Opțiuni pentru românii îngrijorați de creșterea ratelor

Ultima actualizare: 12-05-2022 20:06
credit, banca, rate

Creșterile indicelui ROBOR din ultima perioadă, culminând cu depășirea pragului de 5%, un nivel la care nu s-a mai ajuns din 2013, au condus la creșterea ratelor și a îngrijorării românilor, context în care Storia.ro vine cu recomandări.

Conform studiului Barometrul de Emoții ale Consumatorilor, realizat de Data Intelligence by Publicis Groupe Romania și Digitas România, în săptămâna 25 aprilie - 1 mai, dobânzile bancare la credite sunt pe locul 5 în topul surselor de griji ale românilor, după costul utilităților, al benzinei și al alimentelor. Pe o scală de la 1 la 10, 58,1% dintre respondenți au bifat 9 și 10, declarându-se extrem de îngrijorați în legătură cu dobânzile bancare. O creștere abruptă s-a produs la începutul lunii aprilie, când băncile au anunțat modificările pentru calculul ROBOR și IRCC. Studiul s-a desfășurat printr-un chestionar de tip CAWI (realizat pe 200 de respondenti, 18+ urban), începand cu 21 martie.

În săptămâna 25 aprilie - 1 mai, sursele grijilor românilor nu au provenit din zona militară, ci mai degrabă din zona comercială, fiind legate de utilități, alimente, benzină. Acestea au atins, în săptămâna premergătoare Paștelui, 18-24 Aprilie, cel mai redus nivel de la începutul perioadei analizate, românii fiind mai degrabă preocupați de pregătirile de Paște și de timpul petrecut cu familia. Odată cu trecerea sărbătorilor, aceste griji au revenit în atenția românilor, în special în rândul femeilor.

Creșterea prețurilor produce sentimente negative în conversațiile online

Numărul mențiunilor legate de preț a crescut în toate categoriile, începând cu săptămâna în care a avut loc invazia din Ucraina. La 10 zile s-au înregistrat cele mai bruște creșteri, în Oil & Gas și Retail, în timp ce în săptămâna 18-24 Aprilie, înainte de Paște, a avut loc diminuarea sentimentului de frică și, ca urmare, numărul mențiunilor legate de preț a scăzut pentru toate categoriile. Reducerile de primăvară din săptămâna 25-1 mai a dus din nou la creșterea mențiunilor de preț în Retail și Ecomm. Și categoria Oil&Gas a înregistrat creșteri semnificative, după ce prețul la gaze a crescut cu 20% în 24 de ore în Europa, în urma sistărilor către Polonia și Bulgaria.

Posibile soluții

Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri, le recomandă celor care își doresc să reducă sau să stopeze creșterea ratelor o discuție cu un broker, acesta putând să le ofere gratuit mai multe opțiuni pe care să le ia în calcul.

Una dintre ele ar fi să opteze pentru conversia unui credit ROBOR la IRCC, care se face fie prin refinanțare, în condițiile propuse de bancă, fie printr-un act adițional la contractul inițial.

O altă posibilă soluție este refinanțarea de la dobândă variabilă la dobândă fixă. Principalul avantaj este nivelul mare de stabilitate, rata păstrându-și aceeași valoare, indiferent de evoluția indicilor de referință. Dezavantajul este că debitorul nu poate beneficia de reducere în situația în care dobânzile de referință scad. Pentru că, în general, creditele cu dobândă fixă pot fi însoțite de clauze suplimentare, sfaturile unui broker de credite pot fi utile, pentru o evaluare corectă a costurilor totale ale creditului. Cei interesați se pot documenta pe creditare.storia.ro.

De asemenea, este utilă întotdeauna o discuție cu banca respectivă despre alte soluții punctuale pe care le poate oferi în momente tensionate de piață.
—---
Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS și Android.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO