Euro, in cadere din cauza Greciei si a infrangerii Angelei Merkel. Ingrijorarea agita pietele

Ultima actualizare: 08-10-2012 14:36
burse, analize, zona euro, statistici

Moneda euro a atins luni pe pietele asiatice cel mai scazut nivel din ultimele patru luni fata de dolar, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reusit sa formeze o coalitie de guvernare, transmite Reuters.

Discutiile din Grecia privind formarea unei coalitii au intampinat duminica un nou obstacol, dupa ce liderul partidului radical de stanga a respins invitatia Presedintiei pentru o runda finala de discutii convocata luni.

Temerile investitorilor privind iesirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit sa organizeze o noua runda de alegeri. La scrutinul din 6 mai, partidul conservator Noua Democratie a castigat 18,85% din voturi, urmat de SYRIZA (stanga radicala), cu 16,78% si formatiunea socialista PASOK, cu 13,18%.

Atmosfera pesimista din piete a fost alimentata si de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a inregistrat duminica o infrangere importanta, rezultat care ar putea incuraja opozitia de stanga, care se opune politicilor de austeritate din Europa.

Astfel, moneda euro a scazut luni pe pietele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie.

Cele mai recente cotatii plaseaza euro la 1,2885 dolari, fata de 1,2914 dolari vineri seara la New York.

Moneda unica europeana pare pregatita pentru noi scaderi in urmatoarele saptamani, in special daca Banca Centrala Europeana va opta pentru noi masuri de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini cresterea economica a zonei euro, comenteaza un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

"Cred ca se vor indrepta in aceasta directie, chiar daca ar inregistra pagube pe frontul inflatiei. In acest caz, directia va fi spre deprecierea monedei", spune acesta.

Euro este sub presiune de la inceputul saptamanii trecute, dupa ce cele doua partide principale care sustin acordul Greciei cu institutiile financiare internationale, Noua Democratie si PASOK, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea, punand sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a respecta conditiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul si de a ramane in zona euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO