INS: Economia Romaniei a inregistrat iar cea mai mare crestere din Europa. Ce avertisment au lansat insa specialistii

07-10-2016 18:25

Economia Romaniei inregistreaza din nou cea mai mare crestere din Europa, pentru al patrulea trimestru la rand. Institutul National de Statistica a anuntat ca PIB-ul a fost cu 6 procente mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Este cel mai bun rezultat din 2008 incoace. Economistii avertizeaza insa ca majorarile se bazeaza pe consum din importuri si ca investitiile tot nu recupereaza terenul pierdut.

Daca trimestrul trecut erau si scaderi, de data aceasta toate ramurile care formeaza Produsul Intern Brut au cresteri. Agricultura isi revine dupa un 2015 nu prea fericit.

Industria, care e foarte importanta ca valoare si contributie la PIB, e intr-o urcare atat de subtila, ca pare mai mult ca sta pe loc. Constructiile sunt insa spectaculoase.

Serviciile, aici intra si comertul, sunt in urcare continua. Aici specialistii trag un semnal de alarma: acest consum e facut din importuri si nu e sanatos deloc, pentru ca banii acestia nu produc valoare adaugata in Romania.

Dar ce se va intampla pe viitor? Fondul Monetar International a dat saptamana trecuta World Economic Outlook - un fel de biblie a prognozelor. Romania sta binisor. 

Dupa cresterea de 5% estimata pentru acest an, 2017 vine cu 3,8%, iar in 2021 am avea un puls de 3,3%. Atentie, insa, sunt estimari valabile doar in conditii economice neschimbate. 


VIDEO PROTVPLUS.RO