Rate uriase in franci. Grafic cu evolutia monedei din 2008 pana acum, cand a ajuns sa concureze euro
Francul elvetian aduce in pragul falimentului zeci de mii romani.
Oamenii inglodati in credite luate de la banci, s-au saturat sa mai tina socoteala recordurilor negative inregistrate de aceasta moneda.
Oricum, mai are foarte putin si atinge euro. Si nu doar clientii, ci si bancherii au intrat in panica si propun solutii. Fie reduc dobanda, fie amana plata ratelor.
Cine are o rata de 760 de franci pe luna, plateste acum peste 3100 de lei. Dupa aplicarea acestor facilitati, pe care trebuie sa le ceara in scris, clientul face o economie de 1200 de lei, adica va plati cu o treime mai putin.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alte banci ofera reesalonarea creditului pe o perioada mai lunga pentru a reduce rata lunara. Nimeni nu recomanda, insa, refinantarea unui credit in franci cu unul in euro.
In panica ce a lovit bursele mondiale, investitorii si-au vandut actiunile si au cautat plasamente mai sigure. Printre ele, francul elvetian, care a crescut incontinuu.
Cererea foarte mare pentru moneda elvetiana a dus francul la un curs cu 2-3 centi mai ieftin decat moneda euro, lucru de neconcept in urma cu doar o luna.
Evolutiile de pe pietele internationale au impins cursul din Romania la aproape 4 lei si 9 bani, cu 28 de bani peste nivelul de miercurea trecuta. Doar un efort comun al tuturor bancilor centrale europene ar putea sa mai slabeasca aceasta moneda spun analistii.
Pentru zecile de mii de romani imprumutati in aceasta moneda si care abia reusesc sa isi plaeasca ratele, bancile cauta solutii. Fie reduc dobinda, fie amana plata ratelor.
"Solutiile pe care le propunem clientilor sunt: in primul rand scadem cu 1% dobanda clientilor, ceea ce inseamna o reducere cu pana la 10% a ratei pe care o au. In plus de asta am decis sa si stopam plata principalului, a capitalului, din rata." - a declarat Gabriel Cretu, director executiv vanzari OTP.
Cine are o rata de 760 de franci pe luna plateste acum peste 3100 de lei. Dupa aplicarea acestor facilitati, pe care trebuie sa o ceara in scris, clientul face o economie de 1200 de lei, adica va plati cu o treime mai putin.
Alte banci ofera reesalonarea creditului pe o perioada mai lunga pentru a reduce rata lunara. Nimeni nu recomanda insa refinantarea unui credit in franci cu unul in euro.
"Daca raportam creditul initial din franci la euro, la momentul acordarii si la momentul actual, suma va fi mult mai mare pentru client, deci nu cred ca e un moment bun sa facem o astfel de schimbare." - spune Radu Topliceanu, director executiv Raiffeisen.
Banca Nationala a Elvetiei a anuntat astazi ca va arunca 40 de miliarde de franci pe piata pentru a slabi moneda nationala si a reduce dobanzile.
"Chiar daca banca centrala elvetiana va introduce dobanda zero sau cu minus, in criza toata lumea se refugiaza in acesta moneda care este cea mai sigura." - este de parere Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
"O revenire mai consistenta spre 1,2 - 1,3 pentru euro-chf cred ca s-ar face numai pe seama unui raspuns coordonat mai ferm din zona euro, si in aceste conditii cred ca ar fi vorba de un orizont de la cateva saptamani la cateva luni." - spune siClaudiu Cazacu, analist financiar Trade Brokers.
Daca se intampla asta, la noi francul va reveni sub 3,5 lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, rate, banci, criza, curs valutar, franci elvetieni,
Dată publicare:
10-08-2011 19:06