Motivarea CCR privind Legea darii in plata. Decizia ar putea debloca peste 4.000 de procese dintre banci si clienti

Ultimul update: Marti 17 Ianuarie 2017 00:00
Data publicarii: Duminica 15 Ianuarie 2017 17:51
Categorie: Financiar

Instantele judecatoresti vor putea dispune renegocierea contractelor cu ipoteca dintre banci si clienti, daca acestia din urma nu-si mai pot plati ratele.

Asa au decis judecatorii Curtii Constitutionale, care au analizat controversata lege a darii in plata. Din motivarea deciziei reiese ca daca bancile nu vor fi de acord cu noul contract, se va trece la stingerea datoriei celui imprumutat prin darea in plata a casei. Peste patru mii de procese erau blocate de anul trecut pe rolul instantelor de judecata, in asteptarea motivarii CCR.

Doua luni si jumatate le-au trebuit judecatorilor Curtii Constitutionale sa motiveze decizia luata in octombrie anul trecut cu privire la controversata lege a darii in plata. Initiatorul acesteia, senatorul Daniel Zamfir sustine ca este o victorie a clientilor impovarati de ratele la banci.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Spiritul acestei legi, confirmat de decizia Curtii, este acela ca oamenii nu vor sa-si dea casele bancilor. Oamenii vor sa negocieze, ceea spune si Curtea, obliga la negociere. Eu sunt convins ca lucrul acesta se va intampla."

Din motivarea deciziei luate de magistrati aflam ca judecatorii vor trebui sa tina cont de asa-numita impreviziune.

Motivarea Deciziei 623/25.10.2016 privind Legea darii in plata: "Impreviziunea intervine cand in executarea contractului a survenit un eveniment exceptional si exterior ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil la data incheierii contractului in privinta amplorii si efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasa executarea obligatiilor prevazute de acesta."

Aceasta este descrisa ca fiind un eveniment exceptional, care nu tine de vointa celui imprumutat si care face dificila sau chiar imposibila plata ratelor. Dublarea cursului de schimb franc elvetian - leu se poate incadra in acest concept de impreviziune, sustine initiatorul legii.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Oamenii nu-si mai pot plati ratele la banca din cauza faptului ca francul s-a apreciat foarte mult in raport cu leul si aceea este o situatie de impreviziune, de dezechilibru contractual."

Daca impreviziunea a fost dovedita, se poate trece la pasul urmator, sustin judecatorii Curtii in motivarea data publicitatii.

Motivarea Deciziei 623/25.10.2016 privind Legea darii in plata: "Instanta judecatoreasca va pronunta o hotarare prin care va dispune fie adaptarea contractului in forma pe care o decide, fie incetarea sa."

Este pentru prima oara cand magistratii CCR le permit judecatorilor sa constate impreviziunea si sa indrepte conditiile in contractele dintre clienti si banci. Odata cu aparitia acestei motivari, peste 4000 de procese dintre banci si clientii care doresc sa faca darea in plata ar trebui sa se deblocheze. Multi dintre cei imprumutati asteapta si decizia Curtii cu privire la legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul din ziua incheierii contractului.

Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
VIDEO PROTVPLUS.RO
BVB
Măcel pe bursă, după taxele anunțate de Teodorovici. Companiile au pierdut și 15%
Theresa May pregătește cea mai proastă variantă de Brexit. Mii de militari, gata să intervină
Prețul gazelor naturale, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”
Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate
Începe programul ”rabla pentru electrocasnice”. Ce valoare vor avea voucherele
Cei mai buni angajatori din România în 2018. În top 10 se află și două instituții de stat
Gratiela Gavrilescu
Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a făcut precizări despre viitoarea taxă auto
Programul “Rabla” pentru electrocasnice. Ce aparate se pot cumpăra cu voucherele de la stat
Brexitul dărâmă economia Marii Britanii și o bagă în recesiune. Anunțul făcut la Londra
Săptămâna de lucru de 4 zile și plata pentru 5 devine realitate. Ce au observat angajatorii
Românii au tendința să cheltuiască tot mai mult de Sărbători. Sfaturile economiștilor
Condiții drastice pentru europenii care vor să se angajeze în Marea Britanie, după Brexit