Sunday Times: Angela Merkel vrea capul presedintelui Comisiei Europene. "Reactia sa la Brexit a fost extrem de daunatoare"
Germania ar putea sa isi foloseasca influenta in UE pentru a-l da jos pe Jean-Claude Juncker in urmatoarele luni, afirma un ministru de la Berlin.
Presedintele Comisiei Europene ar putea sa isi dea demisia in urma Brexit, la presiunea Germaniei. Acesta este scenariul dezvaluit de un ministru de la Berlin jurnalistilor Sunday Times. Potrivit demnitarului german, care si-a pastrat anonimatul, Angela Merkel considera ca Jean-Claude Juncker este „parte a problemei” si ca inlocuirea sa, cel mai probabil cu vicepresedintele Frans Timmermans, va intari UE.
„Juncker a actionat in repetate randuri impotriva intereselor comunce si reactia sa la referendumul britanic a fost extrem de daunatoare”, a spus ministrul. „Nu e momentul pentru dispute institutionale, dar presiunea pentru ca el sa isi dea demisia va creste si cancelarul Merkel va trebui sa gestioneze problema in urmatorul an”.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Comisia Europeana a refuzat orice comentariu pe acest subiect.
Potrivit EUObserver, Germania ar dori o abordare graduala a iesirii Marii Britanii din UE, in vreme ce Juncker sustine ca Brexit-ul trebuie oficializat cat mai rapid. Merkel nu a fost de acord nici cu negocierile separate dintre Juncker si premierul scotian Nicola Sturgeon, pe care cancelarul le considera „o provocare” la adresa Londrei. De asemenea, presedintele Comisiei Europene promoveaza ideea sporiririi puterilor Bruxelles-ului, in vreme ce Merkel si guvernul sau sustin ca UE ar trebui intarita prin cresterea cooperarii intre state.
Germania este sustinuta si de Slovacia, care tocmai si-a asumat presedintia rotativa a UE pentru urmatoarea jumatate de an, critica pentru viitorul Uniunii. In septembrie, liderii statelor membre se vor reuni la un summit la Bratislava, pentru a discuta ce se va intampla cu UE dupa Brexit. Alegerea acestui oras este semnificativa, dat fiind ca astfel de reuniuni au loc de obicei la Bruxelles.
Sursa: Sunday Times
Etichete: Marea Britanie, Comisia Europeana, germania, ue, referendum, angela merkel, brexit, jean-claude juncker,
Dată publicare:
04-07-2016 11:23