Doar mere vom avea din belsug. Vom importa restul fructelor si vom plati scump pentru asta
Cu o floare de cires si un boboc de prun nu se face nici acum primavara in livezile noastre. Gerurile cumplite si zapezile pana la stresini au intarziat cu pana la trei saptamani dezvoltarea fireasca a pomilor fructiferi.
Ce ne asteapta pana la toamna? Doar mere vom recolta din belsug. In rest, vom duce dorul piersicilor, gutuilor si caiselor autohtone, cu parfum si gust.
Livezile oricum au scazut in ultimii ani ca numar si suprafata. Iarna grea si primavara capricioasa distrug din nou speranta intr-un rod bogat, ca pe vremuri. In Popesti Leordeni a degerat ori s-a rupt un pom din 10. Proprietarii a zeci de hectare de livezi de pruni, caisi si piersici vad ca, fata de viata normala a plantei, sunt intarzieri de pana la trei saptamani. Doar ciresii au imbobocit timid, dar oricum nu au timp sa lege fructe, pana in mai.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Victoria se asteapta sa obtina fructe de toamna doar pentru consumul familiei. Doar unele soiuri de mar au dovedit si acum o rezistenta sporita. Producatorii din zona Voinesti au mizat insa pe cantitate, nu si pe diversitate.
In plus, pentru mere sunt deja precontracte, pentru export in Germania. Unii procesatori au anuntat ca vor trimite achizitori din sat in sat si vor prelua chiar si cantitati mici de mere ecologice. Din pacate, dupa ce sunt transformate in suc, o parte se vor intoarce in Romania pe rafturi, la pret prohibitiv.
Noua ce ne ramane? Alte variante, aduse din afara. Din Turcia, din Polonia sau Slovenia.