Klaus Iohannis: Este important de evitat ceva similar cu Razboiul Rece. Nu am avut inca un contact cu presedintele Putin

×
Codul embed a fost copiat

Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa-i apere pe oricare dintre membrii sai. Angajamentul ferm vine din partea secretarului general al NATO, aflat in vizita la Bucuresti.

Oficialul a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre criza din Ucraina si amenintarile venite dinspre Rusia. "Incercam se evitam ceva similar cu Razboiul rece", a spus seful statului dupa discutiile cu oaspetele sau. Cei doi au vizitat primul comandament NATO ce va deveni operational in Capitala.

Potrivit secretarului general NATO, baza de la Deveselul va deveni operationala pana la sfarsitul anului, iar din septembrie, in Capitala, va functiona primul dintre comandamentele NATO. De altfel, dupa discutiile de la Cotroceni, Jens Stoltenberg a fost condus de Klaus Iohannis la sediul comandamentului.

Costurile de modernizare a unitatii au fost de 16 milioane de lei. Romania a platit doar 3 milioane din bugetul MAPN, restul au venit de la NATO. Cel mai emotionat dintre militarii prezenti la eveniment a fost cel care va conduce comandamentul.

Catalin Ticulescu, comandantul NFIU Romania: "Pentru mine, sa fiu comandant al primei unitati de acest tip, nu poate sa fie decat o mare onoare si responsabilitate."

Citește și
NATO
6 noi comandamente ale Aliantei Nord-Atlantice in Romania. Armamentul greu adus la noi in tara va costa SUA 1 MILIARD USD
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Comandantul Ticulescu va avea in subordine printre cei 42 de militari si 15 ofiteri straini din partea aliatilor. Comandamente asemanatoare vor functiona in alte 5 state membre.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca Romania isi propune sa fie un furnizor de securitate intr-un context "foarte complicat".  "Asa cum am afirmat si am asumat prin Strategia Nationala de Aparare, Romania isi propune sa nu fie doar un beneficiar de securitate, ci si un furnizor de securitate intr-un context foarte complicat, alaturi de partenerii sai. Actiunile noastre, ca stat, merg in aceasta directie", a spus Iohannis, dupa intalnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Palatul Cotroceni.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui:

- Am discutat despre cooperarea noastra si despre activitatea Romaniei in interiorul aliantei si in pregatirea summitului NATO de la Varsovia din vara anului 2016.

- Am avut un schimb de opinii legat cu evolutiile de securitate din vecinatatea estica, unde situatia s-a deteriorat de la momentul ultimului summit

- De asemenea, de confruntam cu atacuri teroriste care ameninta paretenerii din sudul Europei. Toate ne obliga la o adaptare strategica si la regandirea pe termen lung pentru a raspunde amenintarilor complexe,

- Romania va fi puternic angajata alaturi de tarile NATO

- Am discutat despre progresul Romaniei. Demersul nostru in aceasta privinta este ca Romania este puternica intr-o alianta puternica. Vom vizita unitatea NATO de integrare a fortelor.

- Am reconfirmat contributia semnficativa a Romaniei la continuarea si adaptarea misiunii NATO in Afganistan. Doresc sa reafirm ca intreg demersul vizeaza consolidarea securitatii in spatiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o noua cursa a inarmarilor. Ne bazam pe intelegerea de catre toti oamenii poltici responsabili a faptului ca nu este in interesul niciunui stat escaladarea unui conflict, pe care nu il poate castiga nici economic, nici militar

- Dialogul este intotdeauna important si impreuna cu partenerii, atat din UE, cat si NATO, incercam sa evitam o situatie in care animozitatile ar escalada in relatia cu Federatia Rusa. Este important de evitat ceva similar cu Razboiul Rece si este, in acelasi timp, important de gasit cai pentru continuarea unui dialog. Romania este exact pe aceeasi lungime de unda ca si NATO si UE. In aceasta etapa, Romania participa la aceste eforturi impreuna cu partenerii din UE si NATO

- Eu personal nu am avut, inca, un contact cu presedintele Putin

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a afirmat ca "Romania este un aliat foarte hotarat, iar NATO se bazeaza pe Romania si Romania se poate baza pe NATO".

 

Cele mai importante declaratii ale oficialului NATO:

- Draga Klaus, imi face mare placere sa ma aflu aici. Romania este un aliat foarte hotarat, iar NATO se bazeaza pe Romania si Romania se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic in operatiunile NATO din Afganistan si pana in Kosovo

- Contribuiti la stabilitatea de la Marea Neagra, care ramane o componenta importanta a securitatii euro -atlantice. Ati luat decizii dificile care au redus deficitul si au incurajat cresterea economica si au permis Romaniei sa investeasca mai mult in aparare.

- Va felicit pentru toate acestea, pentru ca acest lucru este foarte important pentru Romania, ca sa investiti mai mult in aparare. Voi folosi ca exemplu pentru toti ceilalti aliati, pentru ca Romania a reusit sa reduca defiicitul si sa creasca cheltuielile pentru aparare.

- Toate aceste contributii ale Romaniei faciliteaza de asemenea mentinerea NATO ca alianta puternica, intr-o perioada in care avem nevoie de o solidaritate puternica. Pentru ca vedem o Rusie care se afirma tot mai mult, care incearca sa schimbe prin forta frontierele

- Vedem tulburari in Orientul mijlociu si Africa de nord, provocari care nu cunosc margini. Pentru ca statele noastre sa fie in securitate, trebuie sa consolidam capacitatea de aparare.

