Klaus Iohannis: Daca NU se gaseste o solutie, situatia dificila in care va intra Grecia va afecta Romania, UE si NATO

klaus iohannis - presidency

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca, in lipsa gasirii unei solutii, "situatia dificila in care va intra Grecia" va afecta Romania, UE si NATO.

Cu toate astea, tara noastra este pe punctul de a suspenda acordul cu FMI si Comisia Europeana, care nu accepta planurile guvernului de a mari masiv cheltuielile si de a reduce impozitele. Adica, dupa cum spune guvernatorul BNR, nu am invatat mare lucru din lectia greceasca.

"In ce priveste Grecia, nu trebuie sa ne facem niciun fel de iluzie. Daca criza continua si nu se gaseste o solutie, atunci situatia dificila in care va intra Grecia ne va afecta pe toti, si pe noi, Romania, si pe noi, Uniunea Europeana, si pe noi, NATO, in grade diferite, dar nu cred ca cineva este atat de naiv incat sa creada ca iesirea Greciei din zona euro nu ar afecta pe toata lumea. Din acest motiv, cred ca este foarte important sa se caute in continuare cai pentru a atenua criza si a se gasi solutii de iesire din criza", a spus Iohannis, intrebat daca situatia Greciei va afecta zona euro si NATO. 

El a precizat ca, la ultimul Consiliu European, s-a decis ca negocierile sa aiba loc intre reprezentantii Greciei si institutiile financiare si ministrii de finante. Seful statului a indicat ca se asteapta rezultatele referendumului din Grecia pentru a se decide ce se poate face in continuare in acest caz.

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si-a exprimat speranta ca se va gasi o solutie la situatia Greciei. "Grecia este un aliat puternic si angajat in cadrul Aliantei si sunt sigur ca va fi si in continuare, iar Guvernul Greciei a subliniat, de mai multe ori, ca isi respecta angajamentele in cadrul Aliantei, lucru care este bun atat pentru Grecia, cat si pentru NATO. Vorbim si de criza fiscala, si criza datoriilor pe care o traverseaza Grecia. Urmarim cu foarte multa atentie eforturile facute de UE si statele europene. Cred ca este important ca eu, ca secretar general al NATO, sa sprijin statele UE ale zonei euro in rezolvarea acestor probleme si provocari. Sper ca va fi posibil sa se gaseasca o solutie, pentru ca acest lucru ar fi bine si pentru Grecia, cat si pentru Europa si NATO", a spus Jens Stoltenberg.

Citește și
regimentul 30 mihai viteazul
155 de ani de la infiintarea Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul". Klaus Iohannis i-a felicitat pe militari
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Romania, intr-un impas privind negocierile cu FMI

Negociatorii FMI si ai Comsiei Europene nu mai vin luna aceasta in Romania, pentru ca nu au fost ascultati, desi au avertizat guvernul sa nu reduca TVA-ul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Tot acest context, cu situatia din Grecia si din zona Euro, in general solicita mentinerea acordurilor cu Uniunea Europeana, cu partenerii nostri internationali, cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International, sub diverse forme. E vorba de credibilitate."

Reducerea TVA impreuna cu alte masuri sociale aprobate deja vor mari deficitul bugetar de la 1 la suta anul acesta la 3 la suta anul viitor. Adica in 2016 statul roman va avea de trei ori mai multe cheltuieli neacoperite de venituri.

Mugur Isarescu: "Daca strangi mai intai economia de o sugrumi si pe urma ii dai drumul peste un an - nu arata deloc a seriozitate. Deci noi trebuie sa aratam ca nu mergem sin sant in sant, asa, in zig-zag."

FMI nu este de acord nici cu planurile guvernului de a creste salariile si pensiile odata cu reducerea TVA.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliul Fiscal: "Marea problema a Greciei este legata de populismul feroce de dinainte de criza care a condus la o crestere masiva a cheltuielilor bugetare - salarii, pensii. Sa nu uitam ca si in Romania s-au intamplat astfel de lucruri. Sa nu fim in situatia Greciei si avem aceasta lectie pe care trebuie sa o invatam. Macar sa invatam din greselile altora, daca nu invatam din greselile noastre."

Iar legile prea generoase au de obicei efect contrar.

Mugur Isarescu: "Daca ar creste nivelul de trai, de exemplu, dupa legi date in Parlament, spuneti-mi mie de ce nu ar creste nivelul de trai in Burkina Faso, ca sa dau asa un exemplu. Se duc in Parlament, dau o lege sa le creasca nivelul de trai. Pai se poate asa ceva?"

Anul acesta s-au marit multe cheltuieli, iar o parte din ele vor creste si in 2016. In schimb, Guvernul a sacrificat singurele cheltuieli care ajuta cu adevarat economia sa produca.

Ionut Dumitru: "Desenam autostrazi, masterplanuri, dar NU facem. Daca ne uitam la investitiile publice, ele scad in continuare, anul trecut am avut minimul ultimilor 9 ani. Putem continua asa intr-o tara care are cea mai slaba infrastructura din Europa?"

Deocamdata nu este clar daca Romania va relua negocierile cu FMI pentru continuarea actualului acord.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Klaus Iohannis: Este important de evitat ceva similar cu Razboiul Rece. Nu am avut inca un contact cu presedintele Putin
Klaus Iohannis: Este important de evitat ceva similar cu Razboiul Rece. Nu am avut inca un contact cu presedintele Putin

Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa-i apere pe oricare dintre membrii sai. Angajamentul ferm vine din partea secretarului general al NATO, aflat in vizita la Bucuresti.

155 de ani de la infiintarea Regimentului 30 Garda
155 de ani de la infiintarea Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul". Klaus Iohannis i-a felicitat pe militari

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis i-a felicitat miercuri pe militarii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" la 155 de ani de la infiintare.

Klaus Iohannis ii cere din nou demisia lui Victor Ponta.
Klaus Iohannis ii cere din nou demisia lui Victor Ponta. "Daca e nevinovat, asa cum pretinde, atunci nu este nicio problema"

Presedintele Klaus Iohannis a reafirmat intr-un interviu acordat Financial Times sustinerea pentru lupta impotriva coruptiei si considera ca Victor Ponta ar trebui sa demisioneze din functie.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.