Profit dublu pentru românii care au cultivat căpșuni de toamnă. Prețul unui kilogram
Deşi suntem în septembrie, în solarii, dar şi pe câmp, căpşunile de toamnă s-au copt ca în plin sezon. Producătorii care au mizat pe soiuri aduse din străinătate, cu rodire îndelungată, scot un profit dublu în acesta perioadă.
Fructele se coc treptat până dă îngheţul. La peste 600 de metri altitudine, în localitatea Cib, din Alba, un bărbat a investit în urmă cu 7 ani, 8.000 euro într-o plantaţie de căpşuni. Plantele - numite stoloni - au fost aduse din Spania şi rodesc din mai până la sfârşitul lui octombrie.
Sabin Onc, producător: "Este soiul care înfloreşte tot timpul, leagă fructul şi sunt căpşuni pe toată perioadă, din luna mai până vine îngheţul octombrie-noiembrie. Cererea este mai mare decât oferta."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbatul a preluat modelul din Peninsula Iberică cu un sistem de protecţie a plantei cu folie şi banda de picurare, care asigură necesarul optim de apă.
Din 3 în 3 zile, fermierul culege trufandalele pe care le vinde clienţilor dornici să guste căpşuni în mijlocul toamnei.
Nu departe de Alba Iulia, o femeie a investit în două solarii cu fructe dintr-un soi polonez, care rodeşte până în noiembrie.
Maria Zuco, producător: "Se asemăna cel mai mult ca şi gust şi că şi aromă cu soiurile româneşti producatia începe primăvara devreme şi până toamna târziu."
Căpşunile de toamnă costă între 13 şi 20 de lei kilogramul.