Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa clienților. Fermele acceptă comenzi online

×
Codul embed a fost copiat

Porcul de Crăciun poate ajunge ”singur” la ușa dumneavoastră, gata tranșat, ambalat în vid și cu certificatul medical de rigoare. Unele ferme s-au orientat spre comenzi online, ca să dea porcii fără intermediar.

Așa că numărul țăranilor care îl vând cu anunț la poartă a scăzut.

De teama amenzilor pentru comerț ilegal, care ajung până la 2000 de lei, oamenii își arată marfa doar doritorilor care par de incredere.

In satele de lângă București, anunțurile cu "porc de vânzare" s-au împuținat vizibil, față de anii trecuți... pe măsură ce controalele inspectorilor veterinari s-au înmulțit.

Oamenii au voie să taie în bătătură doar animale pentru consum propriu. Nu sunt autorizați să vândă, pentru că nimeni nu controlează testarea cărnii.

Citește și
Carne de porc
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Intre 8 și 10 lei kilogramul este prețul în viu. Domnul Nelu așteaptă cumpărător pentru încă un porc... ultimul rămâne al familiei!

Nelu Buzoianu, crescător: ”Cine se luptă cu ăsta să-l pună în mașină să-l ducă la obor? Am avut șase și patru i-am dat. Și au rămas ăștia... unul din ei, care o fi! Unii zice că nu mănâncă gras, carne, că e scump. Când merge la munte nu e scump... Dacă nu găsesc client, eu îl mananc!”

Pe măsură ce porcul fără buletin din cotețul țăranului devine o marfă greu vandabilă, fermele mari au început să livreze online. Trimit carnea direct cumpărătorului, sărind astfel peste intermediar.

De câteva luni, mai multe ferme vând la comandă pe internet ceafă, cotlete, fleici și rasoale pentru piftie.

Claudiu Prisăcaru, reprezentant al unei ferme: ”Fiecare pachet ajunge însoțit de un certificat de tranșabilitate, o hârtie care arată de unde pleacă porcul și în cât timp ajunge. E un preț similar cu măcelaria”.

Adica în jur de 20 de lei pentru bucățile premium. Coletele cu carne proaspătă au o tradiție de zeci de ani în țări ca Franța și Marea Britanie. La noi sunt o noutate.

După o comandă ocazională sau la intervale regulate, vei primi acasă piesele și cantitatea dorită, la cel mult trei zile după ce animalul a fost sacrificat.

Interesant e că reclamele acestor servicii de comandă-livrare a cărnii au în centru tot... viața la țară! Pentru că în România asta se vinde, chiar dacă porcul e vietnamez.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt
Fermierii susţin că alimentele s-au scumpit artificial. Cât de ieftină ar fi carnea de fapt

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine susţine că preţul cărnii de pasăre şi porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% faţă de 2016, dar în marile magazine alimentele se scumpesc.

„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească
„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Dispăruţi o perioadă din fermele noastre, porcii din rasele românești „mangaliţa" şi „bazna" câştigă, de la an la an, tot mai mulţi adepţi.

Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț
Trei persoane, în stare gravă la spital, după ce au consumat carne de porc mistreț

O familie din Noua Zeelandă a ajuns, în stare gravă, la spital, după ce ar fi mâncat carnea unui porc mistreț.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.