- Astept cu nerabdare sa vizitez sediul unitatii de la Bucuresti. Acesti militari vor juca un rol cheie in planificarea exercitiilor si sprijinirea unor posibile cresteri a capacitatii militare

- NATO nu cauta sa aiba confruntari cu nimeni si vom apara toti aliatii impotriva oricarei amenintari.

- Romania este un aliat foarte hotarat. NATO se bazeaza pe Romania si Romania se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic continuu al Romaniei in operatiunile NATO din Afganistan pana in Kosovo, contribuiti la eforturile noastre de sustinere a partenerilor nostri, Republica Moldova, Ucraina si Georgia. Contribuiti, de asemenea, la stabilitatea in zona Marii Negre, care ramane o componenta importanta a securitatii euroatlantice si, de asemenea, sunteti gazda unei parti importante a sistemului de aparare antiracheta al NATO

- Nu vedem niciun fel de amenintare imediata impotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine sa subliniez ca NATO este gata sa apere toti aliatii impotriva oricarui tip de amenintari si acest lucru se aplica atat pe zona terestra, spatiul aerian, cat si pentru apele teritoriale

Jens Stoltenberg, intalnire cu Mircea Dusa

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, s-a intalnit joi, 2 iulie, la sediul Ministerului Apararii Nationale, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la prima sa vizita in Romania.

Pe timpul intalnirii, cei doi oficiali au discutat teme de actualitate aflate pe agenda aliata, abordate si pe parcursul reuniunii ministeriale de la Bruxelles, saptamana trecuta. Implementarea Planului de crestere a capacitatii operationale a NATO, procesul de adaptare a Aliantei pe termen lung in perspectiva Summitului de la Varsovia din 2016, precum si Misiunea Resolute Support din Afganistan, au fost principalele subiecte de discutie.

Referitor la progresele realizate in revizuirea si optimizarea Fortei de Raspuns a NATO (NRF), ministrul Dusa a evidentiat faptul ca Romania va suplimenta si imbunatati contributia la NRF, inclusiv prin identificarea de forte si capabilitati pentru Forta Intrunita cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF).

Romania continua implementarea masurilor pentru operationalizarea Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, indeplinind astfel toate responsabilitatile care revin tarii noastre in calitate de natiune gazda. De asemenea, avem in vedere un calendar ambitios privind punerea la dispozitia Aliantei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat.

In acelasi context, ministrul Dusa a subliniat nevoia de redresare a bugetelor apararii si inscrierea acestora pe o tendinta ascendenta. "Credibilitatea NATO va depinde in final de alocarea de catre statele membre a resurselor necesare pentru asigurarea capabilitatilor militare de care avem nevoie in raport cu complexitatea contextului de securitate actual. Romania este ferm angajata in aceasta directie", a precizat oficialul roman.

Cu privire la nevoia de adaptare strategica a Aliantei pe termen lung, la nivelul structurilor din sistemul national de aparare a fost deja lansat un proces inter-institutional de analiza privind contributiile proprii la desfasurarea acestui proiect. In acest sens, una dintre propunerile avansate a fost ca Romania sa devina un centru regional intrunit pentru activitati de instruire si exercitii in regiunea de sud-est a NATO. Atat ministrul apararii nationale, cat si secretarul general al NATO au apreciat progresele inregistrate in consolidarea structurilor guvernului de uniune nationala al Afganistanului si progresele semnificative in ceea ce priveste modul de actiune a fortelor afgane de securitate.

"Romania ocupa locul al treilea in randul aliatilor contributori cu trupe in cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari romani activeaza pe o arie geografica larga, in nord, in centru si in sud", a subliniat ministrul apararii nationale.

Pornind de la parametrii agreati pentru misiunea din Afganistan, ministrul Dusa a evidentiat nevoia unei analize care sa vizeze definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO in regiune, precum si flexibilitatea pe care tara noastra o va manifesta pentru identificarea modalitatilor de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a fortelor. Programul cuprinde si vizitarea sediului Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, unde vor avea loc declaratii de presa.

Jens Stoltenberg, intalnire cu Gabriel Oprea

Premierul interimar Gabriel Oprea s-a intalnit joi dimineata, la Palatul Victoria, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care efectueaza o vizita la Bucuresti.

Dupa aceasta intrevedere, oficialul NATO s-a intalnit cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
The Guardian: NATO si-ar putea revizui strategia nucleara, in contextul tensiunilor cu Rusia
The Guardian: NATO si-ar putea revizui strategia nucleara, in contextul tensiunilor cu Rusia

NATO are in vedere o reevaluare a strategiei sale nucleare ca efect al tensiunilor din relatia cu Rusia, amintind parca de Razboiul Rece, scrie joi publicatia The Guardian citand surse din interiorul Aliantei Nord-Atlantice.

6 noi comandamente ale Aliantei Nord-Atlantice in Romania. Armamentul greu adus la noi in tara va costa SUA 1 MILIARD USD
6 noi comandamente ale Aliantei Nord-Atlantice in Romania. Armamentul greu adus la noi in tara va costa SUA 1 MILIARD USD

Secretarul general al NATO a confirmat oficial deschiderea a sase comandamente noi ale Aliantei in estul Europei, printre care si Romania.

Romania coordoneaza un proiect important al NATO. Cum pot fi tratati ranitii de la distanta de medici, in caz de dezastru
Romania coordoneaza un proiect important al NATO. Cum pot fi tratati ranitii de la distanta de medici, in caz de dezastru

Romania coordoneaza un proiect NATO care urmareste ca in caz de dezastru ranitii sa fie asistati si ajutati de la distanta de medicii specialisti.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.