Motivarea CCR privind Legea darii in plata. Decizia ar putea debloca peste 4.000 de procese dintre banci si clienti

Ultimul update: Marti 17 Ianuarie 2017 00:00
Data publicarii: Duminica 15 Ianuarie 2017 17:51
Categorie: Financiar

Instantele judecatoresti vor putea dispune renegocierea contractelor cu ipoteca dintre banci si clienti, daca acestia din urma nu-si mai pot plati ratele.

Asa au decis judecatorii Curtii Constitutionale, care au analizat controversata lege a darii in plata. Din motivarea deciziei reiese ca daca bancile nu vor fi de acord cu noul contract, se va trece la stingerea datoriei celui imprumutat prin darea in plata a casei. Peste patru mii de procese erau blocate de anul trecut pe rolul instantelor de judecata, in asteptarea motivarii CCR.

Doua luni si jumatate le-au trebuit judecatorilor Curtii Constitutionale sa motiveze decizia luata in octombrie anul trecut cu privire la controversata lege a darii in plata. Initiatorul acesteia, senatorul Daniel Zamfir sustine ca este o victorie a clientilor impovarati de ratele la banci.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Spiritul acestei legi, confirmat de decizia Curtii, este acela ca oamenii nu vor sa-si dea casele bancilor. Oamenii vor sa negocieze, ceea spune si Curtea, obliga la negociere. Eu sunt convins ca lucrul acesta se va intampla."

Din motivarea deciziei luate de magistrati aflam ca judecatorii vor trebui sa tina cont de asa-numita impreviziune.

Motivarea Deciziei 623/25.10.2016 privind Legea darii in plata: "Impreviziunea intervine cand in executarea contractului a survenit un eveniment exceptional si exterior ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil la data incheierii contractului in privinta amplorii si efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasa executarea obligatiilor prevazute de acesta."

Aceasta este descrisa ca fiind un eveniment exceptional, care nu tine de vointa celui imprumutat si care face dificila sau chiar imposibila plata ratelor. Dublarea cursului de schimb franc elvetian - leu se poate incadra in acest concept de impreviziune, sustine initiatorul legii.

Daniel Zamfir, senator PNL: "Oamenii nu-si mai pot plati ratele la banca din cauza faptului ca francul s-a apreciat foarte mult in raport cu leul si aceea este o situatie de impreviziune, de dezechilibru contractual."

Daca impreviziunea a fost dovedita, se poate trece la pasul urmator, sustin judecatorii Curtii in motivarea data publicitatii.

Motivarea Deciziei 623/25.10.2016 privind Legea darii in plata: "Instanta judecatoreasca va pronunta o hotarare prin care va dispune fie adaptarea contractului in forma pe care o decide, fie incetarea sa."

Este pentru prima oara cand magistratii CCR le permit judecatorilor sa constate impreviziunea si sa indrepte conditiile in contractele dintre clienti si banci. Odata cu aparitia acestei motivari, peste 4000 de procese dintre banci si clientii care doresc sa faca darea in plata ar trebui sa se deblocheze. Multi dintre cei imprumutati asteapta si decizia Curtii cu privire la legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul din ziua incheierii contractului.

Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
VIDEO PROTVPLUS.RO
airbus TAROM
Tarom reduce prețurile pe cursele interne. Cât costă biletele dus-întors
SUA, Singapore şi Germania, cele mai competitive ţări din lume. Locul ocupat de România
O bancă dispare din România, la 31 decembrie. Ce se întâmplă cu clienții și creditele
Cum aflați la ce fond de pensii privat sunteți și câți bani aveți în cont
BMW, vândut de Fisc cu 2.804 lei. Cât costă două mașini Dacia Logan. FOTO
A murit omul fără care Microsoft nu ar fi existat. Cum a pornit afacerea de la un anunț din ziar
pensie, pensii
51% dintre români nu reușesc să facă economii. Ce cred despre Pilonul II de pensii
Încălzirea globală ar putea duce la scumpirea berii, care ar putea deveni un lux
Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări intri fără viză cu pașaport de România
Credite de 60.000 de lei fără dobândă pentru români. Care este condiția obligatorie
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment