O lege noua le pune bete in roate legumicultorilor. Cum am putea ramane fara produse romanesti proaspete, inaintea Pastelui

Ultima actualizare: 27-03-2015 07:02

Birocratia si legile facute pe genunchi ar putea sa ne lase fara legume romanesti proaspete, inaintea Pastelui.

Legumicultorii din comuna Matca - judetul Galati - unul dintre cele mai mari bazine legumicole din tara, se plang ca un act normativ de anul trecut ii pune in imposibilitatea de a-si vinde marfa. Legea le impune sa aiba atestate de producator si carnete de comercializare, dar aceste documente nici macar nu au fost comandate la Imprimeria Nationala.

Legumicultorii sunt pusi in imposibilitatea de a-si vinde marfa din cauza unei legi de anul trecut. Certificatul de producator de care aveau nevoie pana acum pentru a-si vinde marfa la piata este retras, iar in locul lui agricultorii trebuie sa aiba atestat de producator si carnet de comercializare.

Mircea Croitoru, presedintele asociatiei de legumicultori comuna Matca: "O multime de hartii. Maculatura, sa ma refer, in ce priveste comercializarea produselor noastre."

Sandel Radu, legumicultor: "Daca nu ne da acte, nu ne da nimic, nu stim cum o sa iesim. Pai in ilegalitate nu putem lucra, ca ei te prind si te leaga."

Aceeasi lege spune ca noile documente trebuie solicitate primariilor, care trimit cereri la Consiliile Judetene. De aici, se face comanda la Imprimeria Nationala. Undeva, acest lant s-a rupt.

Nelu Costea, primar comuna Matca, judetul Galati: "Au fost facute demersurile institutionale prin acea nota de comanda, cerere, catre Consiliul Judetean, catre departamentul respectiv al Consiliului Judeten, si de aici incolo nu mai stim exact ce s-a intamplat."

La solicitarea echipei ProTV de a vedea comanda facuta catre Consiliul Judetean, contabila din Matca si-a dat seama insa ca e o problema cu documentele de plata.

Contabila: "Da, avem ordinul de plata, dar l-am replanificat pe 30. Eu l-am facut, dar trezoreria mi l-a returnat."

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliul Judetean spun ca primaria ar avea datorii mari. Din acesta cauza n-au facut comanda la Imprimerie.

In mai putin de o saptamana unii castraveti ar fi buni de cules. Ar mai ramane doua saptamani pana la Paste, perioada in care micii producatori spun ca isi scot cea mai mare parte a investitiei pe anul acesta, pentru ca au pretul cel mai bun.

Potrivit aceleiasi legi, amenzile pentru cei care vand fara atestat sau carnet de comercializare sunt intre 15 mii si 22 de mii cinci sute de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO