Der Spiegel: Lumea intreaga va intra in faliment?
Jurnalistii de la Der Spiegel au facut o analiza a situatiei economice internationale din prezent, iar concluzia nu este deloc una buna. Europa si SUA sunt indatorate pana peste cap, iar criza care a inceput in 2007 risca acum sa ruineze euro.
Lumea intreaga simte in aceasta perioada lipsa unor lideri politici, capabili sa puna capat acestor probleme finaciare, scriu cei de la Der Spiegel.
Toata lumea se teme acum din nou, dupa criza din 2007, dar mai ales cei de pe pietele financiare si tarile puternic industrializate. Peste tot sunt semne ale unei noi crize financiare, insa liderii politici din Occident le privesc neajutorati si depasiti de situatie.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Statele Unite se lupta cu un deficit enorm, iar bancherii din zona euro si liderii guvernamentali nu pot gasi o strategie care sa puna capat agoniei monedei euro.
Casa Alba a reusit sa castige putin mai mult prin realizarea unui compromis, in ceea ce priveste cheltuielile publice, dupa certurile teatrale dintre democrati si republicani. Cu toate acestea, ratingul SUA a fost retrogradat de la AAA la AA+.
"A supravietui de pe o zi pe alta - a amana - a minimaliza gravitatea evenimentelor". Acestea sunt motto-urile politicienilor de pe ambele parti ale Atlanticului, care trimit semnale de alarma pe pietele de actiuni, scriu cei de la Der Spiegel.
La fel ca in 2008, cand s-a prabusit Lehman & Brothers, bancile au oprit si acum imprumuturile. Atunci, ca si acum, depozitele bancilor centrale s-au dublat in doar cateva zile. Banca Centrala Europeana a reactionat, asigurand bancile ca vor avea lichiditati nelimitate in urmatoarele luni. A fost o masura de urgenta care a adus o rezolvare de moment, dar care a provocat unele semne de intrebare in randul bancherilor si a jucatorilor de la burse.
"Cat de mult poate tine pasul Banca Centrala Europeana cu operatiunile de calmare a lichiditatilor, inainte sa-si piarda credibilitatea - cel mai important aspect la o banca centrala? Este criza financiara pe cale sa explodeze? In cazul acesta, lumea va intra in faliment?"
In urma cu mai putin de trei ani economia globala a cazut in abis dupa ce s-a spart bula imobiliara din Statele Unite. Si, ca sa-si poata salva propriile banci si fonduri de asigurari, guvernele occidentale au imprumutat sume enorme de bani. Au nationalizat banci si au lansat programe de stimulare a economiei, in timp ce bancile centrale au pompat in economie cu bani ieftini.
Dupa cum a spus si fostul ministru german al Finantelor, Peer Steinbrück: "Am luptat impotriva focului cu ... focul".
Aceste masuri au ajutat la prevenirea declansarii unei crize economice de genul celei care a avut loc in anii 1930. Dar, de asemenea, a aprins "sediul pompierilor economici internationali". Cine ii va salva pe salvatori? Aceasta intrebare a fost deja formulata in 2008 si a devenit si mai urgenta acum, dupa ce datoriile guvernelor au ajuns la ... cer.
Occidentul nu a mai fost atat de slab de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si niciodata pana acum o criza nu a paralizat Europa, America si Japonia in acelasi timp. Exista temeri in crestere ca in SUA problemele vor duce inflatia la niveluri record, iar, in Europa viitorul monedei unice este amenintat.
Din acest motv, lumea risca sa intre intr-o spirala de scaderi. Crizele datoriilor slabesc cresterea economica. Stabilitatea economica a lumii este amenintata. Pana acum, insa, acest risc nu pare sa-i preocupe foarte mult pe cei care gestioneaza criza.
Devine din nou clar ca mecanismele de salvare ale zonei euro sunt doar masuri inadecvate, iar din nou liderii guvernamentali raman in urma pietelor financiare si a realitatilor economice.
Deosebit de ingrijorator este ca anunturile si promisiunile acestora au un "termen de valabilitate" din ce in ce mai redus. Oficialii germani spun ca fondul de urgenta al UE nu poate salva Italia, chiar daca este triplat. Alternativa este simpla: eurobondurile. Momentan, Germania se opune introducerii acestora, insa resimte presiunile SUA, care considera ca daca Europa va reusi sa controleze criza, lupta sa cu datoriile va fi mai usoara.
Statele Unite au cheltuit excesiv, iar politica a functionat atat timp cat economia a continuat sa creasca. Acum, vistieria SUA este goala, iar reducerile de cheltuieli vizate nu puteau veni intr-o perioada mai nepotrivita, sporind sansele unei recesiuni sub forma de W.
In China, considerata adesea cea mai mare fabrica a lumii, viata se scumpeste nu numai pentru producatori, ci si pentru consumatori. Economia chineza risca deja sa se supraincalzeasca, cu consecinte dramatice la nivel mondial.
Sursa: Der Spiegel
Etichete: criza, economie, recesiune, datorii, finante,
Dată publicare:
11-08-2011 17:06