Preturi la pompa mai mari ca-n Franta, dar gaze mai ieftine vara. Cum incearca Ponta sa "indulceasca" acciza de 7 eurocenti

Ultima actualizare: 27-03-2014 07:01

Cu o luna inainte de alegerile euro-parlamentare, premierul anunta blocarea si chiar scaderea pretului energiei electrice pentru gospodarii.

Victor Ponta spune ca va elimina certificatele verzi, taxa prezenta in toate facturile. Nu vom scapa insa de scumpirile la carburanti, pentru ca de la 1 aprilie se introduce acciza de 7 eurocenti. In felul acesta, o sa avem printre cele mai mari preturi la pompa din toata Europa.

Premierul a anuntat in fata parlamentului ca reducerea facturilor la energie se va aplica de la 1 aprilie.

"Referitor la preturile la energie, miercuri Guvernul va adopta hotararea privind cota de energie regenerabila care va fi subventionata, astfel incat preturile vor continua sa scada pentru consumatorii casnici si industriali"

Masura va avea un impact direct in luna mai, cand sumele de plata din facturi ar trebui sa scada cu circa 8%, potrivit calculelor guvernului. Seful ANRE spune insa ca reducerea depinde si de ce se intampla la bursa.

"Preturile vor scadea daca pe bursa de energie preturile vor fi mai mici", spune Nicolae Havrilet

In plus, autoritatile sunt optimiste si in privinta tarifelor de la gaz.

"Consumatorii casnici vor fi scutiti de componenta pt import. Adica vor avea gaz mai ieftin", a mai spus Ponta.

Analistii sustin insa ca orice reducere de pret are efecte doar pe termen scurt.

Consumul de gaze scade dramatic in perioada urmatoare, asa ca efectele masurilor anuntate nu vor fi majore.

Si acum Romania are preturi pentru carburanti mai mari ca Franta, Spania si Austria. De la 1 aprilie, dupa majorarea de accizelor, soferii vor plati cu 25 de lei in plus la fiecare plin de 50 de litri de benzina si motorina. Transportatorii estimeaza scumpiri cu cel putin 10 procente pentru toate produsele si serviciile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO