Guvernul anunta masuri dure pentru milioane de romani:pensii inghetate,fara prime si tichete de masa

Ultima actualizare: 28-10-2012 03:15

Strategia fiscal bugetara pentru perioada 2012-2014 nu suna deloc promitator. Unii dintre pensionari trebuie sa mai rabde inca doi ani, daca vor bani in plus iar bugetarii pot sa isi ia gandul de la tichete de masa, de vacanta si prime.

Documentul a fost aprobat miercuri si prevede inclusiv o crestere a impozitelor pentru case si masini.

Iata cele mai importante prevederi din cadrul strategiei fiscal-bugetare a Guvernului, pentru perioada 2012-2014, potrivit Mediafax.

-► Blocarea majorarii unor pensii

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%. De asemenea, persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat, la randul lor, un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data. Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

-► Nu se mai acorda tichete de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice

Economiile estimate din sistarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta sunt de 9,1 miliarde lei in 2012 si 9,6 miliarde lei in 2013.

-► Nu se mai fac angajari in institutiile de stat in urmatorii doi ani.

Politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacantate, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013. Tot pana in anul 2014 va fi prelungita si interdictia de achizitionare de autoturisme, mobilier si aparatura birotica pentru institutiile publice. Prin blocarea ocuparii posturilor vacante in sistemul public, Guvernul estimeaza economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei in 2012 si 1,99 miliarde lei in 2013.

-► Se amana pana in 2014 termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB.

Noua lege a educatiei nationale, publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, stabileste ca pentru finantarea educatiei nationale trebuie alocat anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. In acelasi timp, pentru activitatea de cercetare stiintifica trebuie alocat anual de la bugetul de stat minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Aceeasi lege stabileste ca aceste prevederi trebuie sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2012. Strategia Guvernului releva insa ca termenul va fi amanat cu doi ani, pana in 2014, cu argumentul cheltuielilor bugetare ridicate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO