Isarescu: "Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita"

Ultimul update: Sambata 12 Decembrie 2015 00:19
Data publicarii: Miercuri 09 Decembrie 2015 12:08
Categorie: Financiar
Zona euro

Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita, adica sa ajunga la un grad ridicat de convergenta reala, care sa continue si dupa adoptarea euro, sustine Mugur Isarescu.

"Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita. (...) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel inalt de convergenta si despre caracterul sustenabil in timp al acestuia, ca preconditie pentru adoptarea cu succes a euro. Remarcati ca nu se face referire doar la convergenta nominala, capitol la care Romania sta bine, daca este sa ne referim la indeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci se are in vedere convergenta pe toate dimensiunile, inclusiv convergenta reala si convergenta juridica. De asemenea, este necesar ca procesul de convergenta sa fie sustenabil in timp, adica sa continue si dupa adoptarea monedei comune, pentru a evita experienta nefericita a statelor mediteraneene, care, dupa intrarea in euro-zona au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergenta in interiorul zonei euro", se arata intr-un mesaj transmis miercuri de Mugur Isarescu in cadrul conferintei "Adoptarea monedei Euro in Romania: provocari si perspective'.

Potrivit guvernatorului BNR, intregul proces de preschimbare a monedei nu este un parcurs eminamente tehnic, ci este un proces politic si presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative, care sunt chemate sa conduca procesul si sa explice populatiei beneficiile si costurile sale. Referitor la momentul aderarii, Mugur Isarescu sustine ca stabilirea unei date-tinta si-a demonstrat ineficienta si ca ar fi mai potrivit sa stabilim mai intai o foaie de parcurs, care sa contina reformele structurale necesare.

"Cat priveste calendarul concret al aderarii, s-a dovedit ca abordarea de pana acum, cu stabilirea unei date tinta, dar neinsotita de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesati nu a dat rezultate. Poate ca, in loc sa stabilim o data a aderarii, ar fi mai bine sa agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare si numai dupa implementarea unei mase critice a acestora sa stabilim o data tinta", considera guvernatorul BNR. In opinia sa, pentru Romania, o aderare de succes la zona euro reprezinta un proces complex, care implica imbinarea convergentei nominale cu convergenta reala si cu cea juridica, in cadrul unui efort de lunga durata, care sa continue multi ani dupa adoptarea monedei comune. In acelasi timp, acest proces are si o importanta componenta culturala, intrucat moneda face parte din simbolurile oricarei natiuni, precum si o dimensiune sociala, inclusiv de dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii, mai spune guvernatorul BNR.

Zona euro Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Ingenuncheata de criza financiara, candva tara preferata de romani pentru joburi ajunge in fruntea economiilor din zona euro
Ingenuncheata de criza financiara, candva tara preferata de romani pentru joburi ajunge in fruntea economiilor din zona euro
Cea mai cautata zona pentru proprietati de lux. Cine sunt oamenii care platesc si 7000 de euro chirie pe luna in Bucuresti
Cea mai cautata zona pentru proprietati de lux. Cine sunt oamenii care platesc si 7000 de euro chirie pe luna in Bucuresti
Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor de 23 miliarde de euro pentru Grecia. Cand ajung banii la Atena
Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor de 23 miliarde de euro pentru Grecia. Cand ajung banii la Atena
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
LA MARUTA
Ana Maria Branza, noua medalie mondiala
Ana Maria Branza - Popescu a devenit vicecampioana la scrima in China

09:39
LA MARUTA
Mic dejun pe terenul lui Victor Hanescu
Victor Hanescu S-a schimbat viata mea de cand cu scoala de tenis

09:14
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIAȚA DE REPORTER
Dacă vrei să te faci reporter de știri, Ovidiu Oanță te sfătuiește să te gândești de două ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenți ai știrilor din România și ne-am convins și noi să vă transmitem același mesaj: mai gândiți-vă…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
Casa de marcat
800.0000 de firme trebuie să-şi schimbe casele de marcat. Ce amenzi riscă
Inflația din Venezuela atinge cifre record. Cât costă în acest moment o cafea
Preţul petrolului ar putea creşte semnificativ în lunile următoare. Cine va profita
Tesla de 5 stele. Mașina cu care Elon Musk spulberă toate criticile legate de siguranță
Încă un retailer german cu prețuri mici intră pe piața din România. Câte magazine deschide
Încă o țară europeană face primul pas către UE și NATO, deși se află în conflict deschis cu Rusia
barbat care numara bani
Analiză: Salariile la stat din România au ajuns la nivelor celor din Polonia și peste Ungaria
Cine sunt oamenii care s-au îmbogățit, legal, din marijuana
Cartel Alfa: ”Salariul minim va creşte cu 150 de lei de anul viitor”
Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în următorii 14 ani
Viitorul Turciei nu arată bine. Cifrele anunțate astăzi la Ankara sperie Europa
Țară preferată de români înlesnește obținerea cetățeniei. Câți bani trebuie investiți