capacitate care va creşte la 10.000 de teste suplimentare până la sfârşitul săptămânii.

UPDATE 20:25 Italienii vor fi amendaţi cu până la 3.000 de euro pentru nerespectarea izolării la domiciliu
 

Guvernul italian a introdus amenzi mai aspre pentru persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu, impusă pentru a stăvili pandemia cu noul tip de coronavirus, informează marţi dpa.

Potrivit unui nou decret, cei care încalcă izolarea vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 3.000 de euro, a anunţat premierul italian Giuseppe Conte după o şedinţă de guvern.

De asemenea, decretul le permite autorităţilor regionale să meargă peste măsurile luate la nivel naţional pentru stăvilirea coronavirusului şi să adopte restricţii şi mai aspre, a mai spus Conte.

Restricţiile de izolare au fost impuse la nivel naţional în Italia din 10 martie. Până acum, încălcarea acestora era pedepsită cu maxim trei luni de închisoare şi amenzi de până la 206 euro.

Numărul deceselor provocate de coronavirus în Italia a ajuns marţi la 6.820, crescând cu 743 în ultimele 24 de ore, astfel că se infirmă tendinţa de scădere remarcată în ultimele două zile.

UPDATE 20:00 600 de decese în SUA. Ce spune Trump
 

Statele Unite au înregistrat marţi 600 de decese şi aproape 50.000 de cazuri oficial declarate de Covid-19, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ''distruge'' ţara, transmit AFP şi DPA.

''Se poate distruge o ţară închizând în acest fel'', a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

Trump a estimat că o o ''gravă recesiune'' ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

''Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune'', a continuat liderul american, care a evocat posibilitatea a ''mii de sinucideri''.

''Trebuie să ne întoarcem la muncă mult mai repede decât cred oamenii'', a spus Trump, care a avansat data de 12 aprilie, când catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele din acest an. ''Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte'', a afirmat preşedintele SUA.

UPDATE 19:00 Provincia chineză Hubei se pregătește de ridicarea carantinei
 

Provincia chineză Hubei, ”leagănul” pandemiei covid-19, se pregăteşte de ridicarea carantinei.

Locutorii Wuhanului, oraşul din centrul epidemiei, plasaţi în izolare de la sfârşitul lui ianuarie, urmează să aştepte până la 8 aprilie acest lucru.

Pentru a se deplasa, locuitorii este imperios necesar să se justifice - cu ajutorul unui cod QR ”verde” pe mobil. Emis de către autorităţi, acesta atestă faptul că nu sunt infectaţi.

”Aştept cu nerăbdare libertatea”, a declarat Willa, o chineză din Wuhan care nu a dorit să-şi spună întregul nume.

După mai bine de două luni de izolare, ”locuitorii sunt sub o presiune imensă”, a declarat ea pentru AFP.

China a anunţat marţi 78 de noi cazuri de covid-19. Însă este vorba aproape exclusiv de persoane care vin din străinătate - o tendinţă care alimentează temeri cu privire la un nou val de contagiune în ţară, unde epidemia este practic oprită.

În ultimele săptămâni, numărul noilor contaminări în Hubei a scăzut considerabil. Unii locuitori şi-au reluat deja munca, iar transportul public este repornit în mod treptat.

UPDATE 18:50 Norvegia prelungeşte măsurile restrictive până la 13 aprilie
 

Norvegia a anunţat marţi că extinde restricţiile cel puţin până la 13 aprilie, "cele mai stricte" luate vreodată în ţară pe timp de pace şi care vizează să oprească pandemia de coronavirus, informează AFP.

Acest lucru înseamnă că şcolile, creşele şi universităţile vor rămâne închise până la vacanţa de Paşte, la fel şi barurile şi restaurantele, dar şi evenimentele sportive şi culturale rămân interzise.

"Lupta contra virusului trebuie să continue", a declarat premierul Erna Solberg anunţând, într-o conferinţă de presă, o decizie care era aşteptată.

"Dacă reuşim, vom putea reduce măsurile şi să revenim la o strategie mai aplicată", a adăugat ea.

Rămân de asemenea în vigoare controalele la frontieră, interdicţia de a intra pe teritoriu a persoanelor fără permis de şedere şi rămân închise piscinele, sălile de gimnastică sau alte saloane de înfrumuseţare.

Cele mai multe măsuri au fost anunţate pe 12 martie.

Norvegia a înregistra oficial 2.566 de cazuri şi 12 morţi.

UPDATE 18:40 Primul deces înregistrat în Arabia Saudită. Numărul cazurilor de infectare a crescut la 767

Arabia Saudită a raportat primul deces provocat de noul coronavirus pe teritoriul său şi a confirmat 205 de cazuri noi de infectare marţi, la o zi după ce regatul a impus interdicţia de călătorie pe perioada nopţii la nivel naţional, informează DPA.

Noile cazuri aduc numărul total de pacienţi infectaţi cu COVD-19 din această ţară la 767. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, starea de sănătate a majorităţii acestora este stabilă, doar trei dintre aceştia fiind în stare gravă.

Un bărbat afgan în vârstă de 51 de ani a murit luni seara în oraşul Medina, acesta fiind prima victimă făcută de noul coronavirus pe teritoriul regatului.

O interdicţie de circulaţie între orele 19:00 la 6:00 a intrat în vigoare luni în cadrul eforturilor depuse de autorităţi de a educe răspândirea noului coronavirus.

Arabia Saudită a suspendat zborurile internaţionale şi interne, precum şi transportul local, şi a oprit pelerinajul musulman Umrah în oraşul sfânt Mecca.

În Bahrain, un bărbat în vârstă de 65 de ani, care suferea de probleme de sănătate cronice, a decedat în urma contractării noului coronavirus, crescând la trei numărul deceselor provocate de COVID-19 în acest stat din Golf.

Decesul acestuia vine la două zile după ce o femeie în vârstă de 51 de ani, care se întorsese recent din Iran, a murit duminică.

În prezent, în Bahrain există cel puţin 339 de cazuri de infectare cu COVID-19.

UPDATE 18:00 India intră în izolare timp de trei săptămâni
 

India urmează să fie plasată în întregime în izolare la miezul nopţii de marţi spre miercuri - pe o perioadă de trei săptămâni, în vederea opririi răspândirii noului coornavirus, a anunţat premierul Narendra Modi, relatează Reuters.

”Va fi întru totul interzis să vă aventuraţi în afara locuinţelor”, a anunţat el într-o alocuţiune televizată.

India - o ţară cu aproximativ 1,4 milioane de locuitori - înregistrează pentru moment 482 de contaminări cu noul coronavirus care a apărut la sfârşitul lui decembrie în China şi deplânge nouă morţi.

UPDATE 17:50 Italia a adăugat 3.000 de paturi la terapie intensivă şi are nevoie de 90 de milioane de măşti în fiecare lună


Italia a crescut numărul paturilor la terapie intensivă şi a sporit echiparea spitalelor, dar pentru a face faţă pandemiei de coronavirus are nevoie de o ''revoluţie sanitară'', a declarat marţi înaltul comisar italian însărcinat cu gestionarea acestei crize, Domenico Arcuri, consemnează AFP.

Numărul paturilor la terapie intensivă a crescut în toată Italia de la 5.343 la 8.370, iar cel pentru pneumologie şi boli infecţioase a crescut de la 6.625 la 26.169, dar ''avem nevoie de mai multe materiale, mai multe paturi, mai mult personal, trebuie să punem în practică o revoluţie a sistemului nostru sanitar'', a indicat responsabilul italian, în timp ce Italia avea luni aproape 64.000 de persoane confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus, dintre care peste 6.077 au murit.

Domenico Arcuri a estimat la circa 90 de milioane pe lună numărul măştilor sanitare de care Italia are nevoie, în condiţiile în care sectorul ei textil poate garanta furnizarea a circa 50 de milioane pe lună. Guvernul de la Roma mizează pe angrenarea mai multor companii pentru a produce măşti sanitare, astfel încât Italia ''să depindă cât mai puţin de importuri, de competiţia între ţări şi de războiul comercial în care ne-am afundat până la gât'', a mai spus oficialul citat.

Deocamdată, opt milioane de măşti FFP2-3 şi şase milioane de măşti chirurgicale vor sosi în fiecare săptămână din China începând din 29 martie şi Italia va achiziţiona astfel de materiale oriunde le va găsi, a asigurat Domenico Arcuri.

Cât despre aparatele pentru respiraţie asistată, Italia achiziţionează zilnic în medie 73 de bucăţi, număr care a crescut semnificativ, dar încă este insuficient.

Unul din aspectele care preocupă cel mai mult autorităţile italiene este saturarea secţiilor de terapie intensivă în zonele cele mai afectate de pandemie, precum Lombardia, care se află în pragul colapsului, 1.183 de persoane infectate cu coronavirus fiind internate la terapie intensivă în această regiune.

UPDATE 17:40 13% dintre persoanele infectate în Spania sunt cadre medicale


Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore încă 6.584 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus şi încă 514 de decese, iar din totalul de aproape 40.000 de persoane infectate circa 5.400 sunt cadre medicale, consemnează marţi agenţiile AFP şi DPA.

''Suntem în săptămâna dificilă'' în care aşteptăm să vedem dacă în urma măsurilor stricte de izolare a populaţiei ''vom reuşi să atingem vârful epidemiei şi să începem să vedem o scădere a numărului cazurilor'', a explicat directorul centrului spaniol de alerte sanitare, Fernando Simon.

El a atenţionat că din cauza perioadei de incubaţie a virusului de ''şapte până la zece zile'' există un decalaj de timp înainte ca măsurile să-şi facă efectul şi prin urmare trebuie să fim precauţi în interpretarea datelor.

Numărul total al deceselor provocate de COVID-19 a ajuns în Spania la 2.696, în timp ce la terapie intensivă se află 2.636 de pacienţi, iar presiunea asupra sistemului sanitar, decimat în urma infectării cu coronavirus a 5.400 de cadre medicale, va continua să crească pe măsură ce noi pacienţi vor necesita spitalizarea, a avertizat responsabilul spaniol.

În opinia sa, cazurile de infectare în rândul personalului medical sunt parţial rezultatul insuficienţei echipamentelor de protecţie ''în unele locuri'', el subliniind că astfel de echipamente sunt în prezent dificil de procurat la nivel mondial.

Explozia numărului infectărilor şi al deceselor a provocat şi alte probleme logistice. Astfel, hoteluri spaniole au fost transformate în spitale, tot spital devenind şi imensul centru de expoziţii din Madrid, în timp ca patinoarul capitalei spaniole a devenit morgă. ''Nu avem capacitatea logistică de a efectua înmormântările şi incinerările, dat fiind ritmul în care survin decesele'', a recunoscut primarul Madridului, José Luis Martinez-Almeida.

În cadrul măsurilor de izolare a populaţiei, spaniolii nu au voie să-şi părăsească domiciliul decât pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la serviciu dacă telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba animalul de companie. Pe lângă supravegherea populaţiei să respecte aceste măsuri, poliţia spaniolă trebuie să localizeze şi pacienţii bolnavi de COVID-19 care au părăsit spitalele fără acordul medicilor şi pot fi aşadar o sursă de infecţie.

UPDATE 17:30 Grecia va intra în recesiune din cauza pandemiei, potrivit ministrului de Finanţe
 

Economia Greciei se va contracta anul acesta, din cauza măsurilor restrictive impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar proiectata recesiune va fi temporară, a avertizat ministrul elen de Finanţe, Christos Staikouras, citat de Reuters.

În urmă cu opt zile oficialul previzionase că economia poate face faţă turbulenţelor provocate de epidemie şi "va înregistra o creştere puţin peste 0%".

"Situaţia economiei Greciei s-a deteriorat şi continuă să se deterioreze. Criza se adânceşte, va deveni din ce în ce mai adâncă, iar economia va intra în recesiune în 2020", a estimat marţi Christos Staikouras.

Grecia, care a beneficiat de trei pachete de asistenţă financiară şi îşi revine după o recesiune îndelungată, prognoza un avans al PIB-ului de 2,8%. Dar Staikouras a dat asigurări că scăderea activităţii economice va fi temporară, în schimb pagubele economice pe termen scurt vor fi semnificative.

Săptămâna trecută, premierul Kyriakos Mitsotakis anunţase că Guvernul va injecta zece miliarde de euro pentru a sprijini economia afectată de epidemie.

Banca Centrală a Greciei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an de la 2,4% la 0%, din cauza efectelor negative ale pandemiei.

Luni, numărul deceselor din Grecia cauzate de noul coronavirus a ajuns la 17, în timp ce 624 persoane sunt contaminate.

UPDATE 16:50 ONU cere o relaxare a sancţiunilor impuse unor ţări, precum Iranul, Venezuela şi Cuba
 

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o ''relaxare sau suspendare'' a sancţiunilor internaţionale contra Iranului şi a altor ţări, precum Venezuela, Cuba şi Coreea de Nord, în această ''perioadă crucială'' marcată de pandemia COVID-19, relatează AFP.

''Este necesar să se aplice derogări vaste şi pragmatice din motive umanitare faţă de aceste sancţiuni şi să se acorde autorizaţii rapide şi flexibile pentru a obţine alimente şi echipamente medicale esenţiale'', a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat.

Bachelet a insistat în special pe situaţia din Iran, una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus, alături de China, Italia şi Spania.

Până în prezent, peste 50 de membri ai personalului medical iranian şi-au pierdut viaţa de la consemnarea primelor cazuri de contaminare cu noul coronavirus în Iran, în urmă cu cinci săptămâni.

Reprezentanta ONU s-a declarat îngrijorată de posibilitatea propagării virusului SARS-CoV-2 din Iran spre ţările vecine, ceea ce ar pune la grea încercare sistemele de sănătate ca cele din Afganistan şi Pakistan.

UPDATE 16:30 Olanda anulează examenul de bacalaureat
 

Guvernul olandez a anunţat marţi anularea examenelor centrale de sfârşit de studii, echivalent cu examenul de bacalaureat, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.

În Olanda, care numără mai mult de 4.700 de cazuri oficial declarate, şcolile sunt închise din 16 martie, pentru a stăvili propagarea noului tip de coronavirus.

Validarea sau nevalidarea diplomei de încheiere a studiilor va fi determinată doar pe baza notelor obţinute în timpul anului şcolar.

"Vreau, în aceste vremuri de criză, să le dau tuturor elevilor posibilitatea să obţină o diplomă completă şi să avanseze astfel fără pauză spre învăţământul superior", a declarat ministrul olandez al educaţiei Arie Slob într-un comunicat.

Instituţiile de învăţământ au mai mult timp - până la începutul lui iunie - pentru a-i face pe elevi să treacă restul examenelor prevăzute care contează pentru notele obţinute în timpul anului şcolar.

Ministerul Educaţiei din Olanda încurajează puternic instituţiile şcolare să organizeze aceste examene de la distanţă, de exemplu prin videoconferinţă. Dacă şcolile nu sunt în măsură să efectueze teste şcolare la distanţă, acestea din urmă pot să se deruleze în clădiri şcolare respectând o distanţă de securitate de 1,5 metri.

În Olanda au fost confirmate 4.749 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 213 decese.

UPDATE 16:10 Patru militari ai NATO din Afganistan au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus, anunţă Alianţa
 

Patru militari ai NATO din Afganistan au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus la scurt timp după intrarea lor în ţară, fiind primele cazuri de contaminare din cadrul misiunii aliate, a anunţat marţi NATO într-un comunicat citat de Reuters.

Comunicatul precizează că este vorba de militari nou veniţi în Afganistan şi că aceştia au început să prezinte simptome în timp ce se aflau într-o facilitate de control preventiv, iar ulterior au fost transferaţi în izolare şi testaţi.

Cetăţenia celor patru rămâne confidenţială, se menţionează în comunicat.

Circa 1500 de militari din NATO, în majoritate sosiţi recent în Afganistan, se află în astfel de centre de triaj, ca măsură de precauţie, se adaugă în comunicat.

Până în prezent, în Afganistan au fost înregistrate 40 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, majoritatea în provincia vestică Herat, şi un deces, a comunicat marţi Ministerul sănătăţii publice de la Kabul citat de Xinhua.

Săptămâna trecută, Afganistanul a dispus închiderea restaurantelor, piscinelor, băilor publice şi complexelor sportive ca măsură de precauţie în faţa pandemiei, toate adunările publice au fost interzise pe o perioadă nedeterminată, iar credincioşii îndemnaţi să se roage acasă şi să evite organizarea de ceremonii funerare la moschei. Anterior, guvernul a amânat lansarea noului an şcolar cu o lună.

Locuitorilor li se solicită să raporteze încălcările acestor măsuri la poliţie prin intermediul unei linii de asistenţă telefonică.

UPDATE 16:00 Aproape 17.000 de decese înregistrate în lume
 

Noul coronavirus a provocat cel puţin 16.961 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie, relevă un bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale până marţi la ora 11:00 GMT.

Peste 386.350 de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus au fost înregistrate în 175 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei. Numărul de cazuri diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real de îmbolnăviri, în contextul în care numeroase ţări nu mai testează decât cazurile care necesită spitalizare.

În Italia, care a înregistrat primul său deces provocat de coronavirus în februarie, au fost raportate 6.077 de decese din 63.927 de cazuri de COVID-19. 7.432 de persoane sunt considerate vindecate de autorităţile italiene.

În China (fără Hong Kong şi Macao), unde epidemia a izbucnit la sfârşitul lunii decembrie, au fost înregistrate în total 81.171 de cazuri, dintre care 3.277 de decese şi 73.159 de persoane vindecate.

Cele mai afectate ţări după Italia şi China sunt Spania cu 2.696 de decese din 39.673 de cazuri de infectare, Iranul cu 1.934 de decese (24.811 de cazuri), Franţa cu 860 de morţi (19.856 de cazuri) şi Statele Unite cu 499 de morţi (46.440 de cazuri).

De luni ora 19:00 GMT, Islanda şi Muntenegru au anunţat primele decese provocate de coronavirus pe teritoriile lor. Myanmar a confirmat primele cazuri de infectare.

Europa înregistra marţi la ora 11:00 GMT 199.779 de cazuri (10.724 de decese), Asia 98.748 de cazuri (3.570 de decese), Statele Unite şi Canada 48.519 de cazuri (523 de decese), Orientul Mijlociu 29.087 de cazuri (1.966 de decese), America Latină şi Caraibe 6.217 de cazuri (112 decese), Oceania 2.225 de cazuri (9 decese) şi Africa 1.778 de cazuri (57 de decese).

Bilanţul a fost realizat pe baza datelor colectate de birourile AFP de la autorităţile naţionale competente şi a informaţiilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

UPDATE 15:40 Benzinăriile urmează să fie închise treptat în Italia
 

Staţiile de alimentare cu carburant urmează să fie închise în mod treptat în Italia, din cauza epidemiei noului coronavirus, au anunţat marţi gestionarii benzinăriilor, relatează Reuters.

Faib Confesercenti, Fegica Cisl şi Figisc/Anisa Confcommercio au anunţat într-un comunicat că nu mai pot garanta nivelul necesar securităţii sanitare a angajaţilor lor şi nici viabilitatea economică a serviciului pe care-l asigură.

Benzinăriile de pe autostrăzi urmează să fie închise primele, începând de miercuri seara, iar celelalte urmează să fie închise treptat.

UPDATE 15:30 Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 s-au amânat
 

Comitetul Internaţional Olimpic a confirmat, marţi, printr-un comunicat publicat pe site-ul său oficial, amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, la finalul unor discuţii între preşedintele CIO şi premierul Japoniei.

''În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale'', se arată în comunicat.

''Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumire de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020'', precizează comunicatul.

La teleconferinţă au participat, pe lângă preşedintele CIO, Thomas Bach, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, preşedintele Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori, ministrul Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, guvernatoarea de Tokyo, Yuriko Koike, preşedintele Comisiei CIO de coordonare a Jocurilor, John Coates, directorul general CIO Christophe De Kepper, şi directorul executiv la Jocurilor Olimpice, Christophe Dubi.

Comitetul Executiv al CIO urmează să discute amânarea JO 2020 (24 iulie-9 august) într-o teleconferinţă stabilită pentru marţi.

Diverse federaţii sportive şi comitete olimpice naţionale au făcut presiuni asupra CIO în ultimele zile pentru a accepta amânarea Jocurilor şi au ameninţat că nu îşi vor trimite reprezentanţi dacă vor fi respectate datele prevăzute.

La ultima şedinţă a executivului său, care a avut loc duminică, CIO a anunţat că va începe să analizeze posibilitatea unei amânări a JO 2020, dar a stabilit o perioadă de maximum patru săptămâni pentru a lua o decizie finală.

Guvernul Japoniei a susţinut anterior necesitatea ca Jocurile Olimpice să se desfăşoare "într-o formă completă", adică cu spectatori, în condiţiile în care exista posibilitatea ca marele eveniment polisportiv să aibă loc pe stadioane goale, din cauza pandemiei.

Luni, Shinzo Abe a subliniat imposibilitatea ca întrecerile olimpice sa aibă loc în situaţia actuală, iar la primele ore ale zilei de marţi s-a anunţat că tema va fi analizată de şeful guvernului nipon cu preşedintele CIO.

Bugetul pentru Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, care erau programate în perioada 24 iulie-9 august 2020 a fost de 1.350 miliarde yeni (11,5 miliarde euro), potrivit organizatorilor. 

UPDATE 13:18 Situație tot mai gravă în Spania. 514 decese într-o singură zi

 

Situația din Spania se înrăutățește în fiecare zi. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în rândul pacienților infectați cu coronavirus a ajuns la un număr record: 2.696.

În ultimele 24 de ore, și-au pierdut viața 514 persoane, a anunțat Ministerul Sănătății din Spania, potrivit AFP și Reuters.

Spania a ajuns printre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus. Doar China, Italia și SUA au înregistrat mai multe cazuri pozitive.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a crescut marţi la 39.673, de la cele 33.089 înregistrate luni, în contextul în care autorităţile efectuează tot mai multe teste, anunță Agerpres.

UPDATE 12:46 Iranul anunţă încă 122 de decese

 

iranul a anunţat marţi decesul a încă 122 de persoane infectate cu noul coronavirus, bilanţul oficial al victimelor epidemiei de COVID-19 ajungând la 1.934.

Republica islamică este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, alături de China, Italia şi Spania.

Tot marţi a fost comunicat şi numărul cazurilor noi de infectare, 1.762 în ultimele 24 de ore, o cifră record.

UPDATE 12:33 Un prim deces înregistrat în Islanda

 

Islanda a înregistrat marţi decesul primei persoane provocat de noul coronavirus, aceasta fiind o sexagenară care suferea de o altă patologie, a anunţat spitalul universitar din Islanda, citat de AFP.

"O femeie de 60 de ani, care lupta deja cu o boală cronică, a decedat luni, 23 martie, la serviciul de boli infecţioase. Acest deces s-a produs din cauza patologiei în cauză, în combinaţie cu infectarea cu noul coronavirus", a explicat într-un comunicat spitalul din Reykjavik, capitala Islandei, fără să ofere mai multe informaţii.

Islanda, care are aproximativ 360.000 de locuitori, a înregistrat până în prezent 588 de cazuri confirmate de COVID-19.

UPDATE 12:20 Circa 6 milioane de măşti de protecţie destinate Germaniei au dispărut în Kenya

 

Circa 6 milioane de măşti de protecţie destinate Germaniei au dispărut în Kenya, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului federal al Apărării, transmit AFP şi dpa.

'Există 6 milioane de măşti de protecţie care au dispărut fără urmă în Kenya', a declarat purtătoarea de cuvânt, confirmând o informaţie apărută în publicaţia Der Spiegel.

Măştile de tip FFP2 - standardul recomandat de OMS pentru personalul medical - au dispărut de pe un aeroport din Kenya la sfârşitul săptămânii trecute. Ele urmau să fie livrate în Germania la 20 martie, a scris Der Spiegel.

'Încercăm să aflăm mai multe', în special de ce măştile tranzitau prin Kenya, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt. Ea a dat asigurări că articolele, a căror provenienţă nu a fost precizată, nu fuseseră încă plătite de statul german.

UPDATE 12:00 Melania Trump, testată negativ pentru COVID-19

 

Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania Trump, a fost testată negativ pentru coronavirus, a declarat luni la CNN secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham.

"Doamna Trump a fost testată în aceeaşi noapte în care a fost testat şi preşedintele, din precauţie. Testul a fost negativ", a spus Grisham.

Luni seară, la un briefing al grupului de lucru privind coronavirusul desfăşurat cu reporterii de la la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a anunţat că Prima Doamnă şi-a făcut testul. Întrebat de un reporter dacă soţia sa a fost testată, Trump a spus "Da" şi a adăugat că Prima Doamnă "este bine". Cuplul prezidenţial a fost testat la Casa Albă pe 13 martie, acum mai bine de o săptămână.

 

UPDATE 07:46: Germania va acorda îngrijiri medicale unor bolnavi din Italia

 

Şase persoane infectate cu noul coronavirus în Italia vor fi internaţi în spitale germane, a anunţat luni ministrul-preşedinte al landului Saxonia, Michael Kretschmer (CDU), în contextul în care Germania a luat deja în îngrijire medicală bolnavi din Franţa, notează AFP.

"Cred că este un semn foarte, foarte important că noi îi sprijinim şi, de asemenea, îi ajutăm pe ceilalţi atunci când putem face asta", a declarat Michael Kretschmer în curusl unei conferinţe de presă.

Cei şase pacienţi a căror stare nu a fost precizată vor fi transportaţi cu avionul spre spitale din Dresda şi Leipzig, cele mai mari oraşe ale acestui land situat în fosta RDG.

Michael Kretschmer a precizat că a răspuns la o solicitare a guvernului italian.

"Am discutat cu mai mulţi medici şi ne-au spus că au capacitatea" de a acorda îngrijire acestor pacienţi, în timp ce numărul morţilor din Italia a depăşit pragul de 6.000.

Liderul conservator nu a precizat când vor ajunge aceşti bolnavi în Germania.

Marea Britanie, în izolare la domiciliu

 

Într-o nouă încercare de a opri răspândirea viruslui, premierul britanic Boris Johnson a decretat, începând de aseară, izolarea la domiciliu a populației, pentru cel puțin 3 săptămâni.

Între timp, din Irlanda vecină, vine o nouă mărturie cutremurătoare a unui pacient infectat cu temutul virus. Este vorba de un bărbat de 28 de ani, care tocmai a trecut de fază critică a unei pneumonii cauzate de COVID-19, și a ținut să-și povestească experiența.

El speră să-i convingă pe cei care nu respectă restricțiile de mișcare să-și schimbe conduită. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.

Astmatic, Michael a sesizat primele simptome lunea trecută, pe când se întorcea de la Londra. Starea lui s-a deteriorat dramatic pe măsură ce treceau zilele.

Michael Prendergast, pacient: ''A fost un chin pe care nu-l voi uita niciodată. Boala a adus cu ea și multe întrebări existențiale. Fiind captiv în această rezervă, atât de bolnav și de slăbit încât nu-mi puteam ridica nici capul, m-am întrebat, dacă e ca viața mea să se termine acum, "am fost oare un om bun, am realizat destule?" Sunt încă o grămadă de lucruri pe care vreau să le fac. Am 28 de ani, sunt o fire sportivă, merg la sală. Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi atât de bolnav. Am văzut că oamenii încă ies la plajă, în parcuri, la săli de sport. Chiar dacă nu veți face o formă atât de severă ca mine, vă garantez că pentru părinţii, unchii, mătușile, bunicii voștri vă fi rău. Este un virus ucigaș. Nu pot decât să sper că i-am făcut măcar pe unii să conștientizeze riscurile. Nu vreau decât să ajut.''

Între timp, în Marea Britanie de aseară au intrat în vigoare restricții mult mai dure pentru populație.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: ''Trebuie să stați în case! Este esențial să se oprească răspândirea virusului dintr-o casă în alta. Acesta este motivul pentru care oamenii vor avea voie să părăsească locuința numai în următoarele condiții foarte limitate: cumpărături pentru necesități de bază și cât mai rar posibil, exerciții fizice doar o dată pe zi, de exemplu, o alergare, o plimbare sau mersul cu bicicletă, fie singur, fie cu membri ai familei restrânse, orice nevoie medicală de a oferi îngrijiri sau de a ajuta o persoană vulnerabilă și doar în cazul deplasărilor la și de la serviciu, dar numai dacă este absolut necesar și nu puteți lucra de acasă. Dacă nu respectați regulile, poliția va avea puterea să se asigure că vor fi aplicate, având dreptul să dea amenzi și să împrăștie grupurile de oameni.''

În plus, premierul britanic a ordonat închiderea magazinelor care nu vând produse esențiale.

Totodată, ministrul britanic de Externe le-a cerut celor aproximativ un milion de britanici se află în străinătate să își scurteze vacanțele și să se întoarcă în țară pentru că există riscul să nu o mai pot face în curând întrucât numeroase companii aerien își suspendă zborurile de la o zi la alta.

Coronavirus în lume

 

Pandemia de coronavirus se "accelerează" a spus aseară directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar mai sunt încă șanse pentru ca "traiectoria ei să fie modificată".

Chiar dacă primul test de coronavirus a ieșit negativ, cancelarul german Angela Merkel, este în continuare în carantină la domiciliu.

Teste suplimentare vor fi efectuate în zilele următoare pentru a se vedea dacă este infectată. Coronavirusul continua să se propage şi în Franţa.

Sute de oameni - respectând, totuşi, distanta de siguranţă, aşteptau la coada - în fata Institutului de boli infecţioase din Marisila, condus de profesorul Didier Raoult. Acesta s-a pronunţat pentru testarea pe scară largă a pacienţilor cu simptome care pot indica Covid-19. Acelaşi profesor vrea să dezvolte un tratament cu clorochina, un medicament împotriva malariei.

Mulhouse este un focar al pandemiei în Franţa. Acolo a fost instalat un spital de campanie al armatei, cu pături pentru pacienţi şi echipamnete pentru terapie intensivă.

La fel ca în China, întâi, şi mai apoi în Spania, poliţia din Bruxelles foloseşte dronele pentru a le reaminti oamenilor să respecte regulile de distanţare socială. Ieri, parcurile au fost pline în capitala Belgiei.

S-au dat sute de amenzi, care pornesc de 26 de euro şi pot ajunge la 500 de euro.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford dezvolta un test rapid pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Este asemantor cu testul de sarcină, şi culorile ar indica rezultatul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Alte 3 decese la Suceava. Noul bilanţ, anunţat de Arafat
Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Alte 3 decese la Suceava. Noul bilanţ, anunţat de Arafat

Coronavirus România, LIVE UPDATE 24 martie. Cu cât trec orele, situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor în România provocate de COVID-19 se agravează.

Controale pe șoselele din toată țara, după intrarea în vigoare a noilor reguli de limitare a circulaţiei
Controale pe șoselele din toată țara, după intrarea în vigoare a noilor reguli de limitare a circulaţiei

Au început controale pe străzile din toată ţara, după ce aseară au intrat în vigoare noile reguli de limitare a circulaţiei.

Ministrul Economiei: Stocurile de alimente sunt suficiente, nu trebuie să cumpărați în exces
Ministrul Economiei: Stocurile de alimente sunt suficiente, nu trebuie să cumpărați în exces

Cozile care se creează la supermarketuri pot fi un eventual focar de infecţie, deoarece nu se poate respecta distanţa de un metru, iar stocurile de alimente sunt suficiente şi nu este nevoie să se cumpere excesiv, susţine ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ce fonduri primește România din partea UE. Boloș: Comisia ne-a asigurat 2 tranșe
Ce fonduri primește România din partea UE. Boloș: Comisia ne-a asigurat 2 tranșe

Comisia Europeană a asigurat României în această perioadă două tranşe de fonduri europene, una în valoare de 660 milioane euro şi o a doua de 637 milioane euro, a declarat, luni seara, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.