Klaus Iohannis: Daca NU se gaseste o solutie, situatia dificila in care va intra Grecia va afecta Romania, UE si NATO
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca, in lipsa gasirii unei solutii, "situatia dificila in care va intra Grecia" va afecta Romania, UE si NATO.
Cu toate astea, tara noastra este pe punctul de a suspenda acordul cu FMI si Comisia Europeana, care nu accepta planurile guvernului de a mari masiv cheltuielile si de a reduce impozitele. Adica, dupa cum spune guvernatorul BNR, nu am invatat mare lucru din lectia greceasca.
"In ce priveste Grecia, nu trebuie sa ne facem niciun fel de iluzie. Daca criza continua si nu se gaseste o solutie, atunci situatia dificila in care va intra Grecia ne va afecta pe toti, si pe noi, Romania, si pe noi, Uniunea Europeana, si pe noi, NATO, in grade diferite, dar nu cred ca cineva este atat de naiv incat sa creada ca iesirea Greciei din zona euro nu ar afecta pe toata lumea. Din acest motiv, cred ca este foarte important sa se caute in continuare cai pentru a atenua criza si a se gasi solutii de iesire din criza", a spus Iohannis, intrebat daca situatia Greciei va afecta zona euro si NATO.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
El a precizat ca, la ultimul Consiliu European, s-a decis ca negocierile sa aiba loc intre reprezentantii Greciei si institutiile financiare si ministrii de finante. Seful statului a indicat ca se asteapta rezultatele referendumului din Grecia pentru a se decide ce se poate face in continuare in acest caz.
La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si-a exprimat speranta ca se va gasi o solutie la situatia Greciei. "Grecia este un aliat puternic si angajat in cadrul Aliantei si sunt sigur ca va fi si in continuare, iar Guvernul Greciei a subliniat, de mai multe ori, ca isi respecta angajamentele in cadrul Aliantei, lucru care este bun atat pentru Grecia, cat si pentru NATO. Vorbim si de criza fiscala, si criza datoriilor pe care o traverseaza Grecia. Urmarim cu foarte multa atentie eforturile facute de UE si statele europene. Cred ca este important ca eu, ca secretar general al NATO, sa sprijin statele UE ale zonei euro in rezolvarea acestor probleme si provocari. Sper ca va fi posibil sa se gaseasca o solutie, pentru ca acest lucru ar fi bine si pentru Grecia, cat si pentru Europa si NATO", a spus Jens Stoltenberg.
Romania, intr-un impas privind negocierile cu FMI
Negociatorii FMI si ai Comsiei Europene nu mai vin luna aceasta in Romania, pentru ca nu au fost ascultati, desi au avertizat guvernul sa nu reduca TVA-ul.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Tot acest context, cu situatia din Grecia si din zona Euro, in general solicita mentinerea acordurilor cu Uniunea Europeana, cu partenerii nostri internationali, cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International, sub diverse forme. E vorba de credibilitate."
Reducerea TVA impreuna cu alte masuri sociale aprobate deja vor mari deficitul bugetar de la 1 la suta anul acesta la 3 la suta anul viitor. Adica in 2016 statul roman va avea de trei ori mai multe cheltuieli neacoperite de venituri.
Mugur Isarescu: "Daca strangi mai intai economia de o sugrumi si pe urma ii dai drumul peste un an - nu arata deloc a seriozitate. Deci noi trebuie sa aratam ca nu mergem sin sant in sant, asa, in zig-zag."
FMI nu este de acord nici cu planurile guvernului de a creste salariile si pensiile odata cu reducerea TVA.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliul Fiscal: "Marea problema a Greciei este legata de populismul feroce de dinainte de criza care a condus la o crestere masiva a cheltuielilor bugetare - salarii, pensii. Sa nu uitam ca si in Romania s-au intamplat astfel de lucruri. Sa nu fim in situatia Greciei si avem aceasta lectie pe care trebuie sa o invatam. Macar sa invatam din greselile altora, daca nu invatam din greselile noastre."
Iar legile prea generoase au de obicei efect contrar.
Mugur Isarescu: "Daca ar creste nivelul de trai, de exemplu, dupa legi date in Parlament, spuneti-mi mie de ce nu ar creste nivelul de trai in Burkina Faso, ca sa dau asa un exemplu. Se duc in Parlament, dau o lege sa le creasca nivelul de trai. Pai se poate asa ceva?"
Anul acesta s-au marit multe cheltuieli, iar o parte din ele vor creste si in 2016. In schimb, Guvernul a sacrificat singurele cheltuieli care ajuta cu adevarat economia sa produca.
Ionut Dumitru: "Desenam autostrazi, masterplanuri, dar NU facem. Daca ne uitam la investitiile publice, ele scad in continuare, anul trecut am avut minimul ultimilor 9 ani. Putem continua asa intr-o tara care are cea mai slaba infrastructura din Europa?"
Deocamdata nu este clar daca Romania va relua negocierile cu FMI pentru continuarea actualului acord.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, grecia, criza, referendum,
Dată publicare:
02-07-2015 14:02