Programul prin care primăriile pot lua bani prin PNRR pentru a face centre de zi pentru copii, prelungit pentru a treia oară
În speranța că va atrage interesul autorităților locale, Ministerul Familiei a prelungit pentru a treia oară programul prin intermediul căruia, primăriile pot lua bani prin PNRR pentru a face centre de zi pentru copii.
Sunt în joc 50 de milioane de euro, iar din această sumă ar putea fi construite 150 de spaţii în care cei mici să-şi petreacă timpul după şcoală să-şi facă temele să ia masa şi să se recreeze.
În comuna Aiton, din județul Cluj, sunt în jur de o mie de locuitori. Autorităţile locale susţin că nu s-au gândit să aplice pentru fonduri, pentru că prea puţini copii ar beneficia de un centru afterschool.
Vasile Stan, Viceprimar: "Fiind o comună mică, nu ni se aprobă. Nu am depus să facem un proiect, să îl mai plătim și pe ăla, să mâncăm bani de la bugetul local. Că un proiect din ăla costă. Și pe urmă zice că nu vă încadrați, nu îndepliniți criteriile”.
Localnicii sunt însă de altă părere.
Femeie: "Ar fi util orice. Să-și facă temele, activități, socializare".
Nici la Comarnic, în Prahova, administrația nu a depus documentaţia pentru un astfel de proiect.
Sorin Popa, Primarul Orașului Comarnic: "Nu avem nici un teren unde să construim acest centru, pe de altă parte nici bugetul, că după ce îl construim trebuie să ai buget ca să susții angajații de acolo".
Nici cei din Primăria orașului Întorsura Buzăului, din județul Covasna, nu au considerat că este o necesitate să acorde atenţie programului copiilor după şcoală.
Raul Urdea - Primarul Orașului Întorsura Buzăului: "Avem în Întorsura Buzăului două case de tip familial unde sunt în jur de 22 de copii în sistem, avem un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități. Am dat bani familiilor în situații de risc, am plătit masa pentru copiii aflați în situații de risc".
În schimb comuna Apața, din județul Brașov, a fost printre primele localități înscrise în program. Un fost cabinet veterinar va deveni un centru de zi pentru 41 de copii din zonă. Valoarea proiectului se ridică la 330 de mii de euro, iar acești bani vor acoperi inclusiv opt luni de activitate.
Adrian Gabor - Consilierul Primarului Comunei Apața: "Aveam de gând să facem ceva cu clădirea asta. Va fi lângă un parc și un loc de joacă pentru copii".
În cadrul programului centrele de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, pentru copii cu dizabilități sau pentru consiliere și sprijin sunt gândite să suplinească familia pe timpul zilei. În aceste centre copiii şi-ar putea face temele, ar putea participa la activități de recreere, socializare, educație, ar putea mânca și primi consiliere psihologică. Autoritățile au prelungit pentru a treia oară înscrierile până în 10 iunie.
Elena Tudor - Predeședintele ANPDCA: "La nivel local experiența în ceea ce privește scrierea de proiecte nu este foarte dezvoltată, ăsta este motivul pentru care noi am decis să prelungim".
Conform datelor înregistrate la începutul anului trecut 93% dintre comune și 70% dintre orașele României nu au un astfel de centru de zi pentru copii.