Ion Tiriac revine dupa patru ani pe primul loc in topul celor mai bogati romani. Cum arata clasamentul TOP 300 Capital

06-11-2014 19:11


Cu o avere estimata la peste 1,2 miliarde de euro, Ion Tiriac revine, dupa patru ani, pe primul loc in clasamentul celor mai bogati 300 de romani, facut de revista Capital. Averea lui Tiriac a crescut in ultimul an cu 400 de milioane de euro.

In schimb, Ioan Niculae, care a ocupat locul intai anul trecut, a pierdut de atunci peste 600 de milioane de euro.

Ion Tiriac a urcat anul acesta in fruntea Topului 300 in care anul trecut era abia pe pozitia a treia, cu doar 800 - 850 de miloane de euro. Acum averea lui a depasit 1,2 miliarde de euro, dar ramane inca sub nivelul de un miliard si jumatate din 2010, ultimul an in care a fost tot pe primul loc.

Tiriac i-a luat locul omului de afaceri si patronului de fotbal Ioan Niculae, a carui avere a scazut la 1 miliard de euro, fata de un miliard 700 de milioane anul trecut. Desi patronul InterAgro a avut o recolta buna pe cele 54.000 de hectare pe care le lucreaza, averea lui a fost serios zdruncinata de situatia celor sase combinate chimice pe care le detine.

Fratii Dragos si Adrian Paval, proprietarii lantului de magazine Dedeman, ocupa acum locul al treilea, cu doua trepte mai sus decat anul trecut. Averea lor este evaluata la 650 de milioane de euro, adica a crescut cu 150 de milioane intr-un singur an.

O scadere severa atat in clasament cat si in avere a avut Dan Adamescu. Omul de afaceri a coborat de pe locul doi de anul trecut pe locul sase. Si asta pentru ca averea lui a scazut cu aproape o jumatate de miliard de euro, de la 900 de milioane in 2013 la putin peste 400 de milioane anul acesta, in principal din cauza problemelor de la societatea Astra Asigurari.

Per total, averea cumulata a celor mai bogati 300 de romani este de 22,5 miliarde de euro, cu un miliard mai mare decat anul trecut. Este prima crestere din ultimii sase ani, pentru ca averile bogatasilor romani au fost serios ciuntite de criza si au scazut continuu de la maximul de 39 de miliarde de euro in 2008.

VIDEO PROTVPLUS.RO