Klaus Iohannis ii cere din nou demisia lui Victor Ponta. "Daca e nevinovat, asa cum pretinde, atunci nu este nicio problema"
Presedintele Klaus Iohannis a reafirmat intr-un interviu acordat Financial Times sustinerea pentru lupta impotriva coruptiei si considera ca Victor Ponta ar trebui sa demisioneze din functie.
'Cel mai bun lucru ar fi sa demisioneze. Daca este nevinovat, asa cum pretinde, atunci nu este nicio problema... dar este inacceptabil pentru o tara europeana sa aiba un prim-ministru acuzat de fapte ilegale de catre procurori', a spus Iohannis in interviul publicat marti de Financial Times, potrivit Agerpres.
Campania anticoruptie a intrat acum in ceea ce Iohannis numeste 'o faza urata', iar procurorii si-au indreptat atentia asupra premierului Ponta. Acesta este suspectat de frauda si de conflict de interese prin numirea senatorului Dan sova intr-o functie guvernamentala, noteaza publicatia citata.
Prim-ministrul respinge acuzatiile si a castigat lejer un vot de incredere in parlament la o saptamana dupa ce acuzatiile la adresa sa au fost facute publice. De atunci el a plecat pentru o luna de zile la tratament in Istanbul din cauza unei rani pe care a suferit-o la genunchi. insa, Iohannis insista ca Ponta ar trebui sa demisioneze, scrie FT. intre timp, Iohannis l-a numit pe vicepremierul Gabriel Oprea ca premier interimar, in asteptarea intoarcerii lui Ponta din Turcia.
Presedintele Ionannis a reafirmat dorinta sa de a curata clasa politica. 'Multi asteapta schimbari rapide, care desigur ca nu se vor intampla imediat', a spus el. 'Dar prin exprimarea opiniilor, prin a spune lucrurilor pe nume, prin atragerea atentiei asupra unor aspecte - toate acestea misca lucrurile, dar intr-un ritm lent', a adaugat Iohannis.
Pentru 93 la suta dintre romanii care considera coruptia endemica in randurile elitei politice post comuniste, Iohannis reprezinta noua fata a unei Romanii deschise catre Occident. Cele mai importante interventii ale lui Iohannis au fost sustinerea DNA si presiunea pe care a pus-o pe parlamentari sa respinga initiativa legislativa privind amnistia politicienilor urmariti in justitie, scrie FT.
Procurorii DNA au inregistrat anul trecut peste 1.000 de condamnari si au pus sub urmarire alti 1.100 de suspecti. Peste 90 la suta dintre cei care au fost inculpati au fost si condamnati, o performanta care a fost laudata de sustinatori si care i-a deranjat pe criticii presedintelui. 'Nu este alta cale, nu poti sa lupi impotriva coruptiei cu manusi albe', a spus el. 'Va dura atata timp cat va fi nevoie', a subliniat Iohannis.
Perchezitiile in zorii zilei si arestarea unor personalitati din randul oamenilor de afaceri si din lumea politica sunt evenimente cotidiene ale vietii romanesti. Potrivit sursei citate, analistii sustin ca in cercurile guvernamentale de la Bucuresti s-a schimbat situatia in aprilie cand senatorul Dan sova, un apropiat al lui Ponta, a fost retinut si pus sub acuzare.
In ceea ce priveste politica externa, FT noteaza ca Iohannis este unul dintre cei 27 de lideri ai UE al carui sprijin trebuie sa-l castige prim-ministrul britanic David Cameron pentru a redefini relatia Marii Britanii cu Uniunea. 'Libertatea de miscare este foarte importanta pentru UE, este unul din principiile care sta la baza Uniunii', a spus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis reafirma si angajamentul Romaniei de a sustine sanctiunile UE impotriva Rusiei si a aprobat prezenta sporita a NATO in Romania. 'Este o importanta asigurare pentru Romania ca tara care se afla chiar pe flancul estic [al Aliantei]. Pe coasta Marii Negre vedem frecvent cum survoleaza avioane rusesti' a spus Iohannis in interviul acordat Financial Times.