De ce legea "Darii in plata" nu a avut pana acum efectul asteptat. Clientii bancilor se pregatesc sa organizeze un mars


Ultimul update: Luni 26 Septembrie 2016 07:10
Data publicarii: Vineri 23 Septembrie 2016 19:41
Categorie: Stiri Economice

Legea darii in plata nu produce efectele asteptate, pentru ca cele mai multe banci contesta in justitie notificarile depuse de clienti.

In plus, o mare banca austriaca a notificat statul roman ca incalca ''Acordul de protejare reciproca a investitiilor''. Acord, anulat insa prin Decret de catre presedintele Klaus Iohannis, impreuna cu toate documentele similare, incheiate cu alte state europene.

Pana acum, au fost facute peste 4000 de notificari de dare in plata, iar bancile au contestat in instanta 3700 dintre ele.

Klaus Iohannis: "Se anuleaza tratate care sunt caduce, asa se numeste in limba romana, fiindca au fost inlocuite prin alte reguli ale Uniunii Europene. Nu are absolut niciun fel de legatura cu nicio banca, nici cu care a notificat, nici care nu a notificat."

Dar anularea acordului cu Austria, spun unii avocati, elimina posibilitatea ca statul roman sa fie dat in judecata pentru Legea darii in plata.

Marius Coltuc, avocat: "Raiffeisen in momentul de fata nu mai poate sa atace statul roman pentru ca nu mai exista acea conventie bilaterala."

Daniel Zamfir, deputat: "Intentia Raiffeisen Bank de a da in judecata statul roman e o forma de presiune evidenta pe care cei de la Raiffeisen o incearca tocmai pentru ca asa cum stiti la inceputul lunii octombrie, Curtea Constitutionala urmeaza sa ridice exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci."

Pana atunci, majoritatea bancilor contesta in instanta notificarile de dare in plata primite de la clienti. S-au strans peste 4000 si numarul lor creste cu o suta in fiecare zi.

O singura banca ar fi raspuns pozitiv la toate notificarile primite pana acum. Curtea Constitutionala se va pronunta asupra Legii darii in plata pe 11 octombrie.

Codrut Avram, avocat: "In opinia mea este imposibil sa fie acceptate aceste contestatii , aceste exceptii invocate de banci, Curtea Constitutionala, cel putin pe chestiunea privind retroactivitatea legilor, s-a mai pronuntat in ultima perioada in cel putin 5 cazuri."

Pana atunci, clientii bancilor vor organiza duminica un mars pentru adoptarea Legii conversiei creditelor din franci elvetieni in lei la cursul de la data acordarii, lege tergiversata in Parlament.

Daniel Zamfir, deputat: "Sunt multe procese blocate astazi in instanta pentru ca majoritatea bancilor au ridicat exceptia de neconstitutionalitate."

Marius Coltuc, avocat: "Notificarea facuta de catre Raiffeisen, prin statul austriac impotriva statului roman, a ramas fara obiect."

VIDEO PROTVPLUS.RO