Inegalitatea economică în România. Cum se compară productivitatea și salariile din Vaslui cu cele din București
Inegalitatea economică în România este accentuată, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Astfel județele codașe din țara noastră cu un PIB pe cap de locuitor între 44-48% sunt județele Vaslui, Botoșani, Giurgiu. La polul opus se află București (280%), Cluj, Timiș și Brașov care ating valori între 116-145%.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitor al României a avut o evoluție dinamică în ultimii ani, percepția generală a populației poate fi una mult mai negativă din cauza inegalităților economice regionale.
Performanța economică a județelor este foarte divergentă de la 44% (Vaslui) față de media națională a PIB-ului pe cap de locuitor, până la 145% (Cluj), respectiv 280% (București).
Județele cu o performanță economică mai ridicată pot oferi în general salarii mai mari angajaților.
Există câteva județe, precum Giurgiu, unde deși PIB-ul pe cap de locuitor este scăzut (48%), salariul mediu net este relativ mai ridicat (86%).
Exemple similare pot fi identificate pentru județele VS, BT, CL, SV și BC. Printre multiplele motive ale acestei discrepanțe subliniem salariile mai ridicate ale angajaților din sectorul public.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, economie, PIB per capita, inegalitate,
Dată publicare:
17-07-2024 16:51