Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa clienților. Fermele acceptă comenzi online

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 27 Noiembrie 2017 18:26
Categorie: Financiar

Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa dumneavoastră, gata tranșat, ambalat în vid și cu certificatul medical de rigoare. Unele ferme s-au orientat spre comenzi online, ca să dea porcii fără intermediar.

Așa că numărul țăranilor care îl vând cu anunț la poartă a scăzut.

De teama amenzilor pentru comerț ilegal, care ajung până la 2000 de lei, oamenii își arată marfa doar doritorilor care par de incredere.

In satele de lângă București, anunțurile cu "porc de vânzare" s-au împuținat vizibil, față de anii trecuți... pe măsură ce controalele inspectorilor veterinari s-au înmulțit.

Oamenii au voie să taie în bătătură doar animale pentru consum propriu. Nu sunt autorizați să vândă, pentru că nimeni nu controlează testarea cărnii.

Intre 8 și 10 lei kilogramul este prețul în viu. Domnul Nelu așteaptă cumpărător pentru încă un porc... ultimul rămâne al familiei!

Nelu Buzoianu, crescător: ”Cine se luptă cu ăsta să-l pună în mașină să-l ducă la obor? Am avut șase și patru i-am dat. Și au rămas ăștia... unul din ei, care o fi! Unii zice că nu mănâncă gras, carne, că e scump. Când merge la munte nu e scump... Dacă nu găsesc client, eu îl mananc!”

Pe măsură ce porcul fără buletin din cotețul țăranului devine o marfă greu vandabilă, fermele mari au început să livreze online. Trimit carnea direct cumpărătorului, sărind astfel peste intermediar.

De câteva luni, mai multe ferme vând la comandă pe internet ceafă, cotlete, fleici și rasoale pentru piftie.

Claudiu Prisăcaru, reprezentant al unei ferme: ”Fiecare pachet ajunge însoțit de un certificat de tranșabilitate, o hârtie care arată de unde pleacă porcul și în cât timp ajunge. E un preț similar cu măcelaria”.

Adica în jur de 20 de lei pentru bucățile premium. Coletele cu carne proaspătă au o tradiție de zeci de ani în țări ca Franța și Marea Britanie. La noi sunt o noutate.

După o comandă ocazională sau la intervale regulate, vei primi acasă piesele și cantitatea dorită, la cel mult trei zile după ce animalul a fost sacrificat.

Interesant e că reclamele acestor servicii de comandă-livrare a cărnii au în centru tot... viața la țară! Pentru că în România asta se vinde, chiar dacă porcul e vietnamez.

Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt
Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt
VIDEO PROTVPLUS.RO
ajutor fermieri
Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat
Preţul terenului agricol din România a ajuns la nivelul celui din vestul Europei
Reacţia ANPC după acuzaţia că ar fi protejat băncile. "Legea le favorizează"
Românii cărora Fiscul le-a şters datoriile în 2019. Cum să beneficiezi de măsură
Ziua și minimul istoric pentru leu. Euro marchează al cincilea record din acest an
Inspectorul care a amendat băncile acuză şefii ANPC că au protejat instituţiile de credit
Dolari, averi
Cum să economisești. Obiceiurile care l-au îmbogățit pe unul dintre miliardarii lumii
Al patrulea minim istoric pentru leu în raport cu euro, de la începutul anului. Ce curs a anunțat BNR
Programul "Roșia românească" continuă. Ajutoarele pe care le vor primi cultivatorii
Un nou tip de pensie pentru angajaţii loiali. Condițiile în care s-ar acorda
De aproape un an, România conduce în clasamentul scumpirilor din UE. Produsele mai scumpe
De pe excedent bugetar, în deficit. Semnele care prevestesc o recesiune germană