BREXIT. Decizia care va afecta radical economia Marii Britanii, dupa iesirea din UE. Ce spune Theresa May despre imigranti

brexit agerpres

Ministrul britanic de interne, Theresa May, a sporit duminica seara confuzia in randul celor circa trei milioane de imigranti aflati in Marea Britanie, dupa ce a raspuns evaziv la intrebarile privind ce se va intampla cu acestia in contextul Brexitului.

Ministrul britanic de interne, Theresa May, considerata favorita la succesiunea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator si a guvernului de la Londra, a sporit duminica seara confuzia in randul celor circa trei milioane de imigranti aflati in Marea Britanie, dupa ce a raspuns evaziv la intrebarile privind ce se va intampla cu acestia in contextul Brexitului (iesirea din Uniunea Europeana), relateaza publicatia spaniola El Mundo.

"Vor putea ei sa ramana pentru totdeauna?", a intrebat-o la postul ITV jurnalistul Robert Preston. "Bun, nimeni nu sta in mod necesar intr-un loc pentru totdeauna", a raspuns Theresa May, care - desi in campania premergatoare referendumului din 23 iunie s-a aflat in tabara favorabila ramanerii in UE - este cunoscuta pentru pozitiile ei dure impotriva imigratiei.

In interviul de duminica seara ea a admis totusi ca in cei doi ani cat ar putea dura negocierile de iesire din blocul comunitar exista posibilitatea ca numarul imigrantilor europeni veniti in Marea Britanie sa continue sa creasca.

"Deocamdata suntem membri ai UE si situatia nu s-a schimbat, dar trebuie sa avem in vedere aceasta chestiune ca parte a negocierii" cu blocul comunitar, a mentionat May. 'Intre timp, doresc sa asigur ca suntem capabili sa garantam situatia actuala nu doar a imigrantilor europeni care sunt aici, dar si a britanicilor aflati in alte state ale UE', a adaugat ea.

Citește și
Nigel Farage
Liderul extremist Nigel Farage a demisionat la 10 zile dupa BREXIT: "Am intrat in politica cu scopul de a scoate UK din UE"

Aceste raspunsuri au fost interpretate de fosta purtatoare de cuvant pe probleme de imigratie a Partidului Laburist, Yvette Cooper, drept o intentie a aspirantei la postul de premier de a se alatura 'dezgustatoarei campanii de trimitere acasa' a strainilor declansata de victoria la referendum a taberei care a sustinut Brexitul.

Yvette Cooper sustine o petitie a actualului executiv conservator, care solicita masuri pentru garantarea protectiei imigrantilor veniti din UE si evitarea repatrierii acestora.

Marea Britanie ar putea reduce impozitul pe profit la 15% ca sa previna plecarea marilor companii dupa Brexit

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a anuntat o tinta de reducere a impozitului pe profit la 15%, sub nivelul din Romania, masura vizand stimularea companiilor sa isi mentina afacerile in Marea Britanie dupa iesirea tarii din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg, conform news.ro.

In prezent, impozitul pe profit din Marea Britanie este de 20%, dar nivelul este prevazut sa scada la 19% anul viitor si la 17% in 2020. In Romania, impozitul pe profit este de 16%.

Osborne a facut campanie pentru mentinerea Marii Britanii in UE inaintea referendumului din 23 iunie, insa a declarat, intr-un interviu acordat Financial Times, ca accepta rezultatul referendumului si nu vrea sa minimalizeze posibilele efecte economice ale Brexit-ului.

"Trebuie acum sa realizam un efort national pentru ca iesirea Marii Bitanii din UE sa aiba rezultate pozitive pentru poporul britanic", a afirmat Osborne, in interviul mentionat.

Ministrul isi mentine, insa, estimarea ca Brexit-ul ar putea aduce efecte economice negative pentru Marea Britanie, inclusiv o perioada de recesiune.

S&P si-a revizuit estimarile de crestere pentru zona euro si Marea Britanie dupa Brexit

Cresterea economica inregistrata de zona euro in 2017 si 2018 va fi mai mica din cauza deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana, a apreciat luni agentia de evaluare financiara S&P Global Ratings, informeaza CNBC, conform Agerpres.

"Pentru zona euro, in pofida cresterii incertitudinilor si a scaderii cererii externe ca urmare a Brexit, nu ne asteptam la acest moment ca revenirea sa se opreasca. Cu toate acestea ne asteptam ca efectul Brexit sa anuleze 0,8% din PIB-ul zonei euro in 2017 si 2018", se arata intr-un raport al S&P publicat luni.

La finele lunii trecute, alegatorii britanici au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Anuntarea rezultatelor Referendumului a provocat scaderi importante pe pietele financiare din intreaga lume, care se asteptau la victoria taberei pentru ramanerea Marii Britanii in UE.

In cazul Marii Britanii, S&P estimeaza ca Brexitul va anula 1,2% din PIB in 2017 si 1% in 2018. "Aceste noi estimari se bazeaza pe presupunerea ca accesul la piata unica va fi mentinut in 2017 si 2018 iar Banca Angliei va reusi sa tina sub control turbulentele de pe pietele financiare", subliniaza agentia de evaluare. S&P sustine ca pana la finele acestui an Banca Angliei va reduce dobanda de baza la zero de la 0,5% urmand ca in 2017 sa redemareze programele de relaxare cantitativa.

"Credem ca Marea Britanie va evita, la limita, o recesiune provocata de Brexit insa riscurile in jos sunt numeroase", avertizeaza S&P.

Directoarea FMI, Christine Lagarde: Europenii sa iasa din Brexit "fara sa invinga si fara sa fie invinsi"

Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde indeamna ca europenii sa "iasa din Brexit fara sa invinga si fara sa fie invinsi".

"Este fundamental pentru economie ca europenii sa decida sa iasa din Brexit fara sa invinga si fara sa fie invinsi", a declarat duminica Lagarde intr-o interventie la "Rencontres économiques" in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône).

"Acum, ca englezii au - intre ghilimele - iesit (...), exista cel putin un anumit numar de lucruri despre care i-am auzit pe comisarii europeni, unii dupa altii, spunand 'este atat de complicat, nu-l putem face din cauza britanicilor", a spus ea ironic.

"Poate ca exista lucruri de avut in vedere, tinand cont ca britanicii nu se vor aseza la masa?", a continuat sefa FMI pe acelasi ton.

Lagarde a apreciat ca este necesar mai ales ca Uniunea Europeana sa-si amelioreze comunicarea. Este "evident" necesar, in opinia ei, "sa se lucreze asupra realitatii economice, dar (este) la fel de imperativ sa se ocupe de perceptii".

"Daca exista un decalaj masiv intre perceptiile popoarelor europene si realitatea a ceea ce se intampla, exista o problema reala de comunicare", a deplans ea.

"Atunci cand, spre exemplu, Banca Europeana de Investitii (BEI) face investitii foarte importante in teritorii fara sa spuna mare lucru, fara ca acest lucru sa fie cunoscut, fara sa existe o masurare a eficacitatii economice a Europei, este dramatic, deoarece limbajul va continua sa fie 'exces de reglementari, birocratie, este vina Bruxellesului", a spus directoarea FMI.

"Lucrurile trebuie sa aiba loc la o cu totul alta dimensiune a comunicarii", a subliniat ea.

Christine Lagarde si-a exprimat de asemenea regretul cu privire la faptul ca eforturile depuse pentru explicarea consecintelor negative ale Brexitului in timpul campaniei dinaintea referendumului de la 23 iunie din Marea Britanie au fost "absolut zadarnice".

"Pietele au anticipat in mod fals ca totul va fi bine si ma tem ca expertii au avut probabil dreptate. Cum se face ca nu am fost auziti?", a mai spus ea.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Tara care, dupa Brexit, a decis sa NU mai faca referendum.
Tara care, dupa Brexit, a decis sa NU mai faca referendum. "Sunt multe idei stupide si periculoase, oamenii nu inteleg"

In vreme ce multe state europene se gandesc sa imite exemplul britanic si sa faca referendum pentru iesirea din UE, liderul unei tari vecine cu Romania incearca sa evite aceasta situatie cu orice pret.

Liderul extremist Nigel Farage a demisionat la 10 zile dupa BREXIT:
Liderul extremist Nigel Farage a demisionat la 10 zile dupa BREXIT: "Am intrat in politica cu scopul de a scoate UK din UE"

Liderul formatiunii eurosceptice UKIP, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai campaniei pentru iesirea Marii Britanii din UE, a demisionat, relateaza Daily Telegraph.

Sunday Times: Angela Merkel vrea capul presedintelui Comisiei Europene.
Sunday Times: Angela Merkel vrea capul presedintelui Comisiei Europene. "Reactia sa la Brexit a fost extrem de daunatoare"

Germania ar putea sa isi foloseasca influenta in UE pentru a-l da jos pe Jean-Claude Juncker in urmatoarele luni, afirma un ministru de la Berlin.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.