Din cauza birocratiei, Grecia pierde milioane de euro de la Hollywood. Filme precum Troia sau Hercule, turnate in alte tari

Ultima actualizare: 01-08-2014 07:12
Hercules

De ceva vreme, producatorii de la Holywood au incasari frumoase cu filme inspirate din luptele sau mitologia Greciei antice. Niciunul insa nu e filmat sau produs in Grecia!

Dupa "Troia", "Alexandru cel mare" si "Cei 300", grecii l-au ... ratat si pe "Hercule", care tocmai a avut premiera. Dar, mai ales au pierdut o gramada de bani, care puteau fi obtinuti din filmari si promovarea turistica sau culturala.

Dwayne 'The Rock' Johnson, fostul luptator de wrestling, il intruchipeaza pe Hercule in varianta hollywoodiana din 2014.

Faimoasele "munci" la care l-a supus neinduratoarea Hera il purtau pe eroul mitologiei grecesti prin tinuturile vechii Elade. In varianta moderna, efectele speciale reconstituie cea mai mare parte a decorului si actiunii, dar filmarile s-au facut ... in Ungaria. Autoritatile de acolo au pus la dispozitia producatorilor tot ce si-au dorit, inclusiv soldati pentru figuratia scenelor de lupta. De asemenea, o multime de inlesniri fiscale.

Evan Spiliotopoulos, scenarist al filmului Hercule: "Am trimis reprezentanti in Grecia pentru a aranja filmarile acolo, dar n-au gasit pe nimeni cu care sa stea de vorba. Doar usi inchise si birocratie, nimeni nu le-a putut spune cu cine si cum sa ia legatura."

Nici filmul despre odiseea lui Ulise "n-a prins" Grecia... Iar Sarah Jessica Parker si-a exprimat de mai multe ori, si cam ... degeaba, dorinta ca cel de al treilea film din seria "Totul despre sex" sa aiba secvente turnate si in Grecia.

Evan Spiliotopoulos, scenarist al filmului Hercule: "Noi, grecii, nu reusi sa atragem producatorii de film. Ii alungam. Trebuie sa apelam la studiourile din Los Angeles ca sa promovam Grecia, cu cultura si tinuturile sale."

Ministrul Turismului s-a intalnit in 2013 cu Jeremy Irons, iar starul american s-a plans de numeroasele dificultati pe care le intampina producatorii de film straini daca se incumeta sa vina la Atena. De atunci, guvernul a pregatit o strategie "de seductie", atragand atentia asupra unor filme - deja pe piata - care contin cate putin din Grecia: "Mama Mia" are scene turnate in Skiatos, Angelina Jolie in chip de Lara Croft a trecut prin Santorini. Si, mai recent, fimarile pentru Before Midnight, cu Ethan Hawk, s-au desfasurat in Messina.

Grigoris Karandinakis, manager, Centru pentru Cinema: "Trebuie sa fim mai competitivi in comparatie cu alte tari europene."

Deocamdata insa, totul ramane la nivel de declaratie. Si orice reclama pare zadarnica in fata birocratiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO