Productia de vin a crescut cu 30% fata de anul trecut in Romania. Cat costa o sticla de vin din struguri stafiditi
Anul acesta romanii o vor tine tot intr-o petrecere. Productia de vin este cu peste 30 de procente peste cea de toamna trecuta. Insa nu cantitatea conteaza, ci, gustul fin al licorii.
Strugurii au fost rasfatati de soare si au acumulat astfel zahar si parfum. Mai mult unii dintre viticultori au investit intr-un produs de exceptie: vinul din struguri stafiditi.
La Batos, in judetul Mures, o crama infiintata de un austriac dupa o investitie de 8 milioane de euro, are ca varf de gama nectarul de Transilvania. Un vin dulce, cu aroma de vanile.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dupa ce sunt culesi, strugurii sunt lasati din octombrie pana in februarie sa se stafideasca in corturi special amenajate. Un singur cort costa 100.000 de euro.
Apoi boabele pline cu nectar sunt presate cu grija iar mustul se pune in tancuri speciale si, ulterior, in butoaie de stejar frantuzesc pentru a imprumuta din parfumul lemnului.
Simona Mardale, reprezentant crama: "Este un vin produs dupa o metoda specifica austriaca, se numeste vin de paie, pentru ca dupa cum observati strugurii sunt culesi in aceasta perioada si asezati pe aceste straturi de paie pentru a se deshidrata natural. In fiecare zi exista niste femei care sunt invatate cum sa introarca strugurii pentru ca acestia sa se usuce uniform pe toate partile."
Zona viticola Lechinta are o traditie de peste 800 de ani in domeniu. Vinurile produse aici i-au cucerit pe nemti, olandezi si austrieci.
Licoarea din struguri stafiditi este buna de baut abia in luna iunie. O sticla de 375 de ml costa, in functie de producator, intre 60 de lei si chiar cateva sute de lei.
Cei mai multi producatori de vinuri vor sa le ofere clientilor o experienta completa. Asa ca investesc inclusiv in spatii in care turistii se pot caza pentru cateva zile ca sa vada intreg procesul de productie.
Alina Iancu a infiintat in 2014 doua site-uri de specialitate dedicate pietei vinului din Romania. Iar din 2015 organizeaza in weekend-uri tururi ale cramelor .
Alina Iancu, sommelier: “Eu am descoperit undeva la 65 de crame pana la 70 care fac turism viticol. Inseamna vizite ghidate, prezentarea procesului tehnologic, degustare de vinuri si inclusiv plimbare in vie."
O degustare medie la crama pleaca de la 50 de lei si ajunge la 100 de lei. Cazarea variaza intre 200 si 600 de lei pentru o noapte.