Marile companii din România sunt în criză, prețurile la energie au crescut și cu 500%. Angajații sunt trimiși în șomaj tehnic

Ultima actualizare: 06-01-2022 19:33

Scumpirile la gaz și energie împing pe marginea prăpastiei companii mari din țară, cu mii de angajați. Câteva fabrici își vor reduce drastic producția și, implicit, oamenii vor intra în șomaj tehnic.

Una dintre acestea este ALRO Slatina singurul producător de aluminiu din țară. Joi, muncitorii de pe mai multe platforme industriale au ieșit, disperați în stradă.

1.500 de muncitori din cei 5.000 de la ALRO Slatina au fost anunțați că vor fi trimiși în șomaj tehnic. Compania lor - una dintre cele mai mari și vechi din țară - nu își mai permite să producă aluminiu la prețul actual al energiei.

Marian Cilianu, director operațional ALRO Slatina: "Până acum s-a oprit în toată electroliza, în jur de 90 de cuve, iar oprirea definitivă a acestei hale va dura în jur de 10 zile."

Ceea ce înseamnă ca producția de aluminiu va scădea de la 200.000 de tone la 80.000.

Iar oamenii sunt disperați. Tot ce au putut face a fost să protesteze în fața combinatului.

Muncitor ALRO Slatina: „Teama pentru locul de muncă, devenim o Valea Jiului în Slatina!”

Muncitor ARLO Slatina: „Mai avem rate la bancă, copii care putem sa îi ajutăm, nu avem unde să ne ducem, nu știm ce om face.”

Implicit, toate companiile din țară care depind de activitatea de la ALRO vor fi afectate. În primul rând, industria siderurgică, cândva mândria industriei grele românești. O reacție în lanț ce va duce la nesiguranță și șomaj.

Dănuț Onica, președinte Metarom Galați: „Fiind un sindicat siderurgic, ne afectează creșterea la gaze și energie pentru că și noi suntem obligați să creștem prețul la produsul finit. Materia primă crește, cumpărătorii se împuținează."

De altfel, de frică să nu se închidă și singura rafinărie de alumină din România, 300 de angajați au protestat și la Tulcea. Cea mai mare parte a aluminei fabricate la Tulcea este utilizată chiar de ALRO, pentru producerea aluminiului.

Adrian Darie, liderul Sindicatului Liber Alum Tulcea: „Preț care variază de la 260 de lei și a ajuns la 2.300 de lei pe megawatt-oră. Nu este posibil să-ți faci un plan de afaceri cu diferențe așa de mari de la o zi la alta. Este ca şi cum te-ai duce la bancă să iei un împrumut, iar banca te-ar trimite la cămătari!"

Probleme sunt și la Combinatul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte utilizate de agricultura românească. Aici, producția a fost oprită din luna decembrie din cauza gazului prea scump.

Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș: „Este una dintre soluțiile pe care le-am luat în calcul încă de la început, șomajul tehnic. Totul depinde de ceea ce se întâmplă în piața gazelor naturale, dar și de deciziile pe care le pot lua autoritățile.”

La Azomureș, unul dintre cei mai mari consumatori de gaz din țară, factura a crescut cu 500% față de luna trecută.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO