Isarescu: "Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita"


Ultimul update: Sambata 12 Decembrie 2015 00:19
Data publicarii: Miercuri 09 Decembrie 2015 12:08
Categorie: Stiri Economice
Zona euro

Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita, adica sa ajunga la un grad ridicat de convergenta reala, care sa continue si dupa adoptarea euro, sustine Mugur Isarescu.

"Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita. (...) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel inalt de convergenta si despre caracterul sustenabil in timp al acestuia, ca preconditie pentru adoptarea cu succes a euro. Remarcati ca nu se face referire doar la convergenta nominala, capitol la care Romania sta bine, daca este sa ne referim la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci se are in vedere convergenta pe toate dimensiunile, inclusiv convergenta reala si convergenta juridica. De asemenea, este necesar ca procesul de convergenta sa fie sustenabil in timp, adica sa continue si dupa adoptarea monedei comune, pentru a evita experienta nefericita a statelor mediteraneene, care, dupa intrarea in euro-zona au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergenta in interiorul zonei euro", se arata intr-un mesaj transmis miercuri de Mugur Isarescu in cadrul conferintei "Adoptarea monedei Euro in Romania: provocari si perspective'.

Potrivit guvernatorului BNR, intregul proces de preschimbare a monedei nu este un parcurs eminamente tehnic, ci este un proces politic si presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative, care sunt chemate sa conduca procesul si sa explice populatiei beneficiile si costurile sale. Referitor la momentul aderarii, Mugur Isarescu sustine ca stabilirea unei date-tinta si-a demonstrat ineficienta si ca ar fi mai potrivit sa stabilim mai intai o foaie de parcurs, care sa contina reformele structurale necesare.

"Cat priveste calendarul concret al aderarii, s-a dovedit ca abordarea de pana acum, cu stabilirea unei date tinta, dar neinsotita de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesati nu a dat rezultate. Poate ca, in loc sa stabilim o data a aderarii, ar fi mai bine sa agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare si numai dupa implementarea unei mase critice a acestora sa stabilim o data tinta", considera guvernatorul BNR. In opinia sa, pentru Romania, o aderare de succes la zona euro reprezinta un proces complex, care implica imbinarea convergentei nominale cu convergenta reala si cu cea juridica, in cadrul unui efort de lunga durata, care sa continue multi ani dupa adoptarea monedei comune. In acelasi timp, acest proces are si o importanta componenta culturala, intrucat moneda face parte din simbolurile oricarei natiuni, precum si o dimensiune sociala, inclusiv de dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii, mai spune guvernatorul BNR.

Sursa: Agerpres

Tags: bnr, zona euro, romania,

VIDEO PROTVPLUS.RO