Fa-te frate cu vecinul, pana treci criza. Ciment si caramizi mai ieftine


Ultimul update: Miercuri 12 Septembrie 2012 17:55
Data publicarii: Marti 19 Aprilie 2011 17:58
Categorie: Stiri Economice

De o vreme, constructorii din vestul tarii au reusit sa reziste pe piata, ridicand blocuri si case cu ciment, caramizi si tigle din Serbia, Croatia sau Slovenia. In unele cazuri, materialele sunt de doua ori mai ieftine ca in Romania.

Intr-un depozit de la marginea Timisoarei, abia au ajuns de la Belgrad cu o camioneta 100 de saci de ciment. Unul singur costa 22 de lei. Tot de aici poate oricine sa cumpere caramida din Croatia. Pentru un metru cub, constructorii dau in medie 190 de lei. La noi s-ar vinde si cu 350 de lei.

Si uite asa, pentru o casa de 100 de metri patrati cu etaj si mansarda facuta exclusiv cu materiale din tarile vecine o sa platiti 30.000 de euro, fata de 50.000 cat ar ajunge daca muncitorii ar folosi materie prima romaneasca

Acest calcul ii surade si lui Victor, un tanar care vrea sa isi faca o locuinta cu bani putini, asa ca si-a luat astfel caramida si ciment la pret acceptabil.

Si dezvoltatorii imobiliari din Timisoara profita de aceste preturi si fac direct blocuri cu materiale din... Yugoslavia.

Principalul motiv pentru care vecinii din Balcani au materiale mai ieftine decat ale noastre vine din procesul de productie. In cifre, sarbii platesc cu 25% mai putin decat noi pentru gaz, foarte important in procesul de productie.

6 constructori romani si 11 straini vor face 183 km de autostrazi

Topul celor mai bogate judete: Cine a scapat de criza si cum
 

 

Cum ar putea arata turnul de birouri al lui Copos. Investitie de 70 mil.€
Aproximativ 70% dintre romani isi doresc sa cumpere o locuinta
Boc vrea drumuri, poduri si hidrocentrale de la investitorii chinezi
VIDEO PROTVPLUS.RO