Curtea Constitutionala a respins o noua serie de contestatii ale bancilor, cu privire la legea Darii in Plata
Curtea Constitutionala a mai respins joi o serie de contestatii ale bancilor la legea Darii in Plata. Articolele care privesc stingerea totala a datoriilor, daca este dat imobilul la schimb, raman in picioare.
Judecatorii au decis sa amane discutiile pentru celelalte puncte pentru 17 noiembrie. Motivarea magistratilor ar trebui sa apara luna viitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa 3 ore de sedinta si alte 3 pentru deliberari, judecatorii Curtii au decis ca articolele discutate astazi sunt constitutionale.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: "La cateva dosare am dat ca urmare a acestei decizii aceeasi solutie, ca se respinge ca devenita inadmisibila. Pastrand aceeasi decizie,, nu mai judecam cauza din nou, o respingem ca devenita inadmisibila aplicandu-se toate beneficiile care deriva din decizia noastra."
Concret, in sedinta de joi, bancile au reclamat articolele 3, 8 si 10 ale legii 77 din 2016, adica darea in plata. Bancherii sustineau ca stingerea totala a unei datorii nu se poate face doar prin predarea bunului ipotecat. Judecatorii au decis ca se poate. Curtea a avut in total 700 de sesizari pe aceasta lege, aproape toate trimise de banci. O alta serie de plangeri va fi analizata pe 17 noiembrie. Dar judecatorii lasa de inteles ca cea mai importanta sedinta a fost cea data marti.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: "Motivarea Curtii va veni pentru ca la prima decizie trebuie sa dam motivarea. Celelalte se vor adecva primei decizii ale noastre."
Prima decizie a declarat constitutional articolul privind retroactivitatea, cu o conditie: sa se aplice principiul impreviziunii. Adica judecatorul sa constate ca a avut loc un dezechilibru de genul fluctuatiei valutare accentuate, intre momentul semnarii creditului si momentul darii in plata. Neconstitutionala a fost declarata o sintagmna care nu influenteaza in niciun fel eventualele dari in plata. Legea a intrat în vigoare pe 13 mai anul acesta, iar pana acum peste 4.000 de oameni au apelat la ea.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, darea in plata, articol, constitutia romaniei, legea darii in plata,
Dată publicare:
27-10-2016 13:15