Decizia luata de CCR in cazul legii "Darea in plata". Judecatorii au analizat 25 de dosare
Curtea Constitutionala considera ca legea darii in plata are unele prevederi sau sintagme care incalca legea fundamentala.
Ca urmare a deciziei de astazi, cele mai multe litigii dintre clientii care vor sa beneficieze de legea privind darea in plata si banci vor fi solutionate in instanta. Datornicii vor trebui sa duca dovezi in fata judecatorului din care sa reiasa ca nu isi mai pot achita creditul ipotecar. Judecatorii Curtii Constitutionale trebuiau sa se pronunte pe 33 de exceptii de neconstitutionalitate ridicate de banci in legatura cu formulari din legea privind darea in plata. Au gasit doua nereguli care ar trebui reformulate iar pe alte doua le-au declarat ca fiind corecte.
Valer Dorneanu, presedintele CCR: "S-a constatat ca sintagma "precum si din devalorizarea bunurilor imobile", care era continuta in art 11 era neconstitutionala. Or obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminta aceasta sintagma"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daca pana acum legea obliga banca sa preia imobilul ipotecat si sa il ierte pe client de datoriile ramase, acum, indiferent de caz, instantele vor stabili cine are dreptate: clientul sau banca.
Valer Dorneanu, presedintele CCR:"Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu o aveau instantele sesizate de banci sau de parti si de aici incolo instantele de judecata vor trebui sa aiba in vedere toate implicatiile teoriei impreviziunii, si cu privire la riscuri si la proportionalitate".
Parlamentarii au la dispozitie 45 de zile sa armonizeze legea darii in plata cu decizia CCR, privind neconstitutionalitea art. 11 sau in caz contrar, legea este suspendata.
Judecatorii Curtii Constitutionale au primit peste 700 de sesizari de la banci si debitori insa pana acum au analizat doar 25 de dosare. Asa ca romanii cu credite ipotecare mai au de asteptat. Noi modificari pot aparea in urma analizarii celorlalte exceptii de neconstitutionalitate.