„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

×
Codul embed a fost copiat

Dispăruţi o perioadă din fermele noastre, porcii din rasele românești „mangaliţa" şi „bazna" câştigă, de la an la an, tot mai mulţi adepţi.

Mai mult, ministerul Agriculturii vrea să îi încurajeze pe fermierii romani să îi crească. Dar, pentru că au o carne foarte gustoasă şi sănătoasă, preţul este mai mare, aşa că fiţi atenţi atunci când cumpăraţi să nu fiți păcăliţi.

Mai în glumă, mai în serios, fermierii au botezat porcul din rasa mangaliţa şi „uleiul de măsline pe patru picioare" sau porcul somon, deoarece carnea să conţine acizi graşi Omega 3. Tocmai de aceea, preţurile sunt mai mari. În Franţa, jambonul de mangaliţă se vine cu peste 150 de euro. La noi, costă 80-90 de lei kilogramul.

În unele restaurante, carnea de porc din rasele crescute industrial a fost complet înlocuită cu „porcul somon". În meniuri au apărut recent şniţelul din mangaliţă, ceafă gătită ore în şir, apoi pusă pe grătar şi învelită în foaie de varză chinezească.

Bucătar: „O gătim puţin înainte, undeva la 18 ore, foarte foarte lent. Apoi o punem pe grătar.”

Citește și
Carne de porc
Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Bucătarii ne dau câteva ponturi, ca să facem diferenţa între mangaliţă şi rasele industriale. În primul rând, mangalița este mai închisă la culoare.

Bucătar: „Gustul e undeva mai înspre porcul mistreţ decât cel de fermă. Are un conţinut de apă mult mai mic decât cel obișnuit. Câştigi prin faptul că nu scade foarte mult la cuptor. Porcul din fermele de volum scade foarte mult. Textura este mult mai compactă. Seamănă foarte mult cu vita. Este foarte marmurată.”

Tot o carne sănătoasă are şi porcul din rasa Bazna, crescut în special în zona Ardealului. Familia Cleja din judeţul Alba creşte câteva zeci, în libertate, pe câmp.

Nicolae Cleja, crescător de porci: „Trăiesc iarna pe afară, că după ce se recoltează mănâncă pe hotar, în libertate. Mai bine le merge în libertate. Ăştia rezistă că mănâncă verdeaţă şi au vitamine.”

Rodica Cleja, crescător de porci: Carnea lor este foarte dulce, moale. Unsoarea e ca untul; o poţi pune pe pâine".

Porcul de bazna are botul scurt şi culoarea neagră cu brâu alb. Kilogramul în viu se vinde cu 14 lei, dubul faţă de porcul de carne.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, în registrul genealogic sunt înregistrate ca rasă pură 457 de exemplare de mangaliţă şi doar 38 de bazna. Fermierii spun că în toată ţara există în jur de 3.000 de porci din rasa mangaliţa şi aproximativ 800 din rasa bazna.

Una dintre propunerile luate în calcul de către minister ar fi ca fermierii să primească subvenţii, iar cei care au în gospodarii între 5 şi 20 de exemplare din rasa mangaliţa sau bazna să primească purceluşi, pe care să îi crească şi să îi vândă, apoi, procesatorilor, cu 12 lei kilogramul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun
Cum să alegeți cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun

Chiar dacă abia am intrat în post, crescătorii de porci ştiu cel mai bine că se apropie şi zilele în care îi vom căuta şi le vom cere sfaturile. În România, de pildă, sunt patru mari grupe de rase porcine.

Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine
Prețul cărnii de porc a scăzut cu 10% la poarta fermei, dar nu și în magazine

Preţul cărnii de porc a scăzut în ultima lună cu mai bine de 10 procente, însă doar la poarta fermei, nu şi în magazine.

Ministrul Daea a postat imagini în care mănâncă jambon din portbagaj
Ministrul Daea a postat imagini în care mănâncă jambon din portbagaj

Ministrul Agriculturii a postat filmul pe Facebook ca să arate "savoarea şi gustul" cărnii de porc din rasa Bazna.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.