Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa clienților. Fermele acceptă comenzi online
Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa dumneavoastră, gata tranșat, ambalat în vid și cu certificatul medical de rigoare. Unele ferme s-au orientat spre comenzi online, ca să dea porcii fără intermediar.
Așa că numărul țăranilor care îl vând cu anunț la poartă a scăzut.
De teama amenzilor pentru comerț ilegal, care ajung până la 2000 de lei, oamenii își arată marfa doar doritorilor care par de incredere.
In satele de lângă București, anunțurile cu "porc de vânzare" s-au împuținat vizibil, față de anii trecuți... pe măsură ce controalele inspectorilor veterinari s-au înmulțit.
Oamenii au voie să taie în bătătură doar animale pentru consum propriu. Nu sunt autorizați să vândă, pentru că nimeni nu controlează testarea cărnii.
Intre 8 și 10 lei kilogramul este prețul în viu. Domnul Nelu așteaptă cumpărător pentru încă un porc... ultimul rămâne al familiei!
Nelu Buzoianu, crescător: ”Cine se luptă cu ăsta să-l pună în mașină să-l ducă la obor? Am avut șase și patru i-am dat. Și au rămas ăștia... unul din ei, care o fi! Unii zice că nu mănâncă gras, carne, că e scump. Când merge la munte nu e scump... Dacă nu găsesc client, eu îl mananc!”
Pe măsură ce porcul fără buletin din cotețul țăranului devine o marfă greu vandabilă, fermele mari au început să livreze online. Trimit carnea direct cumpărătorului, sărind astfel peste intermediar.
De câteva luni, mai multe ferme vând la comandă pe internet ceafă, cotlete, fleici și rasoale pentru piftie.
Claudiu Prisăcaru, reprezentant al unei ferme: ”Fiecare pachet ajunge însoțit de un certificat de tranșabilitate, o hârtie care arată de unde pleacă porcul și în cât timp ajunge. E un preț similar cu măcelaria”.
Adica în jur de 20 de lei pentru bucățile premium. Coletele cu carne proaspătă au o tradiție de zeci de ani în țări ca Franța și Marea Britanie. La noi sunt o noutate.
După o comandă ocazională sau la intervale regulate, vei primi acasă piesele și cantitatea dorită, la cel mult trei zile după ce animalul a fost sacrificat.
Interesant e că reclamele acestor servicii de comandă-livrare a cărnii au în centru tot... viața la țară! Pentru că în România asta se vinde, chiar dacă porcul e vietnamez.