O companie chineza investeste 76 milioane euro intr-un parc fotovoltaic in Giurgiu
Compania chineza Lightway Solar va construi un parc fotovoltaic de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, intr-o investitie de 610 milioane yuani (76 milioane euro).
Compania a obtinut recent acordul pentru acest proiect din partea Comisiei pentru Dezvoltare si Reforma din China (NDRC). Lightway Solar a achizitionat in luna martie, prin intermediul subsidiarei germane Lightway Deutschland, compania Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro, preluare care ii permite intrarea pe piata energiei solare din Europa de Est, relateaza portalul de specialitate PV Magazine.
Potrivit NDRC, investitia totala in proiectul de la Prundu se ridica la 610 milioane de yuani (76 milioane euro), iar 30% din aceasta suma va proveni din fondurile Lightway Solar. Restul fondurilor necesare vor fi obtinute prin imprumuturi bancare."Facem primul pas in Romania, unde guvernul a introdus o serie de masuri in sectorul fotovoltaic", a declarat Wei Zhen, director general al Lightway Deutschland, adaugand ca Lightway va colabora cu investitorii pentru atragerea de sprijin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.
Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.