Efectele negative ale cresterii salariului minim. Oameni trimisi in somaj si firme care se inchid sau se muta in strainatate

Ultimul update: Duminica 12 Martie 2017 00:28
Data publicarii: Joi 09 Martie 2017 20:36
Categorie: Financiar

Apar primele efecte negative dupa cresterea salariului minim pe economie la 1.450 de lei. Firmelor li s-au majorat costurile de productie.

Ca sa-si mentina afacerile rentabile unii patronii se plang ca trebuie sa trimita oameni in somaj sau sa-si mute investitiile in alte tari. Altii vor chiar sa inchida fabricile, asa cum se intampla la Urziceni, in Ialomita.

La 60 de kilometri de Bucuresti, la Urziceni, un investitor britanic a deschis in urma cu 10 ani o fabrica unde produce in lohn confectii pentru marci de renume. De luna trecuta de cand a crescut salariul minim cei din conducerea companiei au luat o masura radicala.

La aceasta fabrica de confectii din Urziceni lucreaza peste 350 de croitori. Odata cu inchiderea ei, cu totii isi vor pierde locul de munca. Decizia companiei de a inchide fabrica a venit ca urmare a majorarii costurilor de productie, determinata in principal de majorarea salariului minim in Romania, dar si de deprecierea lirei ca urmare a Brexit-ului. Inchiderea fabricii va avea efecte teribile in zona.

Localnic: "Va fi dezastru pentru oras si pentru comunele limitrofe. Imi pare foarte rau pentru cei care vor ramane fara loc de munca."

Localnic: "Nu vad nicio posibilitate de reangajare a acestor femei undeva. Pur si simplu nu au unde se duce, chiar nu au."

Cum era de asteptat, autoritatile locale nu au anticipat efectele si nu au solutii pentru cei care in curand vor fi someri.

Gigi Petre, prefectul judetului Ialomita: "Solutii miraculoase nu pot exista. Adica in secunda doi de cand au fost ei disponibilizati sa isi gaseasca locuri de munca. Vor duce la cresterea ratei somajului."

La Oradea, un investitor italian care are o fabrica de pantofi cu peste 900 de angajati se gandeste deja sa isi mute afacerea in alta tara.

Antonio Sargenti, investitor: "Pretul din manopera incepe sa se apropie de alta tara din vestul Europei. Ne face ca noi, incet-incet, trebuie sa ne gandim la o relocare din locul in care producem."

Oamenii de afaceri spun ca in ultimii patru ani salariul minim s-a dublat de la 700 de lei in ianuarie 2013 la 1.450 de lei in prezent. In tot acest timp angajatii nu au produs mai mult.

Dragos Rosca, reprezentant "Romanian Business Leaders": "Efectul in principal ca nu creste numai salariul minim, in mod normal daca ai crescut salariul minim incepi sa cresti si nivelul 1 de deasupra, si 2 si 3, ca deh, omul de deasupa zice 'Ce faci, lu' ala i-ai marit de la 1.200 la 1.400, nu imi maresti si mie de la 1.500 la 1.600 macar, 1.700, sa simt si eu ceva?' Si tot asa, in sus."

Dragos Dragoteanu, antreprenor: "In conditiile in care guvernantii obliga privatii sa creasca salariul minim pe economie, ce sa faca patronul? Ori isi diminueaza personalul, practic sa spunem ca din patru angajati trei vor indeplini aceleasi sarcini astfel incat sa ii poata plati la nou nivel, altfel da faliment."

In cea mai grava situatie sunt in special companiile care mizeaza pe forta de munca necalificata.

Patronii, nemultumiti de variantele de crestere a salariului minim. De ce este periculoasa existenta a doua venituri minime
Patronii, nemultumiti de variantele de crestere a salariului minim. De ce este periculoasa existenta a doua venituri minime
VIDEO PROTVPLUS.RO
LAS FIERBINTI
Cea mai frumoasă zi din viața mea
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:19
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
Metal
Metalul care va deveni mai prețios ca aurul. La ce se folosește și de ce a explodat prețul
Datorii reduse la Fisc, până pe 15 decembrie. Cine primește bonificații
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
BRD, Cristian Leonte, LIVE, tehnologie
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea