Tara care, dupa Brexit, a decis sa NU mai faca referendum. "Sunt multe idei stupide si periculoase, oamenii nu inteleg"
In vreme ce multe state europene se gandesc sa imite exemplul britanic si sa faca referendum pentru iesirea din UE, liderul unei tari vecine cu Romania incearca sa evite aceasta situatie cu orice pret.
Aleksandr Vucic, premierul Serbiei, a declarat duminica, intr-un interviu acordat Bild, ca tara sa continua sa ramana pe „drumul pro-european” si tocmai de aceea va evita organizarea unui referendum privind aderarea Serbiei la UE. Intrebat de jurnalistii germani daca Vladimir Putin isi foloseste influenta pentru a forta organizarea unei consultari populare, Vucic a raspuns: „Nu stiu nimic despre Putin, dar unele partide sarbe si opinia publica cer asta. Raspunsul meu e clar: nu va fi niciun referendum oricare initiative in acest sens vor exista”.
Vucic spune ca detine majoritatea parlamentara absoluta, ceea ce indica faptul ca opinia publica ii sprijina politica, iar un referendum „va duce Serbia pe drumul gresit”. Intrebat care e acest drum, prim-ministrul a raspuns: „Sunt multe idei stupide si periculoase in tara. Daca izbucneste o criza in Serbia, va fi o criza in regiune. Vechile conflicte ar putea reizbucni”.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Liderul de la Belgrad a precizat ca in clipa de fata crede ca tendinta in Serbia este impotriva UE , deoarece „oamenii nu inteleg” iar „fortele nationaliste” le alimenteza euroscepticismul.
„Sunt sigur ca cetatenii sarbi ar vota la fel cum au facut-o britanicii, sunt de asemenea sigur ca ei vor un viitor mai bun, asa ca ramanem pe calea catre Uniunea Europeana', a declarat pe 24 iunie Vucic, la o conferinta de presa extraordinara, desfasurata dupa Brexit. „Sarbilor le place sa fie divizati in chestiunile majore si probabil ca ar vota precum britanicii”.
Criticat pentru autoritarismul sau si pentru protejarea unor criminali de razboi, Vucic este liderul curentului pro-european din Serbia, dar a promovat si mentinerea relatiilor stranse cu Rusia. In primavara acestui an, pentru a isi consolida dominatia politica si a asigura „4 ani de stabilitate care sa garanteze aderarea la UE”, Vucic a organizat alegeri anticipate in care Partidul Progresist pe care il conduce, impreuna cu aliatii politici, a obstinut 130 din cele 250 de mandate parlamentare.
Teoretic, Serbia ar putea deveni membra a Uniunii Europene in 2020. Ultimele sondaje estimeaza ca putin peste jumatate dintre cetatenii tarii sustin aderarea.
Sursa: Bild
Etichete: vladimir putin, ue, serbia, alegeri, referendum, aderare, nationalism,
Dată publicare:
04-07-2016 12:26