Centrala de 500 mil. euro construita de Petrom. Consumul de gaze va creste dependenta de Rusia

Ultima actualizare: 19-10-2012 06:55

Austriecii de la Petrom au inaugurat cea mai mare centrala electrica ridicata la noi dupa Revolutie. Centrala de la Brazi va produce mai mult curent decat un reactor de la Cernavoda.

Consumul de gaze naturale va fi atat de mare incat va creste dependenta Romaniei de Rusia.

Desi e o investitie a Petrom, centrala a fost construita de americanii de la General Electric.

Centrala a costat 500 de milioane de euro. Cu acesti bani s-ar construi cam 120 de kilometri de autostrada.

In aceasta centrala vor intra in fiecare an un  mld. de metri cubi de gaze naturale, ceea ce inseamna, potrivit unui calcul al ZF, ca vom baga in buzunarele rusilor, de unde importam 1/3 din cantitatea totala de gaze, inca 360 de milioane de euro in plus fata de anul trecut.

Premierul spune insa ca nu ne vom creste gradul de dependenta fata de rusi.

Noua centrala electrica are o putere de 860 Megawati ora, cu 25 % mai mare decat un reactor de la centrala din Cernavoda.

Punerea in functiune a noii centrale va trage pe linie moarta trei centrale mai vechi, care au randamente mult mai slabe. Este vorba despre CET Borzesti, CET Braila si CET Doicesti, unde lucreaza peste 700 de oameni.

Printr-o derogare aprobata special de Guvern, gazele care intra in aceasta centrala vor fi mai ieftine decat cele pe care le primeste romanul de rand. Premierul sustine insa ca macar vom avea curent electric mai ieftin.

Doar o treime din curentul electric foarte ieftin produs la Brazi se va duce catre consumatori, restul va fi vandut de companie la preturi mult mai mari.

Centrala de la Brazi va acoperi consumul anual de energie pentru 50.000 de apartamente, adica un oras ca Sibiu sau Targu Mures.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